$
בארץ

יעל גרמן: "ליצמן יבין שאין חיזוק של הציבורי בלי ריסון של הפרטי"

ליצמן, המועמד המוביל לתפקיד שר הבריאות, אמר בחודש האחרון כי הוא נחוש שלא ליישם את רוב המסקנות של ועדת גרמן; השרה לשעבר: "זו לא הוועדה של יעל גרמן. זו ועדה שניטרה את הבעיות של מערכת הבריאות, ונתנה פתרון כולל שמספק אמצעים ששזורים זה בזה"

מיקי פלד 22:3625.03.15

חזרת ח"כ יעקב ליצמן לתפקיד סגן שר הבריאות עשויה לסמן את סופן של חלק ממסקנות ועדת גרמן, שבראשה עמדה השרה לשעבר יעל גרמן.

 

 

ליצמן אמר בחודש האחרון כי הוא נחוש שלא ליישם את רוב המסקנות, היות שלדעתו הגבלת מערכת הבריאות הפרטית היא לא הפתרון למצוקות מערכת הבריאות הציבורית. ליצמן תומך בהכנסת השר"פ לבתי החולים הציבוריים והוא צפוי לקדם גם את הרפורמה בביטוח הסיעודי, אותה ניסה להעביר בכהונתו הקודמת כסגן שר הבריאות.

 

בשיחה עם "כלכליסט" תוקפת גרמן את האמירות של ליצמן, ואומרת כי "רק אם יטפלו גם בנושא הביטוחים וגם בנושא ריסון המערכת הפרטית, ובמקביל יחזקו את המערכת הציבורית, נוכל להבריא את המערכת. אני חושבת שליצמן חכם והוא יבין שהמסקנות לא קשורות לגרמן אלא למערכת הבריאות. הוא עצמו יכול רק להרוויח אם יביא את המסקנות הללו ליישום. זו לא הוועדה של יעל גרמן. זו ועדה שניטרה את הבעיות של מערכת הבריאות, ונתנה פתרון כולל שמספק אמצעים ששזורים זה בזה".

 

השר"פ יזכה להתנגדות

 

לדברי גרמן, ליצמן מתנגד למסקנות כי מבחינתו הפתרון הוא הכנסת שר"פ (האפשרות לבחור את המנתח באופן פרטי גם בבית חולים ציבורי): "ליצמן מאמין בשר"פ בזמן שהוועדה הגיעה למסקנה ששר"פ יגדיל את מגמת ההוצאה הפרטית". למרות התמיכה של ליצמן בשר"פ, ספק אם התוכנית הזו תצא לפועל. מלבד ההתנגדות של רבים במערכת הבריאות, התנגדות עיקשת לשר"פ נמצאת באוצר, וגם השר המיועד משה כחלון מתנגד.

 

ועדת גרמן (ארכיון) ועדת גרמן (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

במקביל, לדברי גרמן, המלחמה המרכזית שליצמן יצטרך לנהל היא על שימור התקציבים למערכת הבריאות שתוכננו בתקציב 2015, שלא אושר בשל פירוק הממשלה: "יותר חשוב שליצמן יילחם על התקציב שהצלחנו להשיג, עם תוספת של 4 מיליארד שקל בתקציב 2015 לשורת נושאים (בהם גם תקציבים שהם חלק מהטייס האוטומטי - מ"פ). לכן קודם כל הוא צריך לדאוג שלא יקצצו".

 

אין הרבה חיבה בין ליצמן לגרמן והשניים הירבו להתנגש בכנסת הקודמת, אך גרמן מקווה שליצמן יבצע לפחות שלוש מסקנות מהדו"ח של הוועדה שעמדה בראשה. "דבר ראשון הוא הרשות לבתי החולים הממשלתיים, שאמורה להוציא את הניהול שלהם מידי משרד הבריאות - צעד שיאפשר למשרד להתמקד בהיותו רגולטור. דבר שני, צריך ללכת עם הרפורמה

בביטוחי בריאות, לפרק את הביטוחים לרכיבים שונים, וכך לאפשר לציבור להבין שיש ביטוחים פרטיים שלעולם לא ישתמשו בהם".

 

"המגמה הליברלית תיפגע"

 

לבסוף טוענת גרמן שליצמן ייבחן גם ביכולתו להזרים תקציבים לפתרון מצוקת האשפוז במערכת הציבורית, כפי שלטענתה היא התכוונה לעשות אם היתה נשארת בתפקיד. היא עוקצת את ליצמן, שמתנגד למיסוי מיוחד על בתי החולים הפרטיים, ואומרת כי "אי־אפשר לבצע מהלך כזה מבלי לרסן את המערכת הפרטית. כל זמן שיש במערכת הציבורית הגבלות של הסכמים מול קופות החולים והסכמים קיבוציים, אין סיכוי להחזיר למערכת הציבורית את הרופאים שהלכו למערכת הפרטית".

עוד נושא שמדאיג את גרמן הוא האפשרות שליצמן יפסיק את המגמה הליברלית שאפיינה את כהונתה. גרמן קידמה נושאים כמו איסור טיפולי המרה, הקלה על ניתוחי שינוי מין, וקידום הצעת החוק שתאפשר לזוגות חד־מיניים לבצע הליך פונדקאות בארץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x