$
בארץ

שטייניץ: "העיכוב בפיתוח תמר עלה למשק 20 מיליארד שקל, לווייתן יעלה יותר"

שר התשתיות והאנרגיה ל"כלכליסט": "חברות הגז מבינות שיש תנאים שאין ברירה לקבל"

ליאור גוטמן 07:0524.06.15
"הגענו לישורת האחרונה אבל יש נושאים לא סגורים. חברות הגז מבינות יותר ויותר את ההתעקשות שלנו ושיש תנאים שאין ברירה והן יצטרכו לקבל" - כך אמר אתמול ל"כלכליסט" שר התשתיות והאנרגיה יובל שטייניץ.

 

לדבריו, הטענות על הבהילות לכאורה בקידום מו"מ מול נובל אנרג'י האמריקאית ומול דלק הישראלית אינן נכונות. "זו ממש לא בהילות. העיכוב בפיתוח המאגרים נמשך כבר כמה שנים, ומאז שהממונה על הגבלים עוסק בזה עברו עוד כמה חודשים. אנחנו באיחור של כמה שנים, וכל עיכוב של שנה או שנתיים דוחה את אספקת הגז ומסב הפסד של כמה מיליארדי שקלים למשק. עצם העובדה שהיתה דחייה בפיתוח תמר לפני כמה שנים גרמה לנו להפסיד 20 מיליארד שקל (כתוצאה משימוש בדלקים יקרים - ל"ג), עכשיו יש עיכוב של לווייתן בעוד שנתיים והוא עלול לעלות יותר".

 

יובל שטייניץ יובל שטייניץ צילום: מאור סויסה

 

אז כן דחוף לקדם מתווה?

"יש דברים שהופכים את זה לדחוף. ישנו החלון המצרי - בצפון מצרים יש שני מתקני יצוא גז, אבל כל עוד הם עומדים בלי פעילות יש לישראל הזדמנות פז לייצא. החלון הזה עלול להיסגר בתוך 4–5 שנים כי המצרים כבר החלו לפתח מחדש את שדות הגז שלהם והם מציעים תנאים טובים למשקיעים".

 

אז מה נשאר לסגור מול חברות הגז?

"נשאר לסגור כמה דברים, אבל הם מתקדמים. לא בטוח שנשריין גז לתעשייה כי יש מספיק גז לכל המשק. נשאר רק לפתח שדות. מכאן תגיע התחרות".

 

אומרים שהקבינט ידון במחיר של חברות הגז ורק לאחר מכן יתבצע תיקון למטה בשימוע.

"אחרי הקבינט נעשה שימוע. אולי יהיו תנודות לפה ולשם כמו שהיה בששינסקי, כאשר יצאו מסקנות ביניים והן שונו במעט לקראת הסוף".

 

ומה עם צנרת שנייה לישראל, כזו שלא תשאיר אותנו תלויים בזו שהקימו היזמים?

"התחרות תגיע כשיהיו עוד צינורות, ולכן צריך שעוד כמה שנים יהיו שלושה מאגרים וספקים - זה ממאגר תמר, זה מכריש ותנין וזה מלווייתן". עם זאת, השר סירב להתחייב לעוד צנרת ממאגר תמר.

 

בדומה לנתניהו, גם שטייניץ מתייחס לסכנה האיראנית, וטוען שבעוד כמה חודשים ההון של מדינות המערב יזרום לשם. לדבריו, אם ישראל תתעכב בפיתוח מאגרי הגז "נאחר את הרכבת. אני יודע לפחות על מדינה אירופית אחת שבה הובע חשש כבד שמא זה יקרה להם, כי אם איראן תיכנס לשוק יהיה קשה לפתח גז או נפט ואי אפשר להתעלם מזה. איראן היא כמו 40 מאגרי גז בישראל".

 

אתה שומע מירדן ומצרים שהן רוצות גז ישראלי?

"אני חושב שהן מאוד רוצות לקדם את העסקאות. זה יכול להוריד להן את המחיר של החשמל בחצי".

 

האמריקאים לוחצים לקדם הסכם?

"יש לחצים פוליטיים כל הזמן, אני מבטל אותם בדיוק כמו שעשיתי בוועדת ששינסקי. מה שכן, האמריקאים אומרים שיש הזדמנות לקדם את מטרות השלום, ואם במקום סולר המצרים והירדנים יקבלו גז ישראלי, זה יבטיח את היציבות באזור".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x