$
בארץ

ועדת הכספים אישרה: התקציב הבא יהיה דו שנתי ל-2016-2015

התקציב יונח על שולחן הכנסת ב-31 באוגוסט – לקראת אישור בקריאה ראשונה ב-2 בספטמבר - ויאושר עד 19 בנובמבר

אורי תובל 13:3906.07.15

ועדת הכספים אישרה את התיקון לחוק יסוד: תקציב המדינה הקובע שהתקציב הבא יהיה דו שנתי לשנים 2016-2015. לפי המועדים שקבע יו"ר הוועדה משה גפני בתיאום עם משרדי האוצר וראש הממשלה, התקציב יונח על שולחן הכנסת ב-31 באוגוסט – לקראת אישור בקריאה ראשונה ב-2 בספטמבר - ויאושר עד 19 בנובמבר.

 

ועדת הכספים התכנסה היום כדי לקדם את התיקון לחוק התקציד. הדיון כונס בחופזה, רק אתמול בלילה – למרות שהיום זהו המועד האחרון לדחות את התקציב מבלי לעבור על חוקי היסוד שיש להגיש את התקציב עד מחר. יו"ר הוועדה משה גפני מתכוון להביא את החוק להצבעה באופן מיידי, והוא אמור לעלות להצבעה במליאה הערב.

 

היו"ר גפני הודיע כי לפי המועדים שקבע בתיאום עם משרדי האוצר וראש הממשלה, התקציב יוגש לשולחן הכנסת ב-31 באוגוסט – לקראת אישור בקריאה ראשונה ב-2 בספטמבר - ויאושר עד 19 בנובמבר.

 

לפי הנוסח המקורי, התקציב היה צריך להיות מאושר ב-5 בנובמבר. אולם גפני דרש לתת לכנסת עוד זמן לדון בתקציב. הוא הסביר, כי"זה יהיה תקציב קריטי עם חוק הסדרים שיכלול הרבה רפורמות. אני מקווה שהכל יהיה טוב – אך אני לא בטוח כי יהיו גם גזירות, כך אני מבין מהדיונים שלי. הולך להיות דיון בממשלה וצריך שגם הכנסת תהיה בעניין". 

 

משה גפני משה גפני צילום: אלכס קולומויסקי

 

כבר מתחילתו הדיון היה סוער כאשר חברי האופוזיציה מחו על כך שהחוק שבתחילה קודם בדחיפות ובלחץ בסוף מאי, המתין עד הרגע האחרון כשהוועדה הופכת לחותמת גומי לצרכי הממשלה. גפני פתח והתנצל בפני חברי הוועדה, והסביר כי החוק אמנם נדון בוועדה לפני כחודש, אולם "ראש הממשלה ביקש ממני כמה שבועות לדון עם שר האוצר. הדיון הסתיים והוא ירד מהדרישה של תקציב תלת-שנתי לאור חוות דעת משפטית, ואותי עניין להעביר את החוק עד התאריך שהוא היום".

 

בהמשך הדיון, לאחר המתקפה של האופוזיציה, חשף גפני מעט ממה שקרה בחודש האחרון במשולש שבינו, בין נתניהו וכחלון. "רציתי לעשות את ההצבעות מזמן, אולם ראש הממשלה ביקש ממני לחכות. רק בהמשך הבנו שזה קשור לתלת-שנתי, וגם אני וגם שר האוצר הבענו את עמדתנו נגד העניין", אמר גפני. "הצעתי להעלות את תקציב 2015 לחוד ובלי תקציב הסדרים, אך זה לא התקבל כי שר האוצר אמר 'אני לא קבלן של תקציבים'. הוא רוצה להעביר תקציב עם רפורמות ל-2016, שר האוצר לא רצה תקציב לחוד ל-2015, ולא תלת שנתי".

 

גפני הוסיף כי הוא נגד תקציב דו-שנתי, "ונגד כל מה שהתנהל פה. לא נוח לי. הודיעו לי אתמול בלילה בסוף הצום (צום י"ז בתמוז), אלא בצהריים או לפני כן". אבל הסביר את שיקולו: "אתה רוצה פה ממשלה ששר האוצר הוא יאיר לפיד?" בהמשך אמר, "אני לא מתכוון לעזוב את הקואליציה".

 

בעוד גפני ביקש לקדם את הדיון לסוגיות המקצועיות של קביעת התאריכים לדחיית המועדים וחקיקת חוק שיאפשר מעבר פשוט בין שנת התקציב 2015 ל-2016, חברי האופוזיציה החלו לתקוף את הקואליציה ואת הוועדה על התנהלות הישיבה. "זאת התנהלות לא ראויה לגבי האופן שבו חקיקה צריכה להתנהל", אמרה יו"ר סיעת העבודה ח"כ מרב מיכאלי. ח"כ אורלי לוי-אבקסיס טענה כי זימון הוועדה נועד לרוקן את הדיון על הגז היום בוועדת הכלכלה.

 

רבים מחברי האופוזיציה דרשו להעביר את תקציב 2015 בזריזות. ח"כ אראל מרגלית, מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים ציין כי גורמים רבים נפגעים באופן אנוש כי אינם נמצאים בבסיס התקציב ואינם מתוקצבים, "נוכל לסגור את תקציב 2015 בשלושים יום, ותפרידו את 2016 – שם תעשו רפורמות. אבל לדחות את התקציב לסוף נובמבר ולהשאיר את השנה עם חודש אחד של תקציב מסודר – זה שערורייה".

 

ח"כ חיים ילין מיש עתיד הציע להביא העברות תקציביות בתוך 30 יום כדי להניע פרויקטים שונים, מגדר בדרום ועד תנועות נוער. ח"כ מאיר כהן מיש עתיד, לשעבר שר הרווחה אמר כי "ישבתי עם ארגון שמע, ילדים שלא מקבלים קייטנות כי אין להם תקציבים. עמותות המזון לא מקבלות כסף. אני מציע שנעביר את התקציב, לא נצא לפגרה ונעביר אותו ב-30 יום".

 

"זה לא תקציב דו שנתי, אנחנו נחוקק את תקציב 2015 בדיעבד. זה תקדים. זה לא טכני. אני מציע שהממשלה תביא תקציב בתוך 30 יום ואנחנו נעזור להם", אמר ח"כ פרופ' מנואל טרכטנברג מהמחנה הציוני. "איך ניראה מול הציבור כשהכנסת מאשרת תקציב רטרואקטיבי?", שאל עיסאווי פריג' ממרצ. "אני פונה לגפני, אל תהיה חלק מזה, זאת שורה לא טובה ברזומה".

 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי הפתיע כשהציע שלא תהיה הצבעה שלא יתקבלו הסברים ברורים לגבי ניהול התקציב עד נובמבר.

 

היועצת המשפטית של הוועדה, שגית אפיק, אמרה כי "אין ספק שזימון כל כך מאוחר לישיבה לאישור חוק לקריאה שנייה ושלישית היא חריגה. התלבטתי אם לבטל אותה, אבל בגלל שההצעה חשובה וסמוכה מאוד למועד שבו הממשלה צריכה להגיש תקציב חשבתי לא להפיל את זה על הפרוצדורה, אלא לתת לכם לקיים דיון מהותי, כשיש עד יום רביעי לקיים הצבעות. לא השתכנעתי שהיה כאן תרגיל שנועד להקשות על חברי הוועדה והאופוזיציה, אבל אני מתחייבת שדבר כזה לא יחזור על עצמו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x