$
בארץ

ישראל כבר שילמה 2 מיליארד שקל להגנת אסדות גז לא קיימות

המדינה עוד לא החליטה מי יחזיק במאגרי הגז הגדולים שלחופיה, אבל משרד הביטחון כבר הזדרז לרכוש 4 ספינות סיור גרמניות שיגנו עליהם. כיום מוצבת רק אסדת קידוח אחת מול תמר, מאגר הגז היחיד שפעיל כיום, ולא צפויות לפעול אסדות נוספות בקרוב

ליאור גוטמן 10:0512.05.15

בימים הקרובים יגישו משרדי האוצר, האנרגיה וראש הממשלה לחברות הגז דלק ונובל אנרג'י הצעה רשמית לפירוק בהסכמה של דואופול שתי החברות בתחום משק הגז.

 

 

אם הן יקבלו את המתווה, כבר בעוד שנה מהיום ייכנס שחקן חדש למשק הגז באמצעות רכישת מאגרי הגז הקטנים יחסית כריש ותנין מדלק ונובל. כמו כן, לקראת סוף העשור דלק אמורה למכור את חלקה במאגר תמר.

 

אף שההצעה עדיין לא הוגשה, משרד הביטחון כבר מתכונן ליום שאחרי: אתמול הוא דיווח על רכישת ארבע ספינות סיור ממספנה גרמנית בכ־1.85 מיליארד. לפי משרד הביטחון, הספינות נרכשו "במסגרת תכנית ההצטיידות שאישרה הממשלה להגנה על 'המים הכלכליים' של מדינת ישראל — האסדות לחיפושי והפקת גז במרחב הימי הכלכלי שממערב לחופי ישראל". מנכ"ל המשרד דן הראל אף מגדיר את האירוע כ"קפיצת מדרגה דרמטית ביכולות ההגנה של חיל הים על האתרים האסטרטגיים של מדינת ישראל בתחום הגז". הספינות יגיעו לארץ בחמש השנים הקרובות.

 

דן הראל, מנכ"ל משרד הביטחון דן הראל, מנכ"ל משרד הביטחון צילום: אריאל בשור

 

אולם, נכון להיום מוצבת רק אסדה אחת מול חופי ישראל - אסדת תמר, שנמצאת שם מאז 2004, נטולת הגנה, מבלי שנגרם לה כל נזק ובלי שאספקת הגז שובשה.

 

נוסף לכך, לפי נתוני משרד האנרגיה ודיווחי החברות לבורסה, בשנים הקרובות לא אמורים להתקיים יותר מדי קידוחים בים התיכון. קידוח גז עולה כ־100 מיליון דולר ומעטות החברות שפועלות בתחום ומצליחות לגייס את הסכום הזה. מאגר הגז היחיד שנמצא מול חופי ישראל ועשוי לעבור תהליך של פיתוח הוא לווייתן של דלק ונובל.

 

אז ישנן שתי אפשרויות על הפרק: או שמישהו לא ידע שפירוק דואופול הגז נמצא בישורת האחרונה ונתן לחברות הגז בטעות את קלף ה"אם לא יפתחו את שדות הגז, איך תסבירו לציבור את רכישת הספינות בכמעט 2 מיליארד שקל?", או שמשרד הביטחון יודע שבקרוב ייחתם הסכם לפירוק הדואופול ואז הטעות היחידה שלו היא תזמון פרסום הרכישה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x