$
בארץ

הח"כים החליטו להמתין עם הורדת השכר שלהם

ועדת הכנסת החליטה לא לקבל בינתיים את המלצת הוועדה הציבורית שהמליצה להצמיד את שכר הח"כים למדד ולא לשכר הממוצע במשק – עד שתהיה אחידות במגזר הציבורי. יו"ר הוועדה חיים לוי: "אני מרגיש מבוזה". הח"כ לשעבר יגאל ביבי: "יש ח"כים לשעבר הרעבים לפת לחם"

אורי תובל 11:2315.07.15

ועדת הכנסת דנה הבוקר באחד הנושאים הרגישים והקרובים ביותר ללבם של חברי הכנסת: השכר שלהם עצמם. באופן לא מפתיע, הוועדה החליטה לא לשנות דבר בינתיים, ולא לקבל המלצה של ועדה ציבורית שהיתה מפחיתה את העלאת השכר השנתית שהם מקבלים. יו"ר הוועדה הציבורית, פרופ' חיים לוי, זעם על ההחלטה לא ליישם מיידית את ההמלצה: "אני מרגיש שאני מתבזה שדוחים כלאחר יד המלצה שעבדנו עליה כל כך הרבה. הקדשתי לזה המון זמן כמחויבות ציבורית".

 

כיום שכרם של המחוקקים מעודכן בכל ינואר בהתאם לעליית השכר הממוצע במשק. אולם הוועדה הציבורית לבחינת שכר הח"כים בראשות פרופ' לוי המליצה לעדכן את השכר לפי העלייה במדד הממוצע, שעולה בקצב נמוך יותר. הוועדה שנשענה על מחקר של מרכז המידע של הכנסת, גילתה כי בעשור האחרון השכר הממוצע במשק עלה ב-30%, בעוד מדד המחירים לצרכן עלה ב-25%, "מה שגורם לכך ששכר הח"כים גבוה מדי", כפי שאמר פרופ' לוי בדיון.

 

פרופ' חיים לוי פרופ' חיים לוי צילום: בועז אופנהיים

 

ועדת הכנסת הצהירה שהיא תומכת בהמלצה, אבל נתלתה בבעיה אחרת – שכר השופטים והנשיא עדיין צמוד לשכר הממוצע במשק ולא למדד, והח"כים החליטו שאינם מוכנים לחוסר אחידות כזה. "הבעיה אינה כספית כי מדובר בהפרש של כ-2,000 שקל ברוטו בעשור, וכ-70 שקל נטו בשנה", הסביר יו"ר הוועדה דוד ביטן את ההחלטה. "אלא שאנחנו סבורים שצריך מפתח אחיד לכל בעלי התפקידים הבכירים במגזר הציבורי. לאחר שוועדת הכספים תקבע מנגנון אחיד לכל נושאי המשרה שבסמכותה שאינם צמודים למדד, תתכנס ועדת הכנסת ללא דיחוי ותצרף את חברי הכנסת למגנון שייקבע".

 

ההחלטה עברה ברוב של ארבעה חברי כנסת – ביטן, יואב קיש, יואל חסון ורוברט אילטוב, מול התנגדות של שניים: רועי פולקמן ויעל גרמן.

 

הממצא הבולט ביותר של הוועדה הציבורית היה שבהשוואה ל-15 פרלמנטים אחרים בעולם, חברי הכנסת הישראליים נמצאים במקום הראשון בעולם ביחס שבין שכרם לשכר הממוצע במשק – פי 3.7. זאת לעומת פי 3 בארה"ב, פי 2.8 בגרמניה, בבריטניה זה פי 2.1 ובספרד פי 1.3. "זה המדד הכי חשוב כי האזרח משווה את שכרכם לשכר שהוא מקבל", אמר פרופ' לוי.

 

יוסי כהן, המשנה על הממונה על השכר באוצר אמר כי "אנחנו מעוניינים שלכל בעלי המשרה יהיה מנגנון הצמדה זהה. נציגי השופטים בעבר התנגדו להצמדה למדד, וועדת הכספים הציעה בעבר פשרה שההצמדה תהיה ממוצע בין שתי העליות". כהן ציין כי יש אבסורד כאשר הח"כים נהנים מהעלאת שכר המינימום שמעלה את השכר הממוצע.

 

ח"כ יעל גרמן מיש עתיד אמרה כי "זה לא סביר שאנחנו נדון בשכרנו ונחליט אם לקבל המלצות או לא. יש רק שני פרלמנטים נוספים שקובעים בעצמם את שכרם. מן הראוי שנטיל את ההחלטה על ועדה ציבורית וזה לא צריך להגיע לוועדה". גרמן, שמגישה הצעת חוק שההחלטה תועבר לוועדה, הוסיפה כי "חברי הכנסת צריכים לחזור ולהתקרב לציבור".

 

בתגובה לממצא שהח"כים משתכרים 10,000 דולר ברוטו בחודש – הממוצע בפרלמנטים שנבדקו – העיר ח"כ אורי מקלב כי המחקר לא בדק את שכר הנטו ומתעלם מעומק המיסוי ומהפנסיה. פרופ' לוי הסביר כי "לא השווינו את שכר הנטו כי חשבנו שזה לא נכון". ביטן, שהיה לפני כן סגן ראש העיר ראשון לציון, ציין כי למרות ששכר הברוטו שלו עלה מ-33 אלף ל-40 אלף שקלים, שכר הנטו נותר 19 אלף שקל.

 

כשח"כ איילת נחמיאס ורבין התייחסה להמלצה אחרת של הוועדה, לגלם את הלינות במלון בשכר חברי הכנסת ואמרה ש"זהו תנאי שכר נדיר, שחברות עסקיות לא ממהרות לבצע", העיר ביטן העיר כי "עם כל הלילות הארוכים בכנסת, את מציעה שרוב השכר ייצא על מלונות ולא יישאר כלום". ביטן גם הוסיף כי "לשופטים יש תנאים מפליגים – הם מקבלים ארבע שנות ותק על כל שנת עבודה. במה הם טובים יותר?"

 

ח"כ יואל חסון אמר כי "אני לא אוהב שיש דיון בלתי פוסק בשכר הח"כים, ושיש הבדלים בין קבוצות שונות. לא צריך להביא את זה לפתחנו ואני לא רוצה להתעסק בזה. אנחנו לא פה בשביל השכר, וצריך לקרוא לאחידות במגזר הציבורי". עם זאת הוא הזכיר כי "לח"כים אין ועד עובדים ואין הסכם קיבוצי, וכיום ח"כים נזהרים לא לקנות מכונת קפה בגלל הביקורת, ומוציאים יותר כסף על כיבוד במזנון".

 

שי פירון העיר כי "מטרידה אותי המנגינה של השיחה, כאילו החתול עוסק בחלוקת השמנת. ההלקאה העצמית שלנו היא בגלל שיש טענה נסתרת כאילו האנשים שיושבים כאן דואגים לעצמם ולא לחברה הישראלית וזה לא נכון".

 

רועי פולקמן אמר כי "ההמלצות מקובלות עלי וההשוואה לשכר הממוצע היא מוטה כי יש פערים גדולים מאוד בחברה הישראלית". מנגד, רוברט אילטוב מישראל ביתנו הזכיר כי "צריך להתייחס לכך שיש לנו הוצאות נוספות גם כמשפחה וגם כח"כים, שהמיסוי עמוק. אפילו הכסף שמוקצה לשכירה של לשכה פרלמנטרית לא מספיקה".

 

מי שהפתיע היו הח"כים לשעבר, בני שליטא ויגאל ביבי שהזהירו מפגיעה בתנאי הח"כים. ביבי, יו"ר ארגון חברי הכנסת לשעבר אמר כי "יש חברי כנסת לשעבר שרעבים לפת לחם. מאז שביטלו את הפנסיה התקציבית, אני חושב שח"כ חדש הוא קצת מזוכיסט – צריך לשלם הון בפריימריס, לא יקבל פנסיה ולא תנאים. הגיע הזמן שיושוו התנאים לשופטים, שמקבלים 30-40% יותר, וצריך להשוות את הפנסיה. חברי כנסת לשעבר נמצאים במצוקה כלכלית קשה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x