$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

נתבעי בנק לאומי מכנסים פגישת חירום עם עורכי הדין

הלחץ הציבורי על בכירי הבנק, העומדים כעת בפני תביעות נגזרות בעקבות הסכם הפשרה עם הרשויות בארה"ב, מתגבר. איגוד בתי ההשקעות דורש מהבנק להשהות לאלתר כל הסכם פשרה שעשוי להיחתם עמם

רחלי בינדמן ותומר ורון 06:5107.01.15

הלחץ על בכירי בנק לאומי בעקבות הסכם הפשרה עם רשויות החוק האמריקאיות, שבמסגרתו הבנק משלם קנסות אדירים על סיוע ללקוחותיו בארה"ב להתחמק ממס בעוד בכיריו לשעבר יצאו ללא שריטה, עולה מדרגה. ל"כלכליסט" נודע כי 42 נושאי התפקיד שנתבעים בתביעות נגזרות בעקבות הפרשה ייפגשו במרוכז עם עורכי הדין שלהם בתל אביב. זאת בעקבות הלחץ הציבורי הגובר בנושא, שאליו הצטרף אתמול איגוד בתי ההשקעות בניהולם של המנכ"לית יוליה מרוז והיו"ר חגי בדש.  

האיגוד שיגר אתמול מכתב למנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק־עמינח וליו"ר הבנק דוד ברודט, שבו הוא דורש לקבל לידיו מסמכים ופרטים על התנהלותו של הבנק בחתימה על ההסדר הסופי מול הרשויות האמריקאיות. האיגוד דורש במכתבו לדעת אילו צעדים ננקטו על ידי הבנק והדירקטוריון כדי לבחון את אחריותם של בעלי המשרה בעבר ובהווה.

 

 


 

איגוד בתי ההשקעות גם דורש להשהות לאלתר כל הסכם פשרה בנושא התביעות הנגזרות על אחריות נושאי המשרה. בתחילת השבוע נחשף ב"כלכליסט" כי בכירי הבנק לשעבר, ובראשם המנכ"לית לשעבר גליה מאור והיו"ר לשעבר איתן רף, נמצאים בדיונים לפשרה במסגרת אחת התביעות הנגזרות שהוגשו נגדם לבתי המשפט. בהסכם שעדיין לא התגבש סופית מעורבת גם חברת הביטוח לוידס, שככל הנראה תשלם במסגרתו 60–70 מיליון שקל. באיגוד בנוסף רוצים לקבל מידע על הצעדים שהבנק נוקט בפרשה, כדי לבחון אם טובת הבנק והמשקיעים עמדה בראש מעייניו בעת חתימת ההסדר וכיצד הוא התמודד עם ניגודי עניינים אפשריים.

 

מנכ"לית לאומי לשעבר גליה מאור ויו"ר איגוד בתי ההשקעות חגי בדש מנכ"לית לאומי לשעבר גליה מאור ויו"ר איגוד בתי ההשקעות חגי בדש צילום: אוראל כהן, עמית שעל

 

"להבנתנו, הקנס צפוי להיות משולם מכספי הבנק, כלומר כולו על חשבון בעלי מניותיו של הבנק, בשעה שנושאי משרה ועובדים בבנק הקשורים לפרשה בעבר ובהווה לא נוטלים כל אחריות ולא נושאים בתוצאות הכספיות הנובעות מתשלום הקנס", כתבה מרוז במכתב שנשלח לבנק. "נוסף לכך, עד כה טרם נחשפנו לכל הליך שנקט הבנק בעצמו ביחס לתביעות הנגזרות שהוגשו בנושא, ובכלל זה לבחינת אחריות העובדים ונושאי המשרה כאמור".

 

"איגוד בתי השקעות משמש כארגון גג של בתי השקעות בישראל", ממשיכה מרוז. "חברי האיגוד הם בעלי מניות מהותיים בבנק בהיקף של מיליארדי שקלים. לאור היקף אחזקה מהותי זה ולאור הנזק שעשוי להיגרם לבעלי המניות בבנק שהנם ציבור החוסכים במדינת ישראל, נודה על קבלת הנתונים בכתב ולא יאוחר מ־11 בינואר 2015. זאת כדי שנוכל לכלכל את המשך צעדינו להגנה ולשמירה על זכויות ציבור המשקיעים".

 

האיגוד כולל את בתי ההשקעות פסגות, מיטב דש, אקסלנס, אלטשולר שחם, ילין לפידות, אפסילון, אי.בי.אי בית השקעות, הלמן־אלדובי ואנליסט. בתי ההשקעות החברים באיגוד מנהלים כיום יותר מטריליון שקל מכספי הציבור, שמהווים כ־20% מסך נכסי הציבור.

 

ישיבת האיגוד שבה הוחלט על שליחת המכתב לבנק התכנסה בעקבות מכתב תקיף ששלחו לפני כשבועיים שמונה פרופסורים, באמצעות עו"ד אסף ברם, לגופים מוסדיים ולבתי השקעות המחזיקים במניות בנק לאומי. במכתב נדרש מהם לנקוט עמדה "כדי להגן בנאמנות על חסכונות הציבור שהופקדו בידכם". ברם ציין בסוף המכתב כי אם בתי ההשקעות לא יפעלו, "מרשינו יראו בכם אחראים לנזק שייגרם לבעלי המניות של הבנק".

 

שני הכובעים של שפירא

 

במכתב של איגוד בתי ההשקעות לבנק לאומי נכתב כי הוא דורש "פרטים על התמודדות הבנק עם מניעת ניגודי עניינים אפשריים בטיפול בנושא". ניגוד עניינים אפשרי שלא צוין במכתב מצוי דווקא בתוך האיגוד עצמו.

 

מי שחתום על המכתב שהוציא האיגוד היא המנכ"לית יוליה מרוז. יו"ר האיגוד, שאליו הופנו רוב הלחצים לפעול בנושא, הוא חגי בדש — שמכהן גם כמנכ"ל בית ההשקעות הגדול בישראל פסגות, ודווקא לא חתום על המכתב. יו"ר פסגות, הבוס הישיר של בדש, הוא אהוד שפירא, שכיהן עד 2006 כבכיר בבנק לאומי. שפירא היה משנה בכיר למנכ"ל הראשי, חבר הנהלה בכיר לבנקאות עסקית ובינלאומית, מנהל סיכוני אשראי וממלא מקומה של גליה מאור בהיעדרה.

 

אם זה לא מספיק, שמו של שפירא הופיע בבקשה לתביעה נגזרת שנשלחה בשבוע שעבר לביהמ"ש נגד בכירי הבנק בעבר ובהווה בהיקף של 1.5 מיליארד שקל - כגובה הקנס ששילם בנק לאומי. בדש, שהפעיל קו מוסדי אקטיביסטי בפרשת אי.די.בי, יודע שאם יפעיל אותה גישה בפרשת לאומי - הדבר אולי אף יגיע ליו"ר הנוכחי שלו. נראה שגם באיגוד בתי ההשקעות הבינו שעדיף לתת לגורם שלא נמצא בניגוד עניינים להוביל אותו בפרשה קריטית כזו.

 

גלאון ליועמ"ש: "פונה אליך בבקשה לשקול להתערב בהסדר הפשרה"

 

בתוך כך, כתבתנו רוני זינגר מדווחת כי יו"ר מרצ זהבה גלאון פנתה אתמול ליועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין בבקשה שיתערב בהסדר הפשרה המתגבש בתביעה הנגזרת שהוגשה נגד נושאי המשרה לשעבר בבנק לאומי, בגין אחריותם האישית לפרשת העלמת המס בלאומי. 

 

"אני פונה אליך בבקשה כי תשקול להתערב בהסדר הפשרה המתגבש בתביעה הנגזרת שהוגשה נגד נושאי המשרה לשעבר בבנק לאומי", פותחת גלאון את מכתבה ומסבירה: "מי שייפגע מהקנס העצום אשר מושת על בנק לאומי, הם בעלי המניות של הבנק. בין המחזיקים נמצאים מטבע הדברים גופים מוסדיים אשר מנהלים את כספי החיסכון ארוך הטווח של הציבור, וכן מדינת ישראל אשר מחזיקה גם היא במניות שנרכשו בכספי המסים של הציבור. על פי הפרסומים, חברת הביטוח לוידס, שסיפקה לנושאי המשרה ביטוח אחריות מקצועית, היא שתממן את הפשרה אשר צפויה להסתכם בסכום של כ-60 מיליון ש"ח בלבד".

 

לדברי גלאון: "מדובר בהסדר שערורייתי הן משום שהסכום המדובר מהווה כ-4% בלבד מסכום העתק ששילם הבנק, והן משום שבכירי הבנק עצמם, אשר הרוויחו סכומי כסף גדולים כתוצאה מהפעילות הבלתי חוקית שביצעו, לא נדרשים לשלם מכיסם אף לא שקל אחד".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x