$
בארץ

דרעי מבהיר: נתניהו יביא את מתווה הגז לכנסת, ורק אז אשקול לחתום

שר הכלכלה: "כפי שהודעתי בעבר, איני מוכן להפעיל את סעיף 52". דרעי נאלץ לפרסם הודעה פומבית בעקבות דבריו של יו"ר ועדת הכלכלה שטען כי דרעי מתכוון להפעיל את הסעיף המאפשר לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים

אורי תובל 13:0021.07.15

שר הכלכלה מיהר להוציא הבהרה בעקבות ההודעה הדרמטית של כבל. לדברי דרעי, הוא יחתום על סעיף 52 רק לאחר שמליאת הכנסת תאשר את המתווה. דרעי פירסם הודעה פומבית, ובנוסף התקשר לכבל ועדכן אותו בהבהרה הזאת. כבל ציין כי במקרה זה צפויה ישראל ביתנו לתמוך במתווה ובממשלה.

 

בדברים שפרסם אמר דרעי כי "כפי שהודעתי בעבר, איני מוכן להפעיל את סעיף 52 ולפיכך הממשלה לקחה את הסמכות להפעלת הסעיף. לאחר שהכנסת לא אישרה את הודעת הממשלה בעניין, הסמכות להפעלת הסעיף נשארה בסמכותי". לדבריו, "ראש הממשלה נתניהו ושר האנרגיה שטייניץ הודיעו לי כי הממשלה תאשר את המתווה, לאחר מכן יובא לאישור הכנסת ורק לאחר אישור המליאה, אשקול האם להפעיל את הסעיף".

 

לדברי דרעי, הוא לא ביקש מכבל לקיים התייעצות על סעיף 52. "אתמול התקיימה בכנסת ישיבה בהשתתפותי עם השר שטייניץ, המשנה ליועמש ליכט וח"כ כבל, ושם נבדקו לוחות הזמנים והאפשרויות המשפטיות. צר לי שבתום ישיבה זאת בחר כבל להודיע מה שהודיע, ואף הבעתי כעת בפניו את מורת רוחי מתוכן דבריו".

 

"הודעתו של דרעי חמורה מאין כמותה ומעידה על כניעה מוחלטת ללחצי ראש הממשלה והפניית עורף לציבור הרחב ולשקופים שדרעי התיימר לייצג. המירוץ הבהול שמתקיים בשעות האחרונות להעביר את המתווה בכוח מעיד גם כי השימוע לכאורה שמקיים משרד האנרגיה אינו אלא הצגה אחת גדולה וחסרת משמעות, כיוון שלו באמת היה קשב לעמדת הציבור לא היה מתקיים המחטף הבהול להפעלת סעיף 52, והעמדות החלופיות".

 

הדברים של דרעי מגיעים בעקבות ההכרזה של כבל בדיון על מתווה הגז, כי אתמול פנו אליו המשנה ליועץ המשפטי אבי ליכט, שר הכלכלה אריה דרעי ושר האנרגיה יובל שטייניץ, והודיעו כי בכוונת דרעי להגיש בקשה להפעיל את סעיף 52 בחוק להגבלים העסקיים. "זהו שינוי מהותי תוך כדי תנועה", אמר כבל.

 

זהו שינוי מהותי לאחר שכזכור דרעי הודיע בקבינט לפני כחודש שאין בכוונתו להפעיל את סעיף 52 המאפשר לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים מסיבות ביטחוניות או מדיניות. אחר כך הממשלה לא הצליחה לגבש רוב בכנסת להעביר את הסמכות לעשות זאת מדרעי לממשלה כולה. השלושה פנו לכבל מכיוון שלפני הפעלת הסעיף, שר הכלכלה צריך על פי החוק לבוא להתייעצות עם ועדת הכלכלה.

 

"הוא יגיע להתייעצות רק לאחר שיסתיים השימוע והמתווה יהיה סופי", עדכן כבל. "זהו שינוי גדול ומהותי במה שהיה".

 

מוקדם יותר הבוקר אמר ראש החטיבה הכלכלית במשרד מבקר המדינה, צבי ורטיקובסקי, שכתב את הדו"ח המיוחד על פיתוח משק הגז, כי "נס הגז הולך ומתמסמס לנגד עינינו ואולי כדי למנוע את זה צריך לחשב מסלול מחדש. כדאי לעשות זאת בזמן קצר כדי להבטיח את האינטרסים של המדינה", הדברים נאמרו בדיון מיוחד של הוועדה לביקורת המדינה בכנסת על הדו"ח. ורטיקובסקי הזהיר מפגיעה בביטחון האנרגטי של ישראל ומעליית מחירים ללא מנגנון פיקוח אמיתי במתווה.

 

בתום הדיון, לאחר שנציגי משרדי האוצר, האנרגיה, וראש הממשלה חזרו ואמרו כי "ילמדו את הדו"ח", דרשה מהם יו"ר הוועדה קארין אלהרר שיודיעו עד אחר הצהריים האם יאריכו את השימוע כדי שגם הציבור יוכל ללמוד את הדו"ח. בנוסף אמרה "תודיעו במשרדים, אנחנו נשקול להקים ועדת חקירה".

 

מבקר המדינה יוסף שפירא אמר קצרות כי "נצטרך עוד להעמיק חקר במתווה ולעקוב איך הדברים נעשים במסדרונות הכנסת, הממשלה והגופים האחרים שייתנו את הדעת על המתווה". יו"ר הוועדה ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד הוסיפה כי "הדו"ח מציג התנהלות לא יעילה של הרשויות, ללא תיאום". בדיון נכחו גם יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר גדעון תדמור ומנכ"ל נובל אנרג'י בישראל, ביני זומר.  

 

מבקר המדינה יוסף שפירא על רקע קידוח גז מבקר המדינה יוסף שפירא על רקע קידוח גז צילום: אלכס קולומויסקי

 

"יש מאגר גז אחד, ספק גז אחד, צינור אחד שכושר ההולכה שלו מוגבל, אין מאגר אסטרטגי ויש גם כוונה להתיר יצוא ממאגר תמר, והתוצאה: יש מונופול", תיאר ורטיקובסקי את עיקרי הדו"ח. "בנוסף, אין יתירות לאספקת גז לישראל אם מתרחשת תקלה בצנרת או במאגר, וזאת כאשר כבר 60% מייצור החשמל נשען על גז טבעי – כך שאין ביטחון אנרגטי בגז טבעי למדינת ישראל. כתוצאה מהחוזים בין חברת החשמל למונופול הגז יש הטיה של המחירים כלפי מעלה".

 

על צוות קנדל אמר ורטיקובסקי כי "זה צוות בהרכב בעייתי, שהוקם באופן בעייתי ללא כתב מינוי, תופעה של צוות לא פורמלי ללא מנדט, ללא לוח זמנים, ללא סמכויות, אבל כן מנהל מו"מ. זאת בעיה גדולה".

 

ורטיקובסקי התרכז בסעיף במתווה הגז שקובע שהרגולציה לא תתשנה במשך עשר שנים. "המתווה צריך להיות דו צדדי, לכל צד יש התחייבויות וגם זכויות ולכן המדינה צריכה להקים צוות בקרה שיבדוק שהחברות עומדות בהתחייבות והמתווה שיקוים ייצא מהכוח לפועל, ושאין רק התחייבות חד צדדית מצד המדינה".

 

הוא גם התייחס להמלצה בדו"ח להטיל פיקוח על מחירים. "כל עוד קיים מונופול, צריך לוודא שמחיר הגז יהיה תחרותי וצריך לקבוע מנגנון לקביעת מחיר הגז שיהיה נקודת ייחוס". בהמשך אמר לסגן יו"ר רשות הגז, קונסטנטין בלוז, כי "צריך לפקח על המחיר כי היום הוא צמוד למחיר ההמבורגר בארה"ב".

 

החלק המרכזי בדיון עסק בפיקוח על המחירים. "במתווה אין פיקוח", אמר ח"כ מנואל טרכטנברג שנכנס לעימות בעניין עם יו"ר דלק תדמור ועם סגן יו"ר רשות הגז בלוז. "אל תעשה לי סימנים", אמר לתדמור, "אין פיקוח כי המנגנון מוגדר לפי פרק ז' בחוק פיקוח המחירים שדורש רק דיווח על רווחיות, ולא לפי פרק ה' שקובע מחיר או מנגנון מחירים. הדבר היחיד שאנחנו יודעים זה שצרכן החשמל ישלם יותר בכל רבעון". תדמור התבקש על ידי אלהרר להביע את דעתו, והספיק לומר כי "יש פיקוח, ומחיר החוזים עד כה נקבע על ידי הרגולטורים", לפני שנקטע.

 

בלוז הסביר כי "לא נקבע פיקוח לפי פרק ה' משום שלדעת ועדת המחירים, פיקוח יהיה טעות". עם זאת, בלוז לא ידע לציין מתי התכנסה ועדת המחירים של משרד האוצר ומשרד האנרגיה. "אי אפשר לומר שהמנגנון במתווה, של בחירת המחיר הקיים והצמדה למדד מסוים שבחרנו היא פחות טובה מהצמדה למחיר הגז בעולם", הוסיף. טרכטנברג אמר "דרשנו להצמיד למחיר תחרותי של הגז בשווקים דומים בעולם ולמחיר הנפט. אם אתה אומר שאי אפשר להשוות בין ההצמדות, אתה לא ראוי לתפקידך". בהמשך הבטיח בלוז שוועדת המחירים תתכנס ותדון בשאלת הפיקוח.

 

עו"ד גלעד ברנע המנהל תובענה ייצוגית נגד מחירי הגז הציג ניתוח שערך מומחה עולמי בשם ג'יימס סמית לפיו מחיר של 2.5 דולר ליחידת אנרגיה עבור תמר, ישיב ליזמים תשואה של 9% שהיא המקובלת בדו"חות נובל אנרג'י ודו"ח ששינסקי. "המתווה הוא פגיעה באינטרס הלאומי, מילוי קופת המדינה וכסף לתשובה על חשבון".

 

נציגת משרד האוצר עדי חכמון אמרה כי "ועדת המחירים שהיא ועדה מקצועית של משרדי האוצר והאנרגיה תיפגש ותבחן את הדו"ח. הפיקוח כרגע הוא לפי פרק ז' בפיקוח המחירים, שבוחן את התשואות ואת מחויבויות חברות הגז, והיא תבחן אם להעביר את הפיקוח לפרק ה' של החוק". בהמשך חכמון מחתה נגד חברי הכנסת "אתם לא מכבדים אותנו, אי אפשר להשלים פה משפט ואי אפשר לומר דבר". חכ אורלי לוי-אבקסיס אמרה לה אחר כך כי "המבקר אומר שאתם נכשלים פעם אחר פעם, והציבור משלם על כך – אבל אתם חסינים מכל ביקורת. לא דאגתם לאינטרס של המדינה. אם אתם לא מתייחסים לדו"ח ולא תשנו את ההתנהלות אפשר לסגור את משרד המבקר".

 

סגן יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, מוריס דורפמן, טען כי "על נושא הפיקוח שמענו בפעם הראשונה עם פרסום דו"ח המבקר אתמול. חלו שינויים בין הטיוטה לפני שלושה שבועות לבין הדו"ח הסופי. אנחנו מבקשים עוד 24 שעות להגיב על הדו"ח". המבקר שפירא פנה לדורפמן וציטט מדו"ח המבקר 2013: "כבר בדו"ח שפורסם ב-2013 נושא פיקוח המחירים עלה, ואף התייחסתם אליו". כאשר התבקש לתת עוד זמן גם לציבור, אמר דורפמן כי "הליך השימוע אינו מחויב לפי התהליך. אך נבדוק את הנושא".

 

ח"כ חנין ביקש מאלהרר לזמן את ראש הממשלה. אייל בן ראובן אמר כי "ראש הממשלה צריך להיות מודאג מכך שהארגון שתחתיו ניהל תהליך אסטרטגי בצורה כושלת. אני קורא להקמת ועדת חקירה ממלכתית, וחייבים לעצור את התהליך. טוב יהיה לממשלה ולמדינה: עצור לרגע, קח את הדו"ח, והצג מתווה מתוקן"

 

שלי יחימוביץ' ביקשה מהמבקר שיבדוק כמה פגישות נערכו בין נציגי חברות הגז לפקידי הממשלה. "אני חולקת על כך שכל רגולטור עבד באופן עצמאי, לדעתי היתה פה כוונה כי חברות הגז נהנו מכל חידלון כזה. היה מי שדאג לכאוס וכשקם הממונה על ההגבלים טרפו את הקלפים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x