$
בארץ

הבטחות קואליציוניות צריך לקיים: הכנסת נכנסת לחקיקה קדחתנית

אחרי חודשים של השבתת פעילות החקיקה, מאז ההודעה על הליכה לבחירות, מצפה לכנסת תקופת עמוסה: להגדיל את מספר שרי הממשלה, לבטל את לימודי הליבה בחינוך החרדי ולהעלות את שכר החיילים. יאיר לפיד יקדם אישית את הגבלת שכר הבכירים

אורי תובל 08:0904.05.15

הכנסת ה־20, שתתכנס הערב לפתיחת המושב הראשון שלה, צפויה להתחיל בקרוב פעילות חקיקה קדחתנית, לאחר שיתוק של כחמישה חודשים.

 

ח"כ סתיו שפיר ח"כ סתיו שפיר צילום: עומר מסינגר

 

“זה יהיה מושב חריג עם הרבה לילות לבנים בכנסת", אמר ח"כ יריב לוין מהליכוד בנוגע לעומס החקיקה שנוצר עם שיתוק הפעילות בתקופה האחרונה ועם הצורך לממש הסכמים קואליציוניים והבטחות בחירות.

 

חוק התקציב לשנים 2016־2017, שיושפע מחוק הסדרים עמוס ואמור לעבור עד אוקטובר, הוא האתגר המרכזי של הקואליציה. כדי להעבירו יצטרך ראש הקואליציה הבא לדאוג לשינוי של כמה חוקי יסוד ברוב של 61 ח"כים. על פי ההסכמים, יהיה צורך לשנות את חוק יסוד: הממשלה כדי לבטל את הגבלת מספר השרים ל־18, ולאפשר מינוי שרים בלי תיק או שני סגני שרים באותו משרד. חוק יסוד: הכנסת ישונה אף הוא כדי לאפשר לממשלה להעביר את התקציב בתום 160 יום, ולא בתום 100 יום כקבוע היום. המתנגדת העיקרית לשינויים אלה צפויים היא יש עתיד.

 

במקביל יהיה צורך להעביר חוקים בהתאם להסכמים הקואליציוניים. עדיין לא ברור כיצד יתורגמו הֹתוכניות של שר האוצר המיועד משה כחלון לחוקים, אך הרפורמות שלו בדיור, בבנקאות וביוקר המחיה ידרשו תיקוני חקיקה רבים, ואף תקום לצורך כך ועדה מיוחדת בכנסת בראשות איש מפלגת כולנו. לדברי גורמים במפלגה ובקואליציה, החקיקה תתחיל באופן מיידי, כדי שהשינויים ייכללו כבר בתקציב 2016.

 

לדברי לוין, שני חוקים בנוגע לשירות הצבאי אמורים לעבור במקביל: בטול הסנקציות הפליליות על חרדים שלא מתגייסים והעלאת שכר החיילים ופיקדון השחרור שלהם בהיקף של 1 עד 1.3 מיליארד שקל. כמו כן יחוקקו חוקים לביטול קיצוץ קצבאות הילדים, להכללת טיפולי השיניים בסל התרופות ולתמיכה במוסדות החינוך החרדיים (כגון חוק נהרי, חוק הבטחת הכנסה לאברכים והכרה בזרם החינוך החרדי).

 

לוין צופה כי לקראת סוף המושב יגיע מבול של הצעות חוק ממשלתיות מצד שרים שיסיימו להתעדכן בענייני משרדם. באופן טבעי הצעות חוק שיוגשו מטעם הקואליציה יאומצו מהר יותר על ידי הממשלה, ואילו האופוזיציה תצטרך לעבוד קשה יותר. מפלגת כולנו למשל הגישה כמה הצעות חוק שחלקן כלולות גם בהסכמים הקואליציוניים, ובהן חוק דמי אבטלה לעצמאים, שידרוש תקציב של 200 עד 400 מיליון על פני כמה שנים. כמו כן העלתה המפלגה הצעת חוק לשיפור מוסר התשלומים מצד המדינה, גרסה משלה לחוק שוטף פלוס 30 של שלי יחימוביץ' ורוברט אילטוב.

 

לצד הצעות מסוג זה, יהיו הצעות חוק פרטיות מהאופוזיציה שיבקשו להביך את נתניהו ואת כחלון, שבעבר הביעו תמיכה בהן. סתיו שפיר ויאיר לפיד מתכוונים להעלות בנפרד את גרסאותיהם לחוק השכירות ההוגנת. שפיר יזמה את החוק, והממשלה הקודמת אימצה אותו והגישה תזכיר לחוק ממשלתי מטעם משרדי האוצר והמשפטים. פיזור הכנסת הוא שעצר את התקדמות החוק.

 

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד צילום: אוראל כהן

 

יוזמה זאת מצטרפת להצעות חוק רבות בתחום הדיור. מספר ח"כים מהליכוד מבקשים להחזיר את מענק המגורים בפריפריה בגובה 100 אלף שקל. שפיר מבקשת להבטיח ש־50% מיחידות הדיור בבסיס צה"ל המפונים יהפכו לדיור בר השגה. יאיר לפיד מתכוון לקדם אישית את הצעת החוק להגבלת שכר בכירים, ומפלגת יש עתיד תמשיך לדרוש לעגן בחקיקה את מסקנות ועדת גרמן ואת ברית הזוגיות, שנתניהו הביע את תמיכתו בהם לפני שנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x