$
בארץ

יצאה מהרשימה השחורה: דיויד גילה הוציא את שפיר הנדסה מרשימת הגופים הריכוזיים

שפיר הוכרזה ריכוזית בתחום הכרייה והחציבה בשל אחזקה לכאורה של מעל 50% מהפעילות המגודרת כתשתית חיונית, אך לאחר שהוועדה לצמצום הריכוזיות בחנה את השוק היא הגיעה למסקנה שאחזקותיה נמוכות מהרף שנקבע; שתי חברות בנות של שפיר הפועלות בתחום הגז נותרו ברשימה

תומר גנון וליאור גוטמן 18:0405.01.15

הוועדה לצמצום הריכוזיות, בראשות הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה, הודיעה היום (ב') לחברת התשתיות שפיר הנדסה על הוצאתה מרשימת הגופים הריכוזיים. על פי דיווח לבורסה שפרסמה שפיר, לאחר בחינה נוספת שערכה הוועדה, לאור פנייתה של שפיר, התברר כי היא אינה עומדת בקריטריונים הדרושים להכרזתה כגוף ריכוזי בתחום הכרייה והחציבה. שפיר הוכרזה ריכוזית בתחום זה בשל אחזקה לכאורה של מעל 50% מהפעילות המגודרת כתשתית חיונית. אלא שכעת, לאחר בחינה של השוק הרלוונטי, הגיעה הועדה למסקנה שאחזקותיה של שפיר בתחום נמוכות מ-50%. שתי החברות הנוספות שלהן אחזקות משמעותיות בתחום זה הן הנסון ורדימיקס.

 

מימין: הראל וישראל שפירא, מבעלי שפיר הנדסה מימין: הראל וישראל שפירא, מבעלי שפיר הנדסה צילום: רודי אלמוג

 

לפני כשלושה שבועות, עם פרסום רשימת הגופים הריכוזיים, הודיעה שפיר כי להכרזה עליה כגוף ריכוזי "עשויות להיות השלכות משמעותיות על הקבוצה ופעילותה אשר עלולות לבוא לידי ביטוי, בין היתר, בכל הנוגע לסיכויי הקבוצה לזכות במכרזים עתידיים ובקבלת הרשאות חדשות". הוצאת שפיר מ"הרשימה השחורה" של הגופים הריכוזיים, תאפשר כעת לרגולטור להקצות לה זכות - רישיון, חוזה או קבלת אחוזי שליטה – מבלי לקבל את אישור מיוחד מהוועדה לצמצום הריכוזיות.

 

עם זאת שתי חברות בנות של שפיר (50%) – סופר אנ.ג'י חברה לחלוקת גז טבעי וסופר אנ.ג'י חדרה ועמקים חברה לחלוקת גז טבעי בע"מ, ימשיכו להיכלל במסגרת רשימת הגופים הריכוזיים בשל היותם תאגידים ריאליים משמעותיים (מחזור שנתי הגבוה מ-6 מיליארד שקל, או מונופול שהיקף המכירות שלו עולה על 2 מיליארד שקל). כלומר, אם תרצה שפיר להתרחב בתחומים אלה היא תאלץ לקבל אישור מיוחד מהוועדה לצמצום הריכוזיות.

 

דיויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים ויו"ר הוועדה לצמצום הריכוזיות דיויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים ויו"ר הוועדה לצמצום הריכוזיות צילום: עומר מסינגר

 

חברת שפיר הנדסה נחשבת לאחת מחברות התשתית הבולטות בישראל. החברה הוקמה ב-1968 כחברה לעבודות ימיות ולאורך השנים היא צברה פרויקטים רבים בתחום התשתיות, לפעמים תוך ביצוע תמחור אגרסיבי שמדיר את כל המתחרים. החברה היא אחת הבודדות בענף התשתיות שמחזיקה ברשותה מחצבות וחברת הובלה, מציאות שמאפשרת לה לחתוך עלויות בהקמת פרויקטים.

 

בשנים האחרונות השלימה החברה את בניית משכן הכנסת החדש, והיא זכיינית הנתיב המהיר בכניסה לתל אביב. החברה זכתה במכרזים להארכת כביש 6 צפונה וכן לבניית נמל חיפה החדש (עם אשטרום). במקביל היא מתמודדת על המכרז לחציבת החלק התחתי (כ-10 ק"מ) של הרכבת הקלה בתל אביב. זרוע אחרת של החברה היא מכרזי חלוקת גז טבעי (בשותפות עם סופרגז) באזור המרכז והעמקים. החברה מנוהלת על ידי ארבעה אחים ממשפחת שפירא. לאחרונה השלימה גיוס של כ-440 מיליון שקל (לפי שווי חברה של כ-1.7 מיליארד שקל) באמצעות הנפקת מניות.

 

מהוועדה לצמצום הריכוזיות נמסר: "בשבוע שעבר התקבל מכתב מחברת שפיר הנדסה בו ביקשה החברה להוציא אותה מרשימת הגורמים הריכוזיים בה היא כלולה מתוקף היקף פעילות של למעלה מ-50% בתחום תשתית חיונית. לאחר בדיקה של הנושא, הוחלט להסיר את שפיר הנדסה מרשימת הגורמים הריכוזיים".‎

בטל שלח
    לכל התגובות
    x