$
דו"ח מבקר המדינה - רשויות ובטחון
דו"ח מבקר המדינה

מבקר המדינה: "10 שנים לא יושמה שום החלטה לגבי הגנת המתקנים האזרחיים הרגישים"

יוסף שפירא קובע כי "מאז שנת 2004 נותרה בעינה בעיה בהיערכות למיגון המתקנים מול האיום הקיים עליהם והאיום הצפוי בשנים הקרובות". בכך רומז המבקר שקיים חשש שישראל עלולה להישאר ללא אספקת חשמל וגז, או שהיא תנותק מתעבורה ימית בכל מקרה של פגיעה קשה בתשתיות

ליאור גוטמן 16:0029.12.14

"שעה שבאיום יש התקדמות מתמדת, לא חלה התקדמות ממשית במתן המענה לאיום זה על המתקנים הרגישים - האזרחיים והביטחוניים - מאז החל הטיפול בכך בשנת 2004. אפילו ניסיון למגן חלקית מתקנים אזרחיים רגישים ביותר, לפי הוראת ראש הממשלה, טרם הסתיים עד מועד סיום הביקורת. מצב זה משקף את הליקוי הבסיסי בהסדרת תפיסת המיגון על המתקנים הרגישים האזרחיים במדינת ישראל, והוא היעדר גורם אחד הנושא בסמכות ובאחריות לריכוז ולתיאום כלל הגורמים הרלוונטיים האמורים לטפל בסוגיה זאת" – במילים חריפות אלו מסכם מבקר המדינה יוסף שפירא את ממצאיו בכל הקשור ליכולת של ממשלת ישראל לטפל בשלד האזרחי והביטחוני שאמור לתת שירות לתושבים.

 

הביקורת של שפירא, שהתקיימה בין אפריל לנובמבר 2013, בחנה את ההסדרה של המיגון על המתקנים הרגישים ברמה הלאומית, לרבות איום הייחוס למיגון המתקנים הרגישים. משרד מבקר המדינה אינו מפרט מהן כדי לא לפגוע בביטחון המדינה, אולם בענף התשתיות מעריכים שמדובר בין השאר גם בנמלי ישראל, בתחנות הכוח, באסדת הגז הבודדת ששוכנת מול חופי ישראל וגם במתקני ההתפלה השונים, כאשר פגיעה בהם עלולה לפגוע קשות ביכולת המדינה לשרת את אזרחיה בשעת לחימה.

 

שפירא מציין שהוא בדק את הנושא כבר בשנים 2009 ו-2010, כאשר הביקורת הנוכחית התקיימה ב"משרד ראש הממשלה; במשרד הביטחון; במשרד להגנת העורף; במשרד לביטחון הפנים; בצה"ל; ובחברות ממשלתיות".

 

בעיה בהיערכות למיגון המתקנים הרגישים האזרחיים

 

הממצאים, כך על פי על פי שפירא, אמורים להטריד כל אזרח, בוודאי אחרי מבצע צוק איתן במהלכו טווחה מדינת ישראל רקטות רבות.

  

נמל חיפה נמל חיפה צילום: בלומברג

 

לפי שפירא "נמצא, כי עד מועד סיום הביקורת הנוכחית לא מומשו רוב ההחלטות של ועדת השרים לענייני העורף ממאי 2011 בנושא ההגנה על מתקנים רגישים בישראל", ולכן "במצב זה נותרה בעינה מאז שנת 2004 בעיה בהיערכות למיגון המתקנים הרגישים האזרחיים במדינת ישראל מול האיום הקיים עליהם והאיום הצפוי בשנים הקרובות". בכך רומז מבקר

המדינה שקיים חשש שישראל עלולה להשאר ללא אספקת חשמל וגז, או שהיא תנותק מתעבורה ימית בכל מקרה של פגיעה קשה בתשתיות.

 

עוד מצא שפירא ש"במרץ 2012 הנחה ראש הממשלה לקבוע רשימה של מתקנים רגישים שחיוני למגן אותם, באחריות השר להגנת העורף וצה"ל", כאשר דווקא פה "חלה התקדמות בביצוע עבודות המיגון במתקנים רגישים אלה", וזאת נכון לספטמבר 2014

 

אז מהן ההמלצות של שפירא? הראשונה היא: "מן הראוי שראש הממשלה ינחה על קידום הפעילות לגיבוש תפיסת ההגנה על המתקנים הרגישים במדינת ישראל", מה גם ש"משרד הביטחון לטפל בדחיפות בהיערכות למיגון המתקנים הרגישים במדינת ישראל נוכח האיום הקיים על המתקנים הרגישים במדינת ישראל ונוכח האיום הצפוי בשנים הקרובות".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "מערכת הביטחון מיפתה את מגוון התשתיות החיוניות במדינת ישראל, בהתאם לשיוכן ולמידת השפעתן על החוסן הלאומי. לכל סוג הוגדרו קריטריונים מוסכמים עם המועצה לביטחון לאומי. רשימת המתקנים הוסדרה בהחלטת ממשלה, והחל בפועל ביצוע מיגון להעלאת שרידותם על פי סדרי עדיפויות מבצעיים. מערכת הביטחון עוסקת בפועל בתאום עם משרדי הממשלה השונים (בדגש על משרד האנרגיה והמים) וחברות התשתיות על הסדרת תכנית רב שנתית (תר"ש תשתיות חיוניות), לרבות העמדת תקציב ע"י כלל הגורמים".  

 

מדובר צה"ל נמסר: "הערכת פיקוד העורף אודות משך הזמן הנדרש למיגונם של המתקנים האמורים הינה עבור משך ביצוע עבודות המיגון בלבד. הערכה זו לא כוללת בתוכה נושאים הנמצאים באחריות משרדי הממשלה והחברות הפרטיות, כגון משך ההיערכות התקציבית והמשאבית, וכן, הזמן הנדרש לקבל את הסכמת המפעלים לביצוע עבודות המיגון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x