$
בארץ

דרעי מציב קנס מרתיע בחוק מוסר התשלומים: 5% מהעסקה או לפחות 25 אלף שקל

הקנס יופעל תוך 15 ימי איחור ממועד תשלום החשבון לעסקים קטנים ובינוניים; החוק מבקש לקבוע טווח ימי אשראי של שוטף פלוס 30 מגופים ממשלתיים וטווח של שוטף פלוס 45 ימי אשראי מגופים פרטיים

הדס גליקו 20:3602.07.15

משרד הכלכלה הפיץ הערב (ה') למשרדי הממשלה את תזכיר חוק מוסר תשלומים לעסקים קטנים ובינוניים. כפי שפורסם השבוע ב"כלכליסט", החוק מבקש לקבוע טווח ימי אשראי של שוטף פלוס 30 מגופים ממשלתיים וטווח של שוטף פלוס 45 ימי אשראי מגופים פרטיים.

 

 

 

החוק יאפשר לעסקים קטנים ובינוניים שמחזורם עד 100 מיליון שקל ושמעסיקים עד 100 עובדים להצמיד לעסקה במקרה של איחור קצר הפרשי הצמדה וריבית ולאחר 15 ימים של איחור יעמוד הקנס על 5% מהתמורה שלא שולמה או לפחות 25 אלף שקל. תזכיר החוק אינו מפרט מנגנון האכיפה אולם הקנס הגבוה שמבקש להפעיל החוק עשוי לשמש ככלי הרתעתי העומד לזכות עסקים קטנים ובינוניים באם יחליטו לממש את זכותם כחוק. התזכיר מציע לקבוע את תחילת של החוק תוך 90 יום מפרסומו.

 

 

 צילום: טל שחר

 

שר הכלכלה אריה דרעי הציב בתחילת דרכו במשרד את הטיפול בחסמי פעילות עסקים קטנים ובינוניים כנושא מרכזי לטיפול. אחת הבעיות המרכזיות של הסקטור היא בעיית התזרים בעקבות דחיית תשלומים למועדים ארוכים על ידי לקוחות גדולים. לפי נתוני הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, בשנת 2013 עמד ממוצע ימי האשראי בכלל המשק (המגזרים הציבורי והעסקי) על 73 יום. חוסר היכולת של עסקים לתכנן את התזרים כאשר ימי האשראי עשויים להשתנות ולהתארך מקשה במיוחד על עסקים קטנים ובינוניים שאין להם אמצעים פיננסיים המאפשרים לדחות תשלומים לפרק זמן ארוך.

 

 

 

תזכיר החוק מדגיש במשנה תוקף את "הקשיים ההישרדות של העסקים הקטנים והיזמים בשל דחיית תשלומים נוכח התרחבות היקף התופעה של העסקת פרילנסרים בעבודות בהן הכנסת העוסק בעד העסקה מקבילה לשכר שכירים בפועל". החוק מבקש להתאים הסביבה העסקית בישראל לעקרונות של שיפור תנאי עשיית העסקים הנהוגים במדינות ה-OECD ובכלל זה, ההנחיה של האיחוד האירופי הרואה בנוהג התשלומים המאוחרים פגיעה מהותית בכלכלה. ההנחיה המנחה את המדינות החברות באיחוד האירופי קובעת כי היקף ימי האשראי בעסקאות ספקים מול המגזר הציבורי יעמדו על מקסימום 30 יום וימי האשראי בעסקאות מול המגזר הפרטי יעמדו על מקסימום 60 יום. תזכיר החוק מציין כי ההנחיה המיושמת בימים אלו במדינות רבות החברות באיחוד האירופי הינה באמצעות חקיקה מדינתית הדומה לחוק המוצע.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x