$
משפט

דוד מדיוני: "אלפי חייבים יחזרו למעגל החיים"

לאחר שוועדת שרים לחקיקה אישרה את תוכניתו להקלה על חייבים "כרוניים", הודיע מנהל רשות האכיפה על פרישה

משה גורלי 09:0709.06.15

"החלטנו להחזיר למעגל החיים אלפי משפחות", מזקק מנהל רשות האכיפה דוד מדיוני את מהותה של הרפורמה בהוצאה לפועל. הרפורמה היא אקורד הסיום של מדיוני, שפורש לאחר שש שנים בתפקיד, ולאחר ששרת המשפטים איילת שקד לא הצליחה לשכנעו להישאר.

 

 

עם זאת, שקד דווקא הצליחה להעביר את הרפורמה שיזמו מדיוני והמשנה ליועמ"ש אבי ליכט בוועדת שרים לחקיקה. הרעיון הוא שלא ימשיכו להתעמר במי שממילא אינו יכול להחזיר את חובו. מי שהתשלום החודשי שנגזר עליו לא מכסה אפילו את הריבית. "לקחנו את זה מרעיון השמיטה ביהדות", אומר מדיוני. "עוד מעט מסתיימת שנת השמיטה, ואנו מקווים ששמיטת החובות תחול על מי שראוי לקבל את ההפטר".

 

ומי יזכה לשמיטה? התיקון בחוק יחול על כ־40 אלף חייבים ומשפחות המוגדרים "מוגבלים באמצעים", כאלו שהוכרזו חדלי פירעון לחלוטין. בישראל יש 75 אלף כאלה, אך רק 40 אלף מתוכם עומדים בקריטריונים: בעלי חוב של עד 800 אלף שקל, שבמשך חמש שנים הוגדרו "חייב מוגבל", ושלוש שנים מתוכן שילמו את ההחזר החודשי. אלה האנשים שמדיוני רוצה לגאול ממגבלות כמו אי־היכולת להחזיק בפנקס צ'קים, בכרטיס אשראי, או לעזוב את הארץ.

 

משרדי הוצאה לפועל בבית המשפט בתל אביב משרדי הוצאה לפועל בבית המשפט בתל אביב צילום: תומי הרפז

 

"ההפטר לא ניתן חינם", מרגיע מדיוני. "רשמי ההוצאה לפועל ינהלו חקירה ויוודאו שהחייב לא קיבל ירושה, שאין לו קופת גמל נסתרת, יבדקו בטאבו שאין לו נדל"ן. רק לאחר שתנוח דעתם יפטרו את החייב". הרשם יוודא שלחייב אין נכסים בעלי ערך שניתן לעקל, לממש או למכור למעט משכורת ואין בקשה לפשיטת רגל שתלויה ועומדת נגדו.

 

לאחר הגשת הבקשה ולאחר שהרשם בדק במאגרי הבדיקה ואישר שלכאורה עומד החייב בתנאי החוק, תפורסם הודעה שנפתח הליך למתן הפטר ברשומות ובעיתונות או באינטרנט ותישלח הודעה אישית לכל נושה או זוכה שהחייב פירט בבקשתו.

 

הנושים יוכלו להתנגד והרשם ידון בהתנגדויות ויחליט אם לתת הפטר. ההחלטה תשחרר את החייב מכל חובותיו, בדיוק כמו הפטר מכוח פקודת פשיטת הרגל שניתן לקבל בבית המשפט המחוזי, אולם רוב החייבים אינם מודעים לכך או שאינם מסוגלים לנהל את ההליך והרפורמה מקצרת את דרכם לגאולה. מובן שלרפורמה יש גם מתנגדים. הנושים והזוכים משוכנעים שמאחורי כל פטור יעמדו תרמית והסתרת נכסים. לכן גם להם נזרקה סוכרייה. "הגדלנו מ־50 ל־75 אלף שקל את הסכום שזוכה יכול לתבוע על סכום קצוב כנגד ראיה כמו חוזה, קבלה או תעודת משלוח", אומר מדיוני.

 

מדיוני עומד בראש רשות האכיפה והגבייה מיום הקמתה ב־2009. הוא אחראי להפרדתה ממערכת בתי המשפט ולהפיכתה לרשות עצמאית. את הקדנציה שלו הוא מגדיר כמעבר מפסיבי לאקטיבי: "היום אנחנו לא רק שומעים אלא גם רואים, מגיבים ויוזמים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x