$
בארץ

באוצר מכינים תיק נגד כיל כדי לגרום לה לרדת מהעץ

ראש הממשלה הטיל על החשכ"לית לבדוק אם כיל מעבירה טכנולוגיה שפותחה בישראל לחו"ל, במטרה להגביר את הייצור ולא לשלם מס בארץ. נתניהו נפגש עם יו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה והביע חרטה על הסרטון שהשווה עובדים לחמאס

מיקי פלד ורוני זינגר 08:4210.03.15

במשרד האוצר בודקים אם ההשקעות של כיל בחו"ל נועדו בין השאר גם כדי להקטין את תשלומי המס בישראל. זאת בהמשך לבדיקה שהחלו בה במשרד בשבוע האחרון, ובמסגרתה התבקשה שלשום הנהלת כיל להעביר למשרד נתונים על פעילותה בישראל ובחו"ל ואת תוכניותיה העסקיות לעתיד.  

 

 

זאת במטרה לבדוק אם החברה מפרה את הוראות מניית הזהב שמחזיקה המדינה, ומונעת מהנהלת כיל לבצע כל שינוי משמעותי בפעילות ללא אישור הממשלה.

 

בינתיים מתכננים עובדי כיל לחזור ולהפגין. הבוקר הם יקיימו הפגנה מול מטה החברה בתל אביב. מחר צפויים להגיע יו"ר כיל ניר גלעד ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן לבית הדין הארצי לעבודה לדיון בבקשת ארגוני המעסיקים - למנוע את שביתת הסולידריות עם עובדי כיל שההסתדרות מתכננת לקיים בדרום הארץ מיום חמישי.

 

לחצים דו־כיווניים על החברה

 

על כיל מופעלים כעת לחצים משני כיוונים - הן מכיוון העובדים והן מכיוון המדינה. לפני כשבוע וחצי הטיל ראש הממשלה בנימין נתניהו על החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו לבדוק אם הקבוצה מפרה את כללי מניית הזהב שמחזיקה המדינה, בכך שהיא מוציאה לחו"ל השקעות וטכנולוגיות שפותחו בישראל.

 

אתמול שלח היועץ המשפטי של משרד האוצר עו"ד יואל בריס מכתב נוסף לכיל, שבו ביקש מהחברה פירוט של צעדי ההתייעלות שלה ופירוט של צעדיה האחרים, כולל פירוט עסקיה בחו"ל ובישראל. הנהלת כיל אמורה להשיב עד מחר, אם כי לא מן הנמנע שהחברה תבקש הארכה. עם זאת, על פי הערכות של גורמים המעורבים בנושא, המדינה בכל מקרה תתקשה מאוד למצוא עילה לעצירת הפיטורים המתוכננים בחברה - אלא אם תצליח להראות שהפיטורים וכפיית הפרישה לפנסיה מוקדמת של כ־270 העובדים הנמצאים על הפרק היום, ועוד כ־450 העובדים שכיל מתכוונת לקצץ בשנתיים הקרובות, יובילו לירידה ביכולת הייצור של החברה בישראל או יגרמו להעברת פעילויות מהותיות של רכש, שיווק וניהול מישראל לחו"ל.

 

כפי שזה נראה כרגע, הנהלת כיל אינה מתכוונת לזוז מילימטר לכיוון העובדים בכל הקשור לוויתור על אפשרות הפיטורים. מנגד, העובדים מסרבים לסיים את השביתה כל עוד לא יוחזרו המפוטרים לעבודה ויבוטלו מכתבי הפיטורים לכל השאר. כך שלכאורה המאבק בין הצדדים הוא על הזכות לפטר, לעומת הסירוב להיות מפוטר מחברה שבסוף השנה שעברה חילקה לבעלי המניות דיבידנד של 125 מיליון דולר.

 

הסלמה מכוונת של המדינה מול כיל

 

אולם בסופו של דבר, ספק אם עקרון הפיטורים מעניין את הנהלת כיל, ולו כי קשה להאמין שהחברה חייבת לפטר עובדים ולא יכולה להציע פרישה מרצון בתנאים נדיבים, גם אם המשמעות היא שהדיבידנד לבעלים יהיה קצת יותר קטן השנה. לכן מה שבאמת מדאיג את היו"ר ניר גלעד ואת הבעלים עידן עופר הן מסקנות ועדת ששינסקי 2, שהולכות להוריד את רווחי החברה בלא פחות מחצי מיליארד שקל בשנה.

 

הפגנת של עובדים בתרכובות ברום בדימונה (ארכיון) הפגנת של עובדים בתרכובות ברום בדימונה (ארכיון) צילום: ישראל יוסף

 

מכיוון שהכסף הוא העיקר, במשרד האוצר בודקים אם כיל מפרה את הוראות מניית הזהב, בכך שהמדינה מאבדת מס כשכיל לוקחת טכנולוגיה שפותחה בישראל ומשתמשת בה לפיתוח הייצור במדינות זרות. לדוגמה, נבדקת השותפות של כיל עם חברת אלבמרל ההולנדית לייצור מעכבי בעירה, וכן ההשקעות של החברה בסין, ספרד ואתיופיה לכריית אשלג ופוספטים ועיבודם למוצרי המשך.

אותו חלק של מוצרי המשך עשוי לעניין במיוחד שכן בכך עשויה כיל למנוע את הייצור בישראל, שממנה ייצא רק חומר הגלם, והמוצר הסופי שמגיע לצרכן יימכר בחו"ל ועליו ישולם מס בחו"ל במקום לישראל.

 

לדברי גורמים באוצר, זו הדרך של נתניהו ליצור לחץ על החברה כחלק מתהליך של הסלמה מכוונת נגדה. כך, על ידי בניית התיק המשפטי באמצעות עבודת המחקר של החשבת הכללית ובגיבוי היועץ המשפטי של המשרד, ינסה ראש הממשלה לגרום לכך שכיל תבין שכדאי לה לרדת מהעץ, בשאיפה אפילו עוד לפני הבחירות.

 

נתניהו נאלץ להתנצל באופן אישי על הסרטון

 

חשיבותם של הוועדים הגדולים לראש הממשלה בתקופת הבחירות קיבלה אתמול אישוש נוסף, כשנתניהו נאלץ להתנצל בעצמו בפני פנחס עידן, יו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה וחבר מרכז הליכוד. אתמול נפגש ראש הממשלה עם עידן, ולדברי האחרון התנצל על סרטון הבחירות שפרסם הליכוד בשבוע שעבר, שבו נרמזה השוואה בין מחבל חמאס לעובדי הנמלים ועובדי רשות השידור.

 

כוונת הסרטון היתה להתגאות בהישגי הליכוד בפירוק ועדי עובדים, וטרם הסערה הציבורית נתניהו אף שיתף את הסרטון בדף הפייסבוק שלו. בעקבות הסרטון גם ניסנקורן דרש התנצלות, אך כאמור מי שזכה לשיחה אישית מראש הממשלה היה עידן עצמו.

 

ברשות שדות התעופה מועסקים כ־1,500 עובדים בהסכם קיבוצי ויו"ר הוועד עידן נחשב דמות חזקה מאוד בקרבם. אמנם איומו של עידן שהעובדים לא יצביעו לליכוד בבחירות חסר משקל אלקטורלי משמעותי שכן מדובר ב־1,500 עובדים, אך ראש הממשלה לא רצה להצטייר בעיתוי של שבוע לפני הבחירות כמי שיוצא נגד ועדי העובדים הגדולים, שחלקם גם חברי ליכוד.

 

באותו אופן טיפל נתניהו גם במשבר עם עובדי כיל, שכמה מראשי הוועדים שלהם הם חברי ליכוד. לכן נתניהו קרא אליו בשבת האחרונה את יו"ר ועד עובדי מפעלי ים המלח ארמונד לנקרי לכנס פעילים בחולון, והבטיח לו כי יטפל באופן אישי במשבר בחברה.

 

כבר לפני שבועיים הורה נתניהו לאנשי האוצר להתערב במשבר בכיל, לאחר שהעובדים החברים בליכוד קרעו את כרטיס החבר שלהם כחלק מההפגנות על תוכנית הפיטורים בחברה.

 

תנאי מניית הזהב על מה כיל חייבת לקבל אישור מהמדינה

 

  • העברת קווי ייצור לחו"ל
  • העברת הניהול, הרכש והשיווק לחו"ל
  • הכנסת שותפים לבעלות על החברה
  • שינוי ארגוני מהותי שעשוי לפגוע בפעילות בארץ

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x