$
בארץ

S&P מאשררת דירוג +A לישראל; "הצמיחה צפויה לשוב ליותר מ-3%"

זאת לאחר שנרשמה צמיחה בגובה של 2.5% בשנת 2014; האנליסטים צופים כי לא סביר שהרפורמות להגדלת היצע הדיור ישפיעו על המחירים בקרוב; צפי לעלייה של בגירעון ל-3% מהתוצר בשל הוצאות הביטחון; תחזית הדירוג - יציבה

עמרי מילמן 19:0913.02.15

חברת דירוג האשראי S&P אישררה דירוג +A לישראל עם תחזית יציבה, כך לפי הודעת משרד האוצר המתפרסמת הערב (ו'). לפי ההודעה, צופים האנליסטים של חברת הדירוג חזרה לצמיחה של יותר מ-3%. מחירי הדיור לא צפויים לרדת בעתיד הקרוב. לפי S&P, האתגרים המרכזיים העומדים בפני המשק הישראלי הינם סיכונים גיאו-פוליטיים שעלולים לפגוע בדירוג האשראי של המדינה בשל הרתעת משקיעים זרים, פגיעה בפוטנציאל הצמיחה והגמישות הפיסקאלית של המדינה, ואפשרות לתגובה מצד הקהילה הבינלאומית.

 

 

 

לפי הודעת החברה, אשרור הדירוג מגיע על רקע הערכת האנליסטים שלה כי תוצאות הבחירות במרץ 2015 לא צפויות לפגוע בנתוני הצמיחה הטובים של המדינה, ובתוואי היציב של המדיניות הפיסקאלית. נקודה נוספת שמעלה החברה היא בנוגע ליחס חוב-תוצר של הממשלה שלהערכתה ייוותר במידה רבה זהה בשלוש השנים הקרובות. החברה מעריכה כי כי התחזית היציבה שהיא אישררה משקפת את ההערה כי השפעת הסיכונים הביטחוניים על כלכלת ישראל תהיה מוגבלת גם בשנים הקרובות.

 

 

צוק איתן צוק איתן צילום: עמית שאבי

 

האנליסטים צופים כי המשק הישראלי יחזור לשיעורי צמיחה שגבוהים מ-3% בשנים הקרובות (לאחר צמיחה בגובה של 2.5% בשנת 2014, בעיקר בעקבות מבצע "צוק איתן" שהביא לירידה בהשקעות ברבעון השלישי). נציגי החברה מציינים את חוזקות הליבה של דירוג האשראי של ישראל, כגון: כלכלה מגוונת ומשגשגת, חשבונות חיצוניים חזקים ומסגרת מוניטרית גמישה יחסית.

 

ב-S&P מרחיבים בהיבט הגיאו-פוליטי ומציניים כי המתיחות בגבולה הצפוני של המדינה, יחד עם השלכות מבצע "צוק איתן" ואי היציבות בגדה המערבית, צפויים להביא לגידול בהוצאות הביטחון ללא קשר להרכב הפוליטי של הממשלה הבאה. כתוצאה מכך, להערכתם, גירעונות הממשלה בשנים הקרובות צפויים להיות מעט גבוהים יותר ויעמדו בממוצע על 3% מהתוצר בשנים 2018-2015. אך לאור תחזית הצמיחה של החברה ההערכה היא כי נטל החוב צפוי להישאר יציב בשנים הקרובות, אולם סביבת הריבית הנמוכה תסייע להפחית את תשלומי הריבית של הממשלה ביחס להכנסותיה.

 

נמשיך לשלם ביוקר על דיור

 

בנוגע למחירי הדיור מצוין כי הם אחד האתגרים של המשק הישראלי. "האנליסטים סבורים כי רפורמות עתידיות, שמטרתן להגדיל את היצע הדיור על ידי שחרור קרקעות נוספות לפיתוח, עשויות להיות מיושמות אולם לא סביר כי ישפיעו על רמת המחירים בעתיד הקרוב. עם זאת, צעדי ייצוב מאקרו-כלכליים שנקט בנק ישראל הצליחו להגביל ולמתן את הסיכונים המערכתיים בשוק זה ובסקטור הבנקאי".

 

החברה מציינת כי שיפור ניכר במצב הגיאו-פוליטי ויישום מדיניות פיסקאלית אחראית אשר תתעלה על ציפיות האנליסטים, עשויים להביא להעלאת דירוג. כאשר הידרדרות במצב הגיאופוליטי ועצירת המגמה של הורדת יחס חוב תוצר, עלולים לפגוע בדירוג המדינה.

 

מדובר באשרור דירוג שני מאז ביקורם השנתי של נציגי החברה בישראל, שהתקיים בחודש יוני 2014. לצד הדירוג +A היציב של S&P, חברת הדירוג פיץ' מדרגת את ישראל בדירוג A יציב ומודי'ס בדירוג A1 יציב, בנובמבר האחרון הורידה פיץ' את התחזית מחיובית ליציבה.

 

החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, מסרה בתגובה כי "אשרור הדירוג מהווה עדות לחוסנו של המשק הישראלי ועמידותו בפני זעזועים לרבות אירועים ביטחוניים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x