$
בארץ

חשיפת כלכליסט

מידן ולאומי מוכרים טכנולוגיה ביטחונית במפרץ

בכיר המוסד לשעבר דוד מידן ומנכ"ל אירונאוטיקס לשעבר אבי לאומי הקימו חברה שמתווכת בעסקאות למכירת טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות לאחת ממדינות המפרץ. בשנה האחרונה הם כבר היו מעורבים בעסקאות למכירת טכנולוגיית סייבר בהיקף מאות מיליוני דולרים

שי אספריל 07:1513.05.15

לפני כשלוש שנים, במחצית הראשונה של 2012, פרשו מתפקידן שתי דמויות מסקרנות בהפרש של כמה חודשים. הראשון הוא דוד מידן, בכיר המוסד שהיה אחראי בין היתר לתיווך בעסקה שהובילה לשחרורו של גלעד שליט. השני הוא אבי לאומי, מי שהיה במשך שנים ארוכות מנכ"ל חברת המל"טים הישראלית אירונאוטיקס.

 

מאז הפרסום על פרישתם נעלמו השניים מן הרדאר. מידן הגיח בכתבה עיתונאית או שתיים שעסקו במועמדותו הפוטנציאלית לתפקיד ראש המוסד הבא, שבינתיים הוסרה מעל הפרק; לאומי הציץ לרגע מהמדורים הפוליטיים לפני כמה חודשים כאשר אוזכר כמי שתרם 25 אלף שקל למכון המחקר שמשה כחלון, שר האוצר המיועד, עמד בראשו (חברו הוותיק של כחלון, הטייקון קובי מימון, הוא חבר ילדות של לאומי ואף השקיע בעבר באירונאוטיקס).

 

אבי לאומי אבי לאומי

 

כעת מתברר שמידן ולאומי הם שותפים לאופרציה עסקית רווחית, שמסייעת בחיבור בין טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות לבין ממשלה של נסיכות במפרץ הפרסי. בחודש שעבר מיסדו שני השותפים את הקשר ביניהם כשרשמו ברשם החברות הישראלי את חברת לום מערכות (Loom Systms). מידן ולאומי הם בעלי מניותיה הגדולים - כל אחד מהם מחזיק ב־23% - ויתר המניות מתחלקות בין שלושה שותפים נוספים בחברה.

 

לפי הערכות, בשנה האחרונה היו מעורבים השניים בעסקאות מכר של טכנולוגיות מודיעין ישראליות בהיקף מאות מיליוני דולרים לאותה נסיכות. העסקה המרכזית שבה תיווכו היא מכירת טכנולוגיית הגנה מפני מתקפות סייבר שפיתחה חברה ישראלית. מדובר בחברת ענק המפתחת מערכות מודיעין ומעקב, אשר כמו חברות ביטחון ישראליות אחרות כפופה לאישורים של האגף לסיוע וייצוא ביטחוני במשרד הביטחון כל עת שהיא מבקשת לספק את מוצריה לממשלות זרות.

 

דוד מידן פעיל באזור מאז 2012

 

מידן כיהן בעבר כראש תבל, האגף במוסד האחראי לקשר עם גופי ביון זרים, לרבות של מדינות שאין להן קשרים דיפלומטיים רשמיים עם ישראל. את פעילותו העסקית במדינות המפרץ החל עוד ב־2012, מיד לאחר שפרש מהמוסד, כשהקים את חברת דוד מידן פרויקטים, שהוא בעל המניות היחיד בה. לאחר שהחל לפעול באותה מדינה במפרץ הוא צירף אליו גם את לאומי.

 

מזל"ט של אירונאוטיקס מזל"ט של אירונאוטיקס

 

ללאומי, איש עסקים מתוחכם, היכרות מעמיקה עם תעשיות המודיעין הישראליות ועם גורמים בנסיכות. לפני כשלוש שנים וחצי, כשמצב הנזילות של אירונאוטיקס בהנהגתו היה קשה, הוא הדהים את בעלי המניות כשהצליח להביא את השלטונות של מדינה במפרץ לחתום על הסכם לרכישת מל"טים מאירונאטיקס ואף הצליח לקבל מהם מקדמה של עשרות מיליוני דולרים.

 

אלא שלאחר העברת המקדמה הטיל משרד הביטחון וטו על העסקה והיא בוטלה. בהמשך היה זה אחד הגורמים להחלטה של בעלי המניות להחליף את לאומי במנכ"ל אחר. שנים לאחר מכן דווקא ביטול העסקה הוא שהוביל, באמצעות הקשר עם מידן, לקריירה החדשה והמשגשגת של לאומי.

 

עד לאחרונה הגוף הישראלי שהתפרסם בזכות פעילותו במפרץ היה חברת לוג'יק, שהרוח החיה בה היא הישראלי מתי כוכבי. כתבה נרחבת על כוכבי ולוג'יק - שרשומה כחברה־בת של AGT השוויצרית - פורסמה ב"מוסף כלכליסט" ביולי 2010. באותה כתבה ובכתבות שפורסמו בעקבותיה נחשף כי לוג'יק ביצעה פרויקט אדיר ממדים באחת הנסיכויות, שבמסגרתו היא ציידה אותה בפתרונות הומלנד סקיוריטי (הגנת המולדת). התמורה, מיליארדי דולרים, זרמה ל־AGT, שכוכבי היה מבעלי מניותיה.

 

דוד מידן דוד מידן צילום: יריב כץ

 

לאורך השנים צוינה בחוגים פנימיים בתעשיות הביטחוניות מערכת היחסים העסקית הקרובה בין כוכבי, המתגורר בניו יורק, לבין בנו של שליט אחת הנסיכויות. במסגרת מערכת היחסים העסקית־ביטחונית שכוכבי ניצח עליה היתה לוג'יק רוכשת מוצרים ביטחוניים מחברות ישראליות, אורזת אותם כפתרון קצה ומספקת אותם בתמורה לסכומי עתק, והכל באישור של משרד הביטחון הישראלי.

 

לוג'יק מפנה את השטח לחברות חדשות

 

העסקים הפורחים הפכו את לוג'יק לאחת החברות הבולטות בתחום. בתקופת השיא העסיקה החברה כאלף עובדים, רובם במשרדיה ביקום, במשכורות שנחשבו לגבוהות המשולמות בשוק. חלק מאותם עובדים היו טסים על בסיס קבוע מישראל למפרץ כדי לסייע בהטמעת המוצרים הישראלים שסיפקה לוג'יק.

 

לפני כחצי שנה פורסמה בעיתון "הארץ" כתבה שחשפה כי בין נתב"ג ל"נסיכות במפרץ הפרסי" יש קו טיסות קבוע. בכתבה פורסם כי "ניתוח נתוני התעופה מגלה שהמטוס ממריא מנתב"ג, ואחרי שהייה בת כמה ימים במפרץ הוא יוצא בחזרה לישראל. לפי נתוני התעופה, המטוס קיים בתקופה האחרונה טיסות קבועות בין נתב"ג לאותה מדינה".

 

עם זאת, הפעילות של AGT באזור לפי החוזה הקיים עומדת להסתיים והחברה השוויצרית מנסה לפתח אפיקי הכנסה חדשים. במקביל מצבת כוח האדם של לוג'יק פחתה לכשליש ממספר העובדים בשיא. חלק מהעובדים פוטרו וחלק עברו לחברות אחרות בקבוצה. על רקע סיום הפרויקט של לוג'יק חברות ישראליות רבות מנסות להיכנס לאזור ולפעול בו באופן עצמאי. אלא שהן זקוקות לסיוע של גורמים בעלי קשרים במפרץ, דוגמת מידן ולאומי.

 

להבדיל מכוכבי, השניים פועלים כמתווכים בלבד ומתמקדים יותר בטכנולוגיות סייבר ופחות במוצרים מסורתיים להגנת המולדת.

 

תגובות

דוד מידן סירב להתייחס לגופם של דברים ומסר כי אחרי שירות רב־שנים במגזר הציבורי הוא הפך לאיש פרטי הפועל לפי חוק ואין לו כל עניין בחשיפה. אבי לאומי סירב להגיב לנאמר בידיעה. ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "המשרד איננו מגיב לעולם על ענייני יצוא ביטחוני".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x