$
בארץ

המתווה צפוי לעבור בכנסת; נתניהו: "אני לא מתכוון לקבל מדינה בעלטה"

הבאת המתווה לאישור הכנסת היא כמעט בלתי נמנעת. כולנו ויש עתיד, שמתנגדות להעברת סמכויות הממונה על הגבלים, צפויות לתמוך במתווה עצמו אם יוכנסו בו שינויים כמו פיקוח מפורש על מחירי הגז

אורי תובל 11:2801.07.15

בקואליציה עדיין לא החליטו כיצד יקודם מתווה הגז. נראה שהתרחיש הפוליטי הריאלי ביותר הוא זה שראש הממשלה בנימין נתניהו רצה להימנע ממנו יותר מכול: הבאת המתווה לאישור הכנסת. במקרה כזה ישראל ביתנו תתמוך בממשלה ותעניק לה יתרון על האופוזיציה, אולם כולנו ויש עתיד צפויות לדרוש שינויים בהסכם, ובמיוחד פיקוח מפורש על מחיר הגז.

 

גורם בכיר בקואליציה אמר ל"כלכליסט" שבלשכת ראש הממשלה עדיין לא זנחו את האפשרות להעלות מחדש בכנסת את ההצבעה שנכשלה אתמול, ולנסות לגבש רוב שיאשר את העברת הסמכות של שר הכלכלה לעקוף את הממונה על הגבלים עסקיים לידי הממשלה. עם זאת, השרים שסירבו שלשום להשתתף בהצבעה - משה כחלון, יואב גלנט וחיים כץ - חזרו והבהירו כי אין להם כל כוונה לשנות את החלטתם. נראה שמבחינה משפטית לשלושת השרים אין אפשרות להצביע על שום חוק הנוגע למשק הגז.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו

 

נתניהו אמר הבוקר (ד'): "אי אפשר לדבר על השקעות בלי משקיעים. אי אפשר לדבר על תחרות בלי מתחרים, אי אפשר לדבר על גז בלי גז. אנחנו צריכים את היכולת להוציא את זה מהים ולכן אנחנו מביאים את המתווה המאוזן והנכון הזה. כשאני מדבר על גז, אני רוצה להסביר לאזרחי ישראל, זה לא מה שאתם רואים בכיריים של הבישול. זה בעצם המקור העיקרי לחשמל, לתחנות הכוח שמספקות את החשמל במדינת ישראל. אין לי שום כוונה להישאר עם שדה אחד וצינור אחד – זה לא יביא לשום תחרות, אבל זה יביא לכך שנהיה בתלות ביטחונית שהיא לא באה בחשבון למדינת ישראל. אנחנו צריכים הרבה שדות והרבה צינורות ויש לנו סיבות ביטחוניות ורבות אחרות מדוע הדבר הזה הכרחי. אני לא מתכוון לקבל מדינה בעלטה או בחצי עלטה, ואני גם לא מתכוון להיקלע למצב של מדינות אחרות, שבגלל פופוליזם, דרישות ורגולציה".

 

עוד אמר נתניהו: "מדינות עם עודף רגולציה השאיר את עצמן עם הגז באדמה. זה קרה למצרים, זה קרה לארגנטינה, זה קרה למדינות נוספות. דיברו, התווכחו, לא החליטו, הבריחו את המשקיעים וכתוצאה מזה – אין להן גז. לנו יש גז, אבל יש לנו הרבה יותר מקורות גז, הרבה יותר. אנחנו יכולים לקדם גם את הדבר שהוא נכון למשק הישראלי, לצורכי החשמל של מדינת ישראל, לצורכי הכלכלה של מדינת ישראל, וגם לאפשר למשקיעים להשקיע פה ולהביא משקיעים חדשים".

 

אפשרות נוספת היא ללחוץ על שר הכלכלה אריה דרעי שייקח לידיו את הסמכות לחתום על סעיף 52, אולם גם הוא מתבצר בעמדתו. בליכוד עדיין טוענים שהצעדים הנדרשים מהשרים הם "טכניים" ולכן אינם נמצאים בניגוד עניינים משפטי, אולם כל הגורמים מבהירים כי גם אם יימצא פתרון דחק משפטי, מבחינה ציבורית כל השרים הסרבנים יתקשו לשנות את עמדתם.

 

אם לא יימצא פתרון פרוצדורלי אחר, כמו המתנה לממונה חדש על הגבלים העסקיים, התרחיש הסביר הוא העלאת המתווה לאישור הכנסת. במערכת הפוליטית אומרים שאם נתניהו יציג הישגים חדשים מול חברות הגז, הוא יוכל להעביר את המתווה.

 

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הבהיר שלשום כי הוא מברך על המתווה. אתמול אמרו במפלגה כי יתמכו בהסכם, אך לא בהצבעה על עקיפת סמכותו של דרעי.

 

בכולנו מבהירים כי יישמעו למשמעת הקואליציונית ולא יפילו את הממשלה למרות ההסתייגויות מהמתווה. אולם במפלגה לא מסתירים כי הדיון הציבורי והפוליטי שעשוי להתפתח עתה הוא הזדמנות להשיג שינויים בהסכם, שרבים מהח"כים במפלגה אינם שבעי רצון ממנו.

 

גם ביש עתיד הצהירו שיתמכו בהסכם בתנאים מסוימים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x