$
בארץ

שטייניץ: "רק בשלוש מדינות OECD מחיר הגז היה נמוך מבישראל ב-2014"

שר האנרגיה שטייניץ הציג בישיבת הממשלה נתונים של מחירי הגז בעולם, מהם עולה שבשנה שעברה, ארה"ב, קנדה ואוסטרליה היו המדינות היחידות בהן שילמו האזרחים על הגז פחות מבישראל; נתניהו: "נפעל להבטיח אספקת גז רצופה לכלכלה הישראלית"

אורי תובל 12:4905.07.15

"מתוך 34 מדינות ה-OECD, רק בשלוש מדינות מחיר הגז הטבעי ליצרני חשמל ולתעשייה זול יותר מאשר בישראל", כך אמר הבוקר (א') שר האנרגיה, יובל שטייניץ, בישיבת הממשלה. שטייניץ הביא מנתוני חברת הייעוץ הבינלאומית לאנרגיה IHS לבקשת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שטען בישיבה כי "יש הרבה דיס-אינפורמציה" בנושא הגז.

 

מאגר הגז לוויתן מאגר הגז לוויתן צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

לפי הנתונים שהציג שטייניץ, יצרני החשמל בישראל ובראשם חברת החשמל שילמו בשנה שעברה 5.8 דולר בממוצע ליחידת אנרגיה, כאשר רק בארצות הברית, קנדה ואוסטרליה שילמו פחות. בבריטניה המחיר היה 9.6 דולר, בהולנד 11.3, בדנמרק 13.3 דולר ליחידת אנרגיה ובנורבגיה 13.3 דולר – מדינות המספקות לעצמן את מרבית הגז שהן צורכות. ב-13 מדינות אחרות, בהן צרפת, שווייץ, יפן ואחרות – המחיר ליצרני החשמל גבוה עוד יותר ונע בין 13.6 דולר ליחידת אנרגיה ל-18 דולר.

 

לפי נתוני חברת הייעוץ, גם המחיר הסופי לתעשייה ב-2014 היה זול בישראל לעומת מדינות ה-OECD – 6.4 דולר ליחידת אנרגיה בממוצע, כולל דמי הולכה ומסים. לפי הנתונים, רק בשש מדינות מחיר יחידת אנרגיה נמוך מ-10 דולר, כאשר בספרד, הולנד, דנמרק, איסלנד ונורבגיה המחיר יותר מכפול – 13.6 דולר. בשווייץ המחיר הוא 21.6 דולר ליחידת חום לתעשייה.

 

שטייניץ: "רק בשלוש מדינות OECD מחיר הגז ב-2014 היה נמוך מבישראל" שטייניץ: "רק בשלוש מדינות OECD מחיר הגז ב-2014 היה נמוך מבישראל" צילום: עמית שאבי

 

נתניהו קשר בפתח הישיבה בין המצב ביוון לבין הצורך להאיץ את אישור מתווה הגז. "התוצר לנפש של יוון ב-2003 היה גדול יותר מאשר בישראל. אנחנו נקטנו מדיניות נכונה מאוד, לא פופוליסטית, אנטי-פופוליסטית וכך הגענו לאן שהגענו", אמר נתניהו. "זה משליך על נושא הגז. לא ניכנע לפופוליזם. נפעל לפי מה שמחויב כדי להמשיך להזניק את כלכלת ישראל, להבטיח אספקת גז רצופה לכלכלה הישראלית. שום אינטרס אחר לא ישפיע עלינו", אמר.

 

בהמשך סקר ראש המועצה הלאומית לכלכלה, יוג'ין קנדל, שהודיע בסוף השבוע על פרישתו, את המשבר ביוון ואת השלכותיו על ישראל. ראש הממשלה שהציג את הנושא בפתח הישיבה אמר כי "יש לנו תקוות שיוון תמצא דרכים לחלץ את עצמה מהמשבר הכרוני הזה. אנחנו מאחלים להם רק טוב". הוא הוסיף כי ב-2003 התוצר לנפש ביוון היה גדול מבישראל, אך אז "נקטנו שורה של רפורמות לשליטה על ההוצאות ורפורמות לפתיחת השווקים לתחרות - וכתוצאה מהן התוצר שלנו לנפש, עלה ב-50%, ולצערי התוצר של יוון נשאר במקום שהוא היה. אנחנו גדלנו ב-50% והם לא גדלו".

 

קנדל. "ב-2003 נקטנו שורה של רפורמות לשליטה על ההוצאות ורפורמות לפתיחת השווקים לתחרות - וכתוצאה מהן התוצר שלנו לנפש, עלה ב-50%, ולצערי התוצר של יוון נשאר במקום שהוא היה" קנדל. "ב-2003 נקטנו שורה של רפורמות לשליטה על ההוצאות ורפורמות לפתיחת השווקים לתחרות - וכתוצאה מהן התוצר שלנו לנפש, עלה ב-50%, ולצערי התוצר של יוון נשאר במקום שהוא היה" צילום: עמית שעל

 

אתמול בהפגנת הארגונים נגד מתווה הגז בתל אביב, ציין החשב הכללי לשעבר ירון זליכה כי המחיר באירופה גבוה משום שהיא נתונה לחסדי מונופול הגז הרוסי. עוד הוסיף כי "המחיר שצריך להיות הוא 3 דולר ולא סנט יותר". הוא השווה את המחיר לזה הנהוג במדינות המפיקות גז קרוב לחופיהן וללא עלויות הובלה מיוחדות. לדבריו, בוונצואלה המחיר הוא דולר אחד ליחידת אנרגיה, במצרים 2.5 דולר, ובקנדה 3 דולר. "תשובה בעצמו מכר לנו לפני שנתיים ממאגר קטן גז ב-2.7 דולר", אמר כשהתכוון למאגר ים תטיס.

 

ההפגנה נגד מתווה הגז אתמול ההפגנה נגד מתווה הגז אתמול צילום: אוראל כהן

 

 

נתניהו התייחס בדבריו גם להסכם הגרעין המסתמן עם איראן ואמר "זו לא פריצת דרך אלא קריסת דרך. בכל יום שעובר, הוויתורים של המעצמות הולכים וגדלים". הוא הזהיר שההסכם יאפשר לאיראן לייצר פצצות אטום רבות, והסרת הסנקציות תזרים לאיראן מאות מיליארדי דולרים "שישמשו אותה בתוקפנותה ובמסע הטרור השלה, גם באזור וגם בעולם". לדבריו, "העסקה יותר רעה מזו עם צפון קוריאה".

 

ראש הממשלה גם מסר תנחומים לממשלת מצרים ולעם מצרים בשל ההתקפה של דאע"ש על מוצבי הצבא בסוף השבוע.

 

בתגובה לנתונים שהציג שטייניץ, כתבה ח"כ שלי יחימוביץ כי היא "לא יודעת למה הוא מתעקש להמשיך ולהשתמש בנתונים הכוזבים של חברות הגז". לדבריה זהו "עוד עיוות מניפולטיבי של הנתונים", משום שמרבית מדינות ה-OECD מייבאות את הגז. יחימוביץ' הציגה נתונים של ארגון הגז הבינלאומי (International Gas Union) לפיהם מבין 29 המדינות המפיקות גז, המחיר בישראל הוא השני הכי יקר. לפי אותם נתונים, רק בניו זילנד המחיר יקר יותר, מעל 6 דולר ליחידת אנרגיה, בעוד ונצואלה, אלג'יריה, קטאר ואוזבקסיטאן נהנות מגז במחיר של פחות מ-2 דולר ליחידה. לא ברור לאיזו שנה מתייחסים הנתונים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x