$
בארץ

בנק ישראל: מספר הפלסטינים שמועסקים בישראל הוכפל תוך ארבע שנים

נתונים שמפרסם הבנק מגלים כי ב-2014 הועסקו בישראל בסך הכל 92 אלף פלסטינים. מספר פועלי הבניין מיהודה ושומרון גדל בשנתיים האחרונות פי שניים - ואחראי לרוב הגידול בתעסוקה בענף

אמנון אטד 13:2603.03.15

בארבע השנים האחרונות הוכפל מספר הפלסטינים שעובדים במשק הישראלי ובשנת 2014 הוא הגיע ל-92 אלף איש, 2.2% מסך המועסקים בכלכלה הישראלית. כך עולה מפרק מיוחד בשם "התרחבות התעסוקה הפלסטינית בישראל ומאפייניה" המופיע בדו"ח של בנק ישראל לשנת 2014 שצפוי להתפרסם לקראת סוף החודש. אומדני בנק ישראל מתבססים על סקרי כוח האדם של הלמ"ס הפלסטינית, ועולים בקנה אחד עם נתוני רשות המסים על העובדים הפלסטינים בהיתר.

 

עיקר הגידול בתעסוקת הפלסטינים בישראל נבע מגידול במספר העובדים בהיתר, שהסתכם בשנת 2014 בכ-59 אלף איש, ועלה בעקבות המדיניות הממשלתית שנועדה להגדיל את היצע העובדים בענפי הבינוי והחקלאות ולסייע לכלכלה הפלסטינית. במקביל גדלה גם התעסוקה הפלסטינית בלא היתר.

 

לדברי מחברי הפרק, תופעה זו מעידה כי הביקוש הפלסטיני לעבודה בישראל עולה על מספר ההיתרים, וכי קיים בישראל ביקוש גדול לעובדים פלסטינים, בעיקר בענף הבינוי. עוד הם מעריכים כי היקף התעסוקה הפלסטינית בכלכלה הישראלית צפוי להמשיך לגדול גם בעתיד הנראה לעין. התעסוקה בישראל חשובה ביותר למשק הפלסטיני: על פי הלמ"ס הפלסטינית, העובדים הפלסטינים בכלכלה הישראלית היוו בשנת 2014 כ-11.7% מכוח העבודה הפלסטיני ביהודה ושומרון, וסך שכרם בשנת 2013 היווה כ-12.3% מהתוצר של המשק הפלסטיני ביהודה ושומרון.

 

בנק ישראל. מספר העובדים בהיתר הגיע ב-2014 ל-59 אלף בנק ישראל. מספר העובדים בהיתר הגיע ב-2014 ל-59 אלף צילום: בלומברג

 

מהדו"ח של בנק ישראל עולה עוד כי כמחצית מהפלסטינים שעבדו בשנת 2014 בכלכלה הישראלית הועסקו בענף הבינוי. עיקר הגידול שחל בשנתיים האחרונות (2013-2014) בתעסוקה המדוּוחת בענף זה נבע מגידול במספרם של עובדים פלסטינים, בעוד שמספר משרות השכיר של העובדים הישראלים והזרים לא השתנה במידה משמעותית. הגידול שחל בפועל בהיקף התעסוקה הפלסטינית בענף הבינוי היה אף גדול אף יותר, בשל העובדה שהענף הגדיל גם את מספרם של העובדים בלא היתר. לדברי מחברי הפרק בדו"ח, הגידול בתעסוקת הפלסטינים בענף הבינוי מקטין את התמריץ להשקעה בהון, בשיפורים טכנולוגיים ובהכשרת כוח אדם.

 

עובדים פלסטינים זכאים לכל תנאי העבודה שעובדים ישראלים מקבילים זכאים להם על פי החוק ועל פי ההסכמים הקיבוציים החלים עליהם. כך למשל, עובד פלסטיני בענף הבינוי זכאי לשכר המינימום שקובע ההסכם הקיבוצי בענף. הסדרים אלו נועדו גם להבטיח את זכויות העובדים הפלסטינים וגם לצמצם את הפגיעה בעובדים ישראלים תחליפים. אולם מדו"ח בנק ישראל מתברר כי בפועל קיימת בקרב העובדים הפלסטינים רק מידה מוגבלת של מיצוי זכויות, בשל העובדה שלעובדים אלה יש רק מוּדעוּת חלקית בלבד לזכויותיהם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x