$
בארץ

כצפוי: מדד המחירים לצרכן ירד בפברואר ב-0.7%

לירידת המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר סעיפי החשמל לצריכה ביתית שירד בכ-10% ומחיר העגבניות שירד אף הוא בשיעור דומה. ירידות אלה קוזזו בחלקן ע"י עליות של 4.2% במחירי הפירות הטריים ושל ומלפפונים ב-7.5%. כתוצאה מירידות מחירים אלה האינפלציה בפועל המחושבת 12 חודשים לאחור ממשיכה להיות שלילית בשיעור של מינוס 1%

אמנון אטד 18:3215.03.15

מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר 2015 ירד בצפוי ב-0.7%, בהמשך לירידה החדה של 0.9% במדד חודש ינואר.

 

כתוצאה מירידות מחירים אלה האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ממשיכה להיות שלילית בשיעור של מינוס 1%, והיא נמצאת לכן הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלצה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

קצב האינפלציה ב-4 החודשים האחרונים משקף אף ירידת מחירים ממוצעת גבוהה יותר של מינוס 1.5% בשיעור שנתי.

 

 

האינפלציה הצפויה במשק ל- 12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, עלתה אומנם לאחרונה ב- 0.2%, אולם היא נותרה ברמה נמוכה של 0.8% בלבד. יחד עם זאת, מגמת המדד השלילית של החודשיים האחרונים צפויה להשתנות כבר החודש, ובחודשים הקרובים צפויה כבר להירשם שורה של מדדים חיוביים.

 

לירידת המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר הירידות בסעיפי הבאים: חשמל לצריכה ביתית (9.9%), הלבשה (6.2%), הנעלה (3.1%), דלק ושמנים לכלי רכב (3.2%), שירות הטלפון ואינטרנט (2.7%), נסיעות לחו"ל (1.9%) ועגבניות (9.7%).

 

ירידות אלה קוזזו בחלקן ע"י עליות של 4.2% במחירי הפירות הטריים, בשר ודגים (1.6%), שכר דירה (0.2%) ומלפפונים 7.5%.   

 

שכר הדירה עלה בפברואר בכ-0.2% שכר הדירה עלה בפברואר בכ-0.2% צילום: שאול גולן

 

סעיף הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, נותר בחודש שעבר ללא שינוי. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, ירד בחודש פברואר בשיעור קל של 0.1%, ואילו מדד שכר הדירה בחוזים מתחדשים עלה ב- 0.2%.

 

מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודשים דצמבר 2014-ינואר 2015 בשיעור גדול יחסית של 0.8%. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 4.5% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה, לעומת עליית מחירים שנתית של 4.7% שעליה דיווחה הלמ"ס בחודש שעבר.

 

המדד השלילי של חודש פברואר והמשך התבססות האינפלציה בפועל בחודשים האחרונים מתחת לגבול התחתון של היעד השנתי שקבעה הממשלה לא צפויים להשפיע על החלטת הריבית לחודש אפריל. זאת בעיקר בשל העובדה שבחודש שעבר הפחית כבר בנק ישראל את הריבית ב- 0.15%. ההערכה לכן היא שחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו בתחילת השבוע הבא להשאיר את הריבית ללא שינוי, בנקודת שפל של 0.1%.

 

תגובות

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן-אלדובי: "מדד פברואר הינו נמוך מהציפיות, וסביר שבנק ישראל יאלץ להוריד שוב את הריבית, אולי אף לרמה שלילית, על מנת להעלות את האינפלציה ולפחת את השקל".

 

יונתן כץ, כלכלן ואסטרטג ראשי של לידר שוקי הון: "לאחר שהתחדש הייסוף בשקל מתחילת החודש (ייסוף של 2% בשקל עד היום, מול סל המטבעות), סביר להניח שקיים לחץ בבנק ישראל לבלום את המגמה על ידי הורדת ריבית נוספת ואולי שימוש בכלים נוספים

 

ציון בקר, סמנכ"ל החטיבה הפיננסית בבנק מרכנתיל: "אנו צופים בהמשך מדדים גבוהים יותר וקצב אינפלציה שנתי גבוה יותר. קצב הצמיחה וקצב האינפלציה מצביעים על תחילת היפוך המגמה בריבית ולא על ירידה נוספת ברמת הריבית במשק הנמצאת ברמת שפל של 0.1%".

 

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות: "הירידה החדה במדד פברואר היא בעיקר תוצאה של ירידת מחירי הדלק בחודש שעבר, ירידת מחירי החשמל וגורמים עונתיים שתומכים בדרך כלל באינפלציה נמוכה בחודשי החורף. אמנם, התחושה היא שהדפלציה בישראל הולכת ומחמירה אך אין סיבה לבהלה שכן דפלציה זו מורכבת בעיקר מגורמים זמניים"

 

רו"ח אהוד רצאבי, נשיא להב: "תהליך של ירידת המדד חיובי למשק. מיד אחרי הבחירות על הממשלה החדשה ליצור מהלכים להגברת הפעילות העסקית במיוחד בשוק המקומי".

 

דודי קטש, מנכ"ל תמיר פישמן קרנות נאמנות: "פעילות הכלכלית הנמוכה של המשק הישראלי באה לידי ביטוי במדדים נמוכים בינואר ופברואר. נתון זה רק מצדיק את פעולת בנק ישראל אשר הפחית את הריבית לשפל של 0.1% בלבד".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x