$
בארץ

היועץ לבג"ץ: תקצוב החטיבה להתיישבות סותר את הנחיותיי ואינו ניתן ליישום

עמדת יהודה וינשטיין הוגשה בתגובה לעתירת מרצ נגד ההסכם בנושא בין הליכוד לבית היהודי; הנחיית היועץ היא: "על המדינה להפסיק את תקצובה הישיר של החטיבה להתיישבות"

משה גורלי ואורי תובל 17:3414.05.15

"ככל שהממשלה או גורמים ממשלתיים יבקשו לפעול, בבוא היום, בהתאם לאמור בסעיף זה בהסכם הקואליציוני, ההסכמות האמורות בסעיף זה אינן ניתנות ליישום בהיותן סותרות את ההנחיות המשפטיות שבחוות הדעת", כך נכתב בעמדת היועץ המשפטי יהודה וינשטיין לבג"ץ, בתגובה לעתירת מרצ וזהבה גלאון. העתירה נגעה לשני סעיפים – משילות ותקציב. תגובת היועץ מקבלת אותה בנוגע לסעיף התקציבי בלבד וגם זאת, רק אם הממשלה תאמץ אותה.

 

 

 

גלאון ומרצ עתרו לבג"ץ באמצעות עוה"ד דפנה הולץ-לכנר לבטל שני סעיפים בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לבית היהודי בעניין החטיבה להתיישבות. לטענתם נכללים בהסכם שני סעיפים שסותרים את הנחיות היועץ המשפטי לממשלה וחוות דעת המשנה לענייני ייעוץ דינה זילבר. האחד בעניין משילות, השני בעניין התקציב.

 

תקציב. הנחיית היועץ היא: "על המדינה להפסיק את תקצובה הישיר של החטיבה להתיישבות בין בחוק התקציב ובין בדרך של העברות כספים ישירות אחרות. משמעות הדבר היא שכבר בהצעת חוק התקציב לשנת 2015 לא ייכלל סעיף לתקצובה של החטיבה".

 

ואילו ההסכם מתעלם מהנחייה זו. נכתב בו: "בסיס תקציב פעילות החטיבה להתיישבות בתקציבים 2016-2015, לא יפחת מבסיס התקציב לפעילות החטיבה להתיישבות לשנים 2013-2014. בנוסף לכך, יתווסף לתקציב החטיבה להתיישבות בתקציב 2016-2015, 50 מיליון שקל". כאמור, לעניין זה קובע היועץ, שלא ניתן ליישם את ההעברה התקציבית.

 

זהבה גלאון, יו"ר מרצ. לבטל שני סעיפים בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לבית היהודי בעניין החטיבה להתיישבות זהבה גלאון, יו"ר מרצ. לבטל שני סעיפים בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לבית היהודי בעניין החטיבה להתיישבות צילום: יריב כץ

 

משילות. הנחיית היועמ"ש היא כי עיצוב המדיניות, הפעלת שיקול הדעת המהותי ויצירת סדרי העדיפויות בנושא ההתיישבות, שהינו תחום ליבה שלטוני מובהק, יתבצעו על ידי הממשלה, ולא באמצעות החטיבה להתיישבות. ואילו לפי ההסכם הקואליציוני תוקם ועדת מנכ"לים ש שתבחן את מודל ההפעלה בין הממשלה לבין החטיבה להתיישבות ומסקנותיה הן שיאומצו על ידי הממשלה לאלתר. כלומר, במקום שהממשלה תחליט, הוועדה תחליט והממשלה מתחייבת לאמץ את מסקנותיה.

 

לעניין זה עמדת היועץ: "הוראה זו אינה עומדת בסתירה לאמור בחוות הדעת". בין היתר בגלל שבבוא עת היישום יובאו המסקנות לבחינת היועץ המשפטי לממשלה "כדי לוודא כי המלצות אלו תואמות כשלעצמן את הדין". ובנקודת זמן זו נטען בתשובה "טענות העותרות בהקשר זה הן תיאורטיות גרידא שכן טרם הוקמה ועדת המנכ"לים האמורה".

 

העתירה הוגשה נגד סיעות הליכוד והבית היהודי וכן נגד היועץ המשפטי לממשלה והחטיבה להתיישבות יהודית. היועץ מדגיש כי לא הוא ולא הממשלה הם צדדים להסכם הקואליציוני. את תשובת היועץ הגישו היום לבג"ץ עורכי הדין עמרי אפשטיין ויונתן ציון-מוזס מפרקליטות המדינה.

 

גלאון הגיבה על תגובת היועץ המשפטי ואמרה: "אני מברכת את היועץ המשפטי לממשלה שהתייצב לצידי ואימץ את עמדתנו, שסעיף 67.1 (הנוגע לתקצוב החטיבה) אינו ניתן ליישום כי הוא סותר את ההנחיות המשפטיות בחוות הדעת של עו״ד זילבר". עם זאת, גלאון הוסיפה שהיא אינה מקבלת את עמדת היועץ המשפטי, לפי הקמת ועדת המנכ"לים אינה סותרת את חוות הדעת כי המלצותיה יובאו לשיקול דעת הממשלה. "אנו טוענים שהממשלה לא תפעיל שיקול דעת בנושא", אמרה גלאון, "הקמת הוועדה היא אחיזת עיניים וניסיון לסטות מהמתווה שהיועמ"ש עצמו קבע בנוגע להתנהלות החטיבה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x