$
בארץ

אושר בוועדת העבודה: יוגבל שכר הטרחה של חברות מימוש הזכויות הרפואיות

ההצעה אמורה לחסוך מיליונים לציבור שתובע את הביטוח הלאומי בעזרת החברות כמו "לבנת פורן", "זכותי", "המרכז למימוש זכויות רפואיות" או עורכי דין

מיקי פלד 15:3521.07.15

אחרי מסכת לחצים ארוכה מאוד, שורה של לוביסטים שנשכרו לעצירת הצעת חוק והתערבות של שרים וחברי כנסת לטובת חברות פרטיות, אישרה היום (ג') ועדת העבודה והרווחה של הכנסת לקריאה שנייה ושלישית את החוק להגבלת שכר הטרחה והעמלות שגובות חברות מימוש הזכויות הרפואיות ועורכי הדין שמייצגים תובעים מול הביטוח הלאומי. בשבוע הבא אמורה ההצעה להגיע להצבעה במליאה לקראת אישור סופי.

 

 

ההצעה אמורה לחסוך מיליונים רבים של שקלים לציבור שתובע את הביטוח הלאומי בעזרת החברות מסוגן של "לבנת פורן", "זכותי", "המרכז למימוש זכויות רפואיות" או עורכי הדין השונים.

 

אפשר ללמוד על החיסכון של הציבור גם לפי הקרב הרחב שניהלו החברות ועורכי הדין נגד הצעת החוק, אם כי לטענת החברות בסופו של דבר שכרו של הציבור ייצא בהפסדו כי הן יפסיקו ליצג חלק גדול מהתובעים מול הביטוח הלאומי והתוצאה תהיה שאותו ציבור לא יקבל את הקצבאות שמגיעות לו.

 

כיום עומדות העמלות שגובות החברות על 18%-20% מהקצבה המתקבלת למשך של עד 48 חודשים, לא כולל דמי פתיחת תיק שמגיעים לכ-2,000 שקל. עורכי הדין גובים סכומים דומים ללא דמי פתיחת תיק, אך גובים יותר אם הייצוג הנדרש הוא מול ועדות ערר של הביטוח הלאומי או תביעה לבית הדין לעבודה.

 

 

שר הרווחה חיים כץ. ממנסחי החוק בכנסת הקודמת שר הרווחה חיים כץ. ממנסחי החוק בכנסת הקודמת צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

על פי הנוסח האחרון של הצעת החוק, שכר הטרחה והעמלות יחולק באופן כזה:

 

  • בקצבאות מעל ל-1,200 שקל בחודש יוכלו החברות ועורכי הדין לגבות עמלות ושכר טרחה של 11% למשך 60 חודשים לכל היותר על ההכנה לועדה הרפואית, יחד עם דמי פתיחת תיק של 800 שקל. במקרה שאין דמי פתיחת תיק החברות ועורכי הדין יוכלו לגבות 12% מהקצבה.

 

  • בקצבאות שגובהן מתחת ל-1,200 שקל בחודש העמלות יפחתו באחוז במקרה של גביית דמי פתיחת תיק, שגובהן יוכפל ויעמוד על 1,600 שקל.

 

  • אם עורך דין מייצג תובע נפגע עבודה בועדת ערר על הועדה הרפואית שיעור שכר הטרחה המקסימאלי הוא 14.75%-16.75%, בהתאם לגובה הקצבה והאם נגבו דמי פתיחת תיק.

 

  • על ייצוג במקרה של תביעת קצבת נכות ולא נפגע עבודה שכר הטרחה ינוע בין 13.75% ל-14.75%.

 

  • ייצוג של הלקוח גם בועדת הערר וגם מאוחר יותר בתביעה לבית הדין לעבודה יזכה את עורכי הדין בשכר טרחה של עד 23%-25.5% מהקצבה.

 

הצעת החוק נוסחה על ידי ח"כ מיק רוזנטל וחיים כץ, כאשר האחרון עוד היה בכנסת הקודמת יו"ר ועדת העבודה (כיום שר הרווחה). ההצעה היתה אמורה לעבור אישור כבר בכנסת הקודמת, אך רקע לפני פיזורה הופיע ברגע האחרון ח"כ אוברט אילטוב (ישראל ביתנו) ומשך את ההסכמה של המפלגה שלנו לקידום ההצעה, ומכאן בשל פיזור הכנסת לא ניתן היה להמשיך ולקדם אותה.

 

רק לאחר כינונה של הממשלה החדשה שהחילה דין רציפות על הצעת החוק ניתן היה להחזיר אותה לדיונים בועדת העבודה והרווחה. זאת, לא לפני ששרת המשפטים איילת שקד התערבה לטובת עמדת עורכי הדין ופעלה להעלאת שכר הטרחה שיוכלו לקבל עורכי הדין.

 

לבנת פורן מסרה בתגובה: "היום קיבלה ועדת הרווחה החלטה שתפגע באלפי אזרחים בישראל. כל מי שנדחה על ידי הביטוח הלאומי או לא קיבל את הקצבה המגיעה לו, ימצא עצמו כעת מול שוקת שבורה. מי שירצה סיוע מול ביטוח לאומי - לא יוכל עוד לקבל את אותו השירות, לעיתים לא יוכל לקבל כלל שירות. לכל אורך ישיבות הוועדה הארוכות, הוצגו ליו"ר אלאלוף ויוזם הצעת החוק, ח"כ מיקי רוזנטל, דוגמאות רבות לאזרחים שיפגעו עקב החוק. לצערי, הוועדה החליטה להתעלם מדוגמאות אלו, כאילו לא מדובר באנשים בשר ודם שהולכים להפסיד את זכויותיהם.

 

כולי תקווה שחברי הכנסת יהיו מספיק אמיצים בכדי להבין את טעותם, כאשר יראו שהמרוויח היחידי מהחוק הזה הוא משרד האוצר, אשר בזכות החוק יחסוך בתקציב הביטוח הלאומי - על חשבון הציבור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x