$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האוצר דורש משותפות תמר לחתוך את חוזה הגז החדש של חברת החשמל

משרד האוצר דורש מהשותפות להפחית בחצי את כמות הגז הנמכר בשנה הקרובה, עד שייכנס לשוק מתחרה שיוריד את המחירים. בשותפות מתנגדים לשינוי שהופך הסכם משנת 2012, והאוצר יגלגל את הסוגיה לממונה על הגבלים עסקיים וליו"ר רשות החשמל

ליאור גוטמן 08:5525.03.15

משרד האוצר הציב בימים האחרונים דרישה חדשה לשותפות הגז תמר, שלפיה היקף רכישת הגז החדשה של חברת החשמל ייחתך בחצי. מדובר בחוזה של כ־10 מיליארד דולר שמהווה סעיף אופציה בהסכם הגז המקורי ביוני 2012 בין חברת החשמל לשותפות תמר.

סעיף זה קבע שעד אמצע מאי 2015 תודיע חברת החשמל אם היא מממשת את אפשרות רכישת הגז החדשה, ומועד האספקה בפועל נקבע לשנת 2020. הדרישה מגיעה בעקבות בקשה חברת החשמל.

 

לבקשת האוצר, שותפות תמר תמכור רק כמחצית הכמות לחברת החשמל, והחצי השני יעמוד למכירה רק בעוד כשנה, אז יתווסף ספק גז חדש למשק. שיטה זו, כך מאמינים באוצר, תפחית עלויות לחברת החשמל ותוריד במישרין את תעריף החשמל במשק.

 

ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה ששותפות תמר סירבה לבקשה והנושא צפוי להתגלגל כעת לפתחם של הממונה על הגבלים עסקיים פרופ' דיוויד גילה ויו"ר רשות החשמל אורית פרקש־הכהן, שיכריעו בעניין. אתמול נחשף שהאוצר המליץ לרשות החשמל שלא לכבד שלושה הסכמי גז חדשים במשק, כך שהיא יכולה להפעיל לחץ אם תחליט להתערב גם בחוזה הגז החדש של חברת החשמל ולקבוע שהיא לא מכירה בעלויות שלו.

 

מאגר תמר מאגר תמר צילום: יח"צ

 

דרישת האוצר החדשה הגיעה במסגרת סבב השיחות החדש שמנהלות חברות הגז מול משרדי האוצר, האנרגיה ורה"מ. סבב זה, שהחל רשמית שלשום, אמור להציב בתוך ארבעה־שישה שבועות הסכם מסגרת חדש לשינוי מבנה משק האנרגיה, כך ששר האוצר הנכנס יוכל לאשרו.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", חברת החשמל פנתה לפני כשבועיים לממונה על הגבלים עסקיים בבקשה לכפות על שותפות תמר דחייה של כשנה ברכישת הגז, וגילה פנה לשותפות בבקשה לקבל את עמדתן.

 

תגובת שותפות תמר, כפי שפורסמה בדו"חות השנתיים, היתה כי אין לממונה סמכות. גילה טרם גיבש דעה בנושא, בעיקר משום שמדובר בסעיף בחוזה קיים שנחתם ב־2012, אשר לא ברור אם התערבות בו מהווה פתיחת חוזה.

 

נושא רכישת הגז של חברת החשמל יעמוד במוקד המו"מ החדש, והצוות הבין־משרדי קבע לפחות פגישה שבועית אחת מהיום ועד סוף אפריל במטרה להשיג כאמור הסכם מסגרת.

 

דחייה של השגת ההסכם תוביל לדחיית פיתוח מאגר לווייתן, שאמור לספק גז עד סוף 2018. לפי המועצה הלאומית לכלכלה, כל שנת עיכוב בפיתוח לווייתן עולה למשק כ־3 מיליארד דולר.

 

נובל אנרג'י ודלק סרבו להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x