$
בארץ

ביטוח לאומי יודה בבג"ץ אחרי 20 שנה: לא אפשרנו למעסיקים לערער לפי החוק

ל"כלכליסט" נודע כי ביטוח לאומי צפוי להודיע מחר בעליון כי יקים ועדה חיצונית למעסיקים שרוצים לערער על הגבייה מהם, בסכומים שמגיעים בשנה ל־300 מיליון שקל. עד כה, לכאורה בניגוד לחוק, הפקיד שקבע את החוב היה גם ערכאת הערעור

מיקי פלד 07:0001.02.15

אחרי 20 שנות התעקשות והתעלמות מהחוק לכאורה, ביטוח לאומי נכנע. ל"כלכליסט" נודע כי בדיון שיתקיים מחר בבג"ץ עתיד ביטוח לאומי להודיע שיוציא מניהולו את ועדות הערעור על השומות לבעלי עסקים בסכום של כ־300 מיליון שקל בשנה. מדובר בלא פחות משינוי דרמטי במדיניות הגבייה של הביטוח הלאומי ממעסיקים ועצמאים, כזו שבעתיד תוכל להתרחב ולחול גם על שכירים, סטודנטים או מובטלים שלעתים נדרשים לשלם חוב למוסד.

 

הדיון הגיע לבג"ץ בעקבות עתירה של חברת נס טכנולוגיות באמצעות עורכות הדין יפית מנגל ועדנה מירב. בעתירה נטען שהמוסד לביטוח לאומי פועל בניגוד לחוק ביטוח לאומי, כאשר הוא מאפשר ערעור רק בפני אותם פקידים שקבעו את גובה החוב וקיומו מלכתחילה.

 

ביטוח לאומי מצידו התגונן ואמר כי גם כך נוהגים ברשות המסים, והוא רק משכפל את הנוהל. בינואר 2014, בתכתובת שקדמה לעתירה בין עו"ד מנגל למנכ"ל ביטוח לאומי פרופ' שלמה מור יוסף דחה המנכ"ל את הביקורת וכתב כי המוסד פועל כחוק ומוצא איזון בין חובת הגבייה והצורך לאפשר למעסיקים לערער.

 

מור יוסף, מנכ"ל ביטוח לאומי. תוקם ועדה בראשות שופט בדימוס מור יוסף, מנכ"ל ביטוח לאומי. תוקם ועדה בראשות שופט בדימוס צילום: אלכס קולומויסקי

 

עוד ב־2009, לפני שמור יוסף כיהן בתפקיד מנכ"ל המוסד, ניסו בביטוח לאומי ליזום הצעת חוק שמבטלת את החובה שלהם להקים ועדות ערעור חיצוניות וביקשו להשאיר את שיקול הדעת לפקיד הגבייה עצמו.

 

למעשה, בהצעת החוק הזו ביקשו בביטוח הלאומי להפוך לחוקית מציאות שעד כה לא עומדת בדרישות החוק, ונותנת בידי פקידי מחלקת ביקורת ניכויים כוח להיות גם פקידי הגבייה וגם ערכאת הערעור על החלטתם.

 

מלכתחילה מדובר במחלקה שמבצעת ביקורות על תשלומי המעסיקים, מעבר לתשלומים השוטפים שהם משלמים. מעסיק שרצה לערער על חוב חדש שהמוסד תבע, יכול היה או לפנות אל המחלקה כדי שזו תבדוק את החוב מחדש או לפנות לבתי הדין לעבודה. בפועל, מעטים המעסיקים שבחרו לפנות לבתי הדין, אולי מחוסר רצון להסתבך עם המוסד או משום התמשכות ההליכים המשפטיים בו.

 

כל זה הולך להשתנות ועשוי להשאיר הרבה מאוד כסף אצל המעסיקים. על פי ההודעה של ביטוח לאומי לבג"ץ, מעתה תתאפשר למעסיקים ערכאת ערעור שאינה נתונה לשיקול דעת פקידי המוסד ובראשה יעמוד שופט בדימוס.

 

מי שתהיה אחראית על הקמת ועדת הערעור היא מועצת הביטוח הלאומי, גוף שאמור לפקח על עבודת המוסד ומורכב מנציגי ציבור ובראשה עומד שר הרווחה. כאן צריך להסתייג, שכן מועצת המוסד הראתה בעיקר את אי־כוחה והיוותה בחלק גדול מדיוניה רק חותמת גומי להחלטות ביטוח לאומי. לראיה, בשנים האחרונות היו לא מעט מבין חברי המועצה שניסו ללחוץ על ביטוח לאומי ולהקים את ועדת הערעור, אבל רק עתירה לבג"ץ קידמה זאת.

 

השאלה עתה היא עד כמה המעסיקים יעוטו על האפשרות החדשה ועד כמה זה יפגע בהכנסות הביטוח הלאומי, שגם כך נמצא בגירעון תפעולי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x