$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מס הכנסה דורש מעיזבון סמי עופר 940 מיליון שקל

צו השומה הוצא ב־2013 בידי רשות המסים שהעריכה את הכנסותיו של עופר בכ־2 מיליארד שקל בשנים 2006‑2010. מנהל העיזבון טוען כי מרכז חייו של עופר לא היה בישראל ולכן הוא פטור ממס. לפי ההערכות, הסכום שישולם יהיה נמוך משמעותית

תומר גנון וזוהר שחר לוי 06:4416.06.15

רשות המסים הוציאה ביוני 2013 צו לעיזבונו של המיליארדר המנוח סמי עופר שנפטר ב־2011, שבו הוא נדרש לשלם מס של כ־940 מיליון שקל בגין הכנסות שהפיק בשנים 2006‑2010. לא ידוע אם בשנים שחלפו מאז הוצאת הצו, בידי פקיד שומה חיפה לשעבר יהושע חבר, העיזבון והרשות הגיעו להסכמות כלשהן לגבי דרישת המס.

 

הרשות טוענת כי ההכנסות החייבות במס של עופר בשנים האמורות עמדו על כ־2 מיליארד שקל סה"כ: 200 מיליון דולר בשנים 2006–2007, והכנסה ממוצעת של 100 מיליון דולר בכל אחת מהשנים 2008–2010.

 

על פי ההערכות, תשלומי המס בפועל של העיזבון, שמנוהל בידי עוה”ד פנחס (פיני) רובין ואמנון ליאון, צפויים להיות נמוכים משמעותית מהנדרש בצו. זאת בין היתר משום שמדובר בצו שהוצא לפי מיטב השפיטה. כלומר, שומות המס האלו מבוססות על הערכות שביצע פקיד השומה ולא על הכנסות בפועל.

 

 

המחלוקת המהותית: מקום מגוריו העיקרי של עופר

 

 

בצו שנשלח לעיזבון עוד נטען כי "לא הגענו להסכמה בעניין התושבות וההכנסות של המנוח". מדובר בעניין מהותי לשאלת חבות המס. העיזבון טוען כי מרכז חייו של עופר בשנים אלו לא היה כלל בישראל, ולכן הוא אינו חייב בתשלום מס בארץ.

 

על פי טענת העיזבון, עופר ורעייתו אביבה, הוריהם של עידן ואייל, עזבו את ישראל לבריטניה ב־1969 כדי לפתח את עסקי הספנות הבינלאומיים שלהם. באמצע שנות השבעים הם עברו להתגורר במונטה קרלו, ולטענת מייצגיהם אף היו תושבי קבע עד חזרתם לישראל.

 

לטענת מנהלי העיזבון, המטה התאגידי הבינלאומי של קבוצת הספנות פעל ממונטה קרלו, כאשר במקביל נוהלה פעילות גם מלונדון וניו יורק. כמו כן, עופר ורעייתו פעלו כדי לקבל אזרחות של האיחוד האירופי באוסטריה.

 

"ערב העזיבה את ישראל", נטען, "היתה ברשותם של בני הזוג דירה בתל אביב ששימשה את ילדיהם. הדירה נמכרה, ונרכשה דירה אחרת בתל אביב שנמכרה ב־2007. מ־2004 עמדה לרשות המנוח ורעייתו דירה בישראל שבה השתכנו בעת ביקוריהם בארץ".

 

לעומת זאת, הרשות טוענת כי מרכז חייהם של בני הזוג עופר ב־2006–2010 כן היה בישראל, ולכן הם חייבים לכאורה במס. הטענה הזו מבוססת גם על "מבחן הימים", המגדיר כי תושב ישראל לצורכי מס הוא מי ששהה בה יותר מ־183 יום בשנה. על פי המכתב, "המנוח ורעייתו שהו בישראל בשנות הצו בין135 ל־250 יום בשנה", ולכן מרכז חייו של עופר היה בישראל.

 

סמי עופר נפטר בגיל 89 ממחלה קשה. מעט לפני מותו העריך מגזין "פורבס" את הונו ב־10.3 מיליארד דולר. משפחת עופר פעלה בעיקר בתחומי הספנות והנדל"ן, אך היו לה גם אחזקות בתחומים נוספים כגון אנרגיה, הייטק ופיננסים.

 

לפי מקורביו, על רקע הרעה במצבו הבריאותי של סמי, ב־2007 הוחלט על חלוקה פנימית של הנכסים שבבעלותו, הרשומים בנאמנות בחו"ל, באופן שווה בין אייל לעידן. עידן קיבל את החברה בישראל, המחזיקה בכיל ובפעילות בתי זיקוק, בעוד אייל קיבל את עסקי הנדל"ן. עסקי הספנות חובקי העולם חולקו בין השניים.

 

סמי עופר. בעת מותו העריך "פורבס" את הונו ב־10.3 מיליארד דולר סמי עופר. בעת מותו העריך "פורבס" את הונו ב־10.3 מיליארד דולר צלם: ערן שמיר

 

קפיצת המדרגה: מיזוג הפעילות עם צים

 

הקבוצה העסקית של האחים סמי ויולי עופר החלה להיבנות בשנות החמישים באמצעות חברות נתיבי הים התיכון וקווי הים התיכון. בתחילת שנות השבעים הם מיזגו את פעילות הובלת המטענים שלהם עם חברת הספנות הלאומית צים.

 

בסוף שנות השישים נפרדו דרכיהן העסקיות של סמי ויולי. יולי נותר עם עסקי המשפחה בארץ וסמי עבר לאירופה - שם הקים קבוצת ספנות בינלאומית חדשה, שבמרוצת הזמן הפכה לאחת מקבוצות הספנות הפרטיות הגדולות בעולם המחזיקה בצי של יותר מ־200 אוניות.

 

ילדיו של סמי אייל ועידן מחזיקים גם בעסקים בישראל. ב־1999 רכש עידן מידיהם של יורשי שלמה אייזנברג את גרעין השליטה בחברה לישראל, המחזיקה כיום בבזן, כיל צים וטאואר.

 

מעו"ד פיני רובין ממשרד גורניצקי ושות' המנהל את העיזבון נמסר: "איננו מגיבים לשאלות בנושא מס של לקוחות, ואין בכך כדי לאשר או להכחיש דבר".

 

מרשות המסים נמסר: "איננו מתייחסים לפרטים בשל חובת הסודיות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x