$
בארץ

חילופי שלטון בניגריה: האם ההשקעות של החברות הישראליות יירדו לטימיון?

בבחירות השבוע בניגריה חזר לשלטון הגנרל לשעבר מוחמדו בוהארי שבעבר נלחם בשחיתות אבל פגע גם בזכויות האדם. החברות הישראליות כשיכון ובינוי ואלקטרה, כמו יתר החברות הבינלאומיות, בעמדת המתנה לגבי המשך פעילותן במדינה

הדס גליקו 20:1002.04.15

חילופי השלטון הדרמטיים שהתחוללו בימים האחרונים בניגריה תולים סימן שאלה מעל פעילותן של יותר מ-150 חברות ישראליות הפועלות במדינה. הללו, לצד שאר החברות הבינלאומיות הפועלות במדינה, ממתינות לראות אם נשיאה החדש-ישן של ניגריה, מוחמדו בוהארי, שנבחר השבוע ימשיך את קו המדיניות הכלכלית של הממשלה הקודמת, או שהסביבה העסקית של חברות זרות במדינה עתידה להתערער ולהוביל לירידתם לטימיון של השקעות בהיקף עצום. בוהאר יחליף את הנשיא היוצא גודלאק ג'ונתן.

 

 

 

החשש מזכייתו של בוהארי קשורה בקדנציה הקודמת שלו כשליטה הצבאי של ניגריה. בוהארי עלה לשלטון בדצמבר 1983 בהפיכה צבאית ושלט בניגריה עד אוגוסט 1985. תקופה זו זכורה בשל מלחמתו בשחיתות אבל גם בשל פגיעתו בזכויות האדם. במהלך שלטונו הצבאי נכלאו כ-500 בכירי ממשל ועסקים כחלק ממלחמתו בשחיתות בניגריה.

  

ניצחון למוחמדו בוהארי בבחירות הדמוקרטיות בניגריה ניצחון למוחמדו בוהארי בבחירות הדמוקרטיות בניגריה צילום: איי פי

 

אחת החברות הישראליות הבולטות הפועלת כיום בניגריה היא שיכון ובינוי שהיקף הכנסותיה מממשלת ניגריה האמיר בשנים האחרונות להיקף של 1.3 מיליארד שקל, המהווים כ-20% מכלל הכנסותיה ב-2014 (6.2 מיליארד שקל). רק בחודש דצמבר 2014 חתמה החברה על הסכם עם הממשלה הניגרית לביצוע פרויקט של סלילת כביש בהיקף של 400 מליון דולר.

 

עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי צילום: סיוון פרג'

כבר בשנות ה-70 של המאה הקודמת פעלה בניגריה חברה בת של שיכון ובינוי - אס.בי.איי. בניתוח חשיפת שיכון ובינוי לאור חילופי השלטון בניגריה שפרסם בית ההשקעות אקסלנס הוערך כי "אין ספק כי כניסתו לתפקיד של הנשיא החדש, עשויה להערים קשיים על פעילותה של אס.בי.איי. במדינה". לאור העובדה שאס.בי.איי. בפעילותה היא שחקנית מובילה בתחום התשתיות בניגריה, אולם איננה מזוהה פוליטית, צופים באקלסלנס כי "בהינתן מעבר שלטוני ללא אירועים מהותיים, בסופו של דבר הפעילות במדינה תמשך כסדרה".

 

חברה ישראלית נוספת הפועלת בניגירה היא אלקטרה, שפעילותה כוללת תכנון והתקנה של פרויקטים ומכירת ציוד בתחום האלקטרו-מכני באמצעות חברת בת. אלקטרה מעסיקה בניגריה כ-1,300 עובדים. היקף ההכנסות של אלקטרה באפריקה עמד בשנת 2014 על כרבע מיליארד שקל מתוך הכנסות של 3.9 מיליארד שקל ב-2014.

 

משאבים טבעיים ומימון מגופים בינלאומיים

 

כלכלת ניגריה, מציינת אלקטרה בדוחותיה, היא בעלת מאפיינים של מדינת "עולם שלישי", עיקר כלכלת ניגריה נתמכת על משאבים טבעיים ומימון מגופים בינלאומיים שמטרתם לקדם את כלכלת אפריקה. בפעילות ביבשת אפריקה קיימת חשיפה מובנית לבעיות של יציבות שלטונית, שערי מטבע תנודתיים וחשיפה לפעילות טרור.

 

עופר זקס, מנכ"ל מכון היצוא עופר זקס, מנכ"ל מכון היצוא
חשש גדול נוסף המאיים על כלכלת ניגריה הוא הירידות מחירי הנפט אשר הגיעו לשפל לקראת סוף 2014, שינוי שצפוי להרע את מצבן של כלכלות "מדינות נפט" ביניהן ניגריה אשר תלויות מאוד במכירת נפט וצפויות להיפגע מכך, לצד לפיחות ניכר בשערי חליפין של המדינות הללו. באלקטרה  מציינים כי נסיבות אלה עלולות לפגוע בפעילות החברה בחו"ל, כולל ניגריה.

 

ניגריה נתפסת בעיני העולם כאחד הכוחות העולים החשובים באפריקה, אבל גם מעבר לאפריקה בהיבט הכלכלי, בגלל עתודות האנרגיה העצומות שלה. בשנים האחרונות אפשר לראות גידול משמעותי בתל"ג התחזיות מדברות על כך שב-2050 ניגריה צפויה להיות אחת מ-10 הכלכלות הגדולות בעולם.

 

"זה מאוד יפה לדו"חות סטריליים", אמר ל"כלכליסט" גורם בשוק, "אבל לא כולל את המורכבות הפנימית של מדינה מפולגת ולא יציבה מבחינה פוליטית. ניגריה דמוקרטיה צעירה והבירה לגוס, היא אחת הערים המסוכנות בעולם. עובדות אלה משפיעות על היכולת לעשות עסקים ואת

הביטחון האישי והביטחון העסקי.

 

מאז חזרתה של ניגריה לדמוקרטיה בשנת 1999, יצאה המדינה לתוכנית רפורמה שאפתנית שמטרתה ליצור יותר פתיחות וליברליזציה כלכליות. כתוצאה מכך הפכה ניגריה ליעד מבוקש של השקעות זרות ישירות באפריקה. שינוי האג'נדה של הממשלה הפדרלית בניגריה מכיר בפיתוח המגזר פרטי כמנוע העיקרי לצמיחה כלכלית. אולם, עפ"י מסמך מדיניות ההשקעה של ה-OECD הצמיחה במדינה עדיין לא תורגמה לפיתוח כולל ואקלים ההשקעות עדיין סובל מאתגרים קשים.

 

מנכ"ל מכון היצוא הישראלי, עופר זקס, אמר כי למרות העבודה שהחלפת השלטון התבצעה בצורה דמוקרטית, עדיין לא ברור אם השינוי הפוליטי עתיד להפוך לשינוי עמוק יותר. "למרות הפיכתו של בוהארי לדמוקרט נאור, הוא גנרל ששלט בעבר במדינה ביד רמה ולא היסס לעשות שימוש באלימות על מנת להשיג את מטרותיו. לפיכך, גופים עסקיים רבים בעמדת המתנה בציפייה לבאות. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x