$
בארץ

חשבון בבקשה

לא משחק ילדים: כמה מרוויחים גנים פרטיים?

הורים רבים מוחים על הסכומים הגבוהים שהם נאלצים לשלם עבור הגן של הילד שלהם - יותר מ-2,000 שקל בחודש, תלוי באזור בארץ; אבל האם הביקורת שלהם מוצדקת?

יאיר נתיב 07:4613.02.15
נטל המחיה בישראל גבוה, ואחת ההוצאות הגבוהות ביותר להורים צעירים היא גן הילדים. פותחים את החודש עם 2,000 שקל במינוס במקרה הטוב ו-3,000 שקל בזה הפחות טוב והיותר ריאלי (ואף יותר מכך), תלוי במיקום הגן. לפעמים יש תחושה שהגן מרוויח הרבה על כל ילד, אלא שבפועל - כמו בחלק לא מבוטל מן העסקים - התחושה שגויה. גובה הרווח משתנה כמובן מגן אחד למשנהו, ואצל מי שיודע לעבוד טוב מדובר בהכנסה ראויה, אבל גם צריך להביא בחשבון את ההוצאות של העסק החינוכי.

בחישוב שנעשה בטבלה הובאו בחשבון שכר מטפלות של כ-7,000 שקל ברוטו למטפלת מובילה ועוד כ-5,500 שקל למי שמסייעת לה (עלות השכר כמובן מעט גבוהה יותר), שכר דירה סביר של כ-8,000 שקל, הוצאה חודשית של כ-1,500 שקל על חוגים ועוד 4,000 שקל על אוכל וניקיון.

 

אלו ההוצאות האינטואיטיביות שחושבים עליהן בגן וכמובן הבולטות ביותר, שכאמור משתנות מגן אחד לאחר. מטפלת מובילה ומוכרת יכולה להשתכר יותר, שכר הדירה יכול לקפוץ פלאים וכך גם האוכל וכמות החוגים - אבל אז בהתאם עולה המחיר (2,400 שקל בחודש בחישוב שלנו). מעבר לכך ישנן הוצאות קטנות שמצטברות לאלפי שקלים נוספים. בחישוב הובאו בחשבון שתי כיתות בגן פרטי ולא מסובסד.

 

 

"יכולים להיות הפרשים של מאות שקלים בחודש בין גנים זהים בכפר סבא, למשל. אין מאפיין משותף ויש הרבה חוסר אחידות. גם בשכר הדירה למבנה דומה יש הבדלים גדולים", מדגישה מיכל הרפז, בעלת מרכז הרפז לתמיכה ארצית בגני ילדים. רובין לובל ממט"י רעננה מוסיף כי "בפעוטון עד גיל 3 יש הבדל מהותי אם הוא מופעל מהבית או במבנה ייעודי. לרוב כשמדובר בכמות גבוהה יחסית של ילדים הגן מופעל ממקום ייעודי לו. היחס המקובל הוא סייעת לכל שישה ילדים".

 

ציני ככל שזה יהיה, גם כאן מדובר בעסק ובמשחק של מספרים. "הילדים האחרונים שמצטרפים הם הרווח של הגן", הרפז מוסיפה. כדי לשמור על יחס סביר של מטפלות לכל ילד, שיורד ככל שהילד צעיר יותר, לפעמים דווקא כמות גבוהה של ילדים – מעבר לכך שהיא לא לטעמם של ההורים – גם לא רווחית. "בשלב מסוים צריך להוסיף עוד איש צוות", היא אומרת. "ואז הרווחים שלך יורדים. יכול להיות גן עם 90 ילדים שלא מרוויח, ויכול להיות גן עם 20 ילדים שכן מרוויח. ההורים רואים את כמות הילדים וחושבים שאם יש הרבה אז הגן רווחי, מה שלא בהכרח נכון".

 

ילד משחק עם חשבוניה. "הילדים האחרונים שמצטרפים הם הרווח של הגן" ילד משחק עם חשבוניה. "הילדים האחרונים שמצטרפים הם הרווח של הגן" צילום: שאטרסטוק

 

 "הבעיות של הגן מתחילות בדרך כלל כשאין תוכנית עסקית", היא מוסיפה. "הגנים שבונים תוכניות עסקיות מסודרות יודעים להגיע ליעדים רווחיים. ברגע שיודעים לעבוד בכל השנה ולבנות אמון עם ההורים, הסיכוי להגיע לתחילת שנה עם מספר אופטימלי של ילדים ולהרוויח הוא גבוה". לדבריה, "בדרך כלל עוסקים יותר בפן הפדגוגי וכיצד נכון לעבוד עם הילדים – ונכשלים. חייבים ללמוד לנהל את הגן גם מבחינה עסקית. זה לטובת הגן וגם מיטיב עם הרמה החינוכית. רוב הגנים שנסגרים, נסגרים בגלל ניהול פיננסי לא נכון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x