$
בארץ

משרד האוצר: הגידול בהוצאות הביטחון הקטין את הצמיחה ב-0.5%

בתוך כך, ועדת לוקר תמליץ להגדיל את תקציב הביטחון בכ-4 מיליארד שקל, אך במקביל אמורה גם להמליץ על רפורמה בתהליך הפרישה לגמלאות, מה שאמור להקטין בהמשך את הוצאות הביטחון ואולי גם לשפר את שוק העבודה

עמרי מילמן 14:5019.07.15

אגף הכלכלן הראשי מפרסם היום סקירה לפיה הגידול בהוצאות הביטחון בשנים האחרונות הביא לירידה בצמיחה של כ-0.5%. פרסום הסקירה שבוחנת את הגורמים לירידה בשיעור הצמיחה של המשק הישראלי, בא בסמוך לדיונים סביב תקציב הביטחון לשנת 2016, ממנו ייגזר יתר תקציב הממשלה.

טנקים של צה"ל במהלך אימון בגולן טנקים של צה"ל במהלך אימון בגולן צילום: אי פי איי

 

בעוד שהצמיחה הממוצעת בשנות ה-90 והעשור הראשון של שנות ה-2000 עמדה על כ-4.3% אז ב-2012 עומדת הצמיחה הממוצעת על כ-3%. לפי תחזיות האוצר, בשנים הקרובות שיעור הצמיחה לא צפוי להשתנות לאור המבנה של המשק הישראלי. ירידה בשיעור הצמיחה משפיעה על רמת החיים בישראל, בהשוואה למדינות אחרות, בין היתר בכך שהיא מקטינה את הגידול השנתי בהכנסות המדינה ממסים מה שאמור להיות מתורגם לפחות שירותים.

 

בנוסף שיעור הצמיחה עלול להשפיע גם על הדירוג של ישראל ביחס לשאר מדינות ה-OECD בטווח הבינוני ארוך. על פי המחקר שביצעו באגף הכלכלן הראשי. מהניתוח של אגף הכלכלן הראשי עולה כי השינויים הדמוגרפים ומיצוי השיפור בשוק העבודה (בעיקר שיעור ההשתתפות) הביאו לירידה של כ-0.8% בשיעור הצמיחה, ההאטה בגידול מלאי ההון של מחקר ופיתוח בארץ פגעה בצמיחת התוצר ב-0.7%, לאחר שנים של צמיחה חדה בענף. הפסקת המגמה של הקטנת תקציב הביטחון פגעה כאמור ב-0.5%. מגמה שכעת תיבחן לאור המלצות ועדת לוקר לבחינת תקציב הביטחון. על פי הדיווחים במשרדי הממשלה, הוועדה תמליץ להגדיל את תקציב הביטחון בכ-4 מיליארד שקל, אך במקביל אמורה גם להמליץ על רפורמה בתהליך הפרישה לגמלאות, מה שאמור להקטין בהמשך את הוצאות הביטחון ואולי גם לשפר את שוק העבודה. השאלה כמובן, האם ההמלצות ייושמו בסופו של דבר או יכנסו למגירה, כמו במקרים הקודמים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x