$
דו"ח מבקר המדינה - רשויות ובטחון
דו"ח מבקר המדינה

מבקר המדינה: צה"ל לא מקיים את כל אימוני המילואים שהוא אמור לקיים

דו"ח מיוחד של מבקר המדינה על מערכת הביטחון מגלה כי זרוע היבשה מקצה ליחידות השדה תקציבים שמאפשרים אימוני מילואים של רק ל-80% מכוח האדם, הציוד וכלי הרכב ביחידות מחסני החירום של אוגדות המילואים אינם מתוחזקים ובמטכ"ל אין מערכות שיודעות לעקוב אחרי מידת הכשירות והמוכנות של מערך המילואים

שאול אמסטרדמסקי 16:0529.12.14

צה״ל לא מקיים את כל מחזורי אימוני המילואים שהוא אמור לקיים, זרוע היבשה מקצה ליחידות השדה תקציבים שמאפשרים אימוני מילואים של רק 80% מכוח האדם, משך האימונים ותוכנם לא מאפשר לתרגל את כל המשימות הנדרשות, הציוד וכלי הרכב ביחידות מחסני החירום של אוגדות המילואים אינם מתוחזקים כמו שצריך (בדומה למצב ששרר לפני מלחמת לבנון השניה), ואם זה לא מספיק - במטכ״ל אין מערכות שיודעות לעקוב אחרי מידת הכשירות והמוכנות של מערך המילואים, והרמטכ״ל לא המליץ לשר הביטחון מה אמור להיות היקף המילואים הנדרש לצורך מתן מענה בחירום, ובמקביל שר הביטחון לא קבע יעדים בנושא ולא הציג את הביצוע שלהם לממשלה או לכנסת. את כל אלה חושף היום דו"ח מיוחד של מבקר המדינה על מערכת הביטחון, שנערך בין ינואר 2013 למרץ 2014.

 

חיילי מילואים (ארכיון) חיילי מילואים (ארכיון) צילום: גיל נחושתן

 

 

מבקר המדינה מגלה בדו"ח כי חרף לקחים שהופקו ממלחמת לבנון השניה, מצב מערך המילואים בצה״ל אינו שונה מאוד ממה שהיה ערב המלחמה ההיא. זאת למרות שבצה״ל השקיעו ״משאבים רבים ברכש ובהצטיידות בהיקפים ניכרים לשיפור הציוד האישי של חיילי המילואים ורמות המלאי לחירום ולמלחמה, והוסדרה מחזוריות האימון לכלל הכוחות ביבשה״. בפועל, מגלה המבקר, יש פער בין התוכניות שאושרו לבין הביצוע שלהן בשטח. בצה״ל טוענים כי הסיבה לכך אחת - קיצוצי התקציב. סביר להניח שדו"ח מבקר המדינה עוד ישמש את מערכת הביטחון בקרב הבא על תקציב הביטחון מול האוצר. זאת משום שמבקר המדינה עצמו מגלה כי היקף האימונים היה אמור לעלות כלקח ממלחמת לבנון השנייה, אבל בפועל ירד, וכי הדבר ״עלול להביא לפגיעה בכשירות מערך המילואים״.

 

במשרד הביטחון מסבירים במסגרת הדו"ח כי הסיבה לממצאים נובעת מכך שמאז 2012 אין לצה״ל תוכנית עבודה רב שנתית מאושרת, בגלל שהדרג המדיני לא אישר אותה ובגלל הקיצוצים התקציביים שנכפו על הצבא. קיצוצים אלה, טוענים בצה״ל הביאו לכך שהרמטכ״ל הורה על צמצום התקציב השוטף וצמצום האימונים לטובת פינוי תקציבים להתעצמות של צה״ל (כלומר, לפיתוח ולרכש של אמצעים חדשים - ש״א). שיאו של תהליך זה היה באמצע 2014, אז הודיע צה״ל על הפסקה כמעט מוחלטת של האימונים (עד שלבסוף פרצה המלחמה בעזה שחייבה גיוס מילואים בהיקף נרחב, אולם לפעילות מבצעית ולא לאימון - ש״א).

 

עם זאת, בדיקת מבקר המדינה מגלה כי לא כל הליקויים נובעים מקיצוצים תקציביים. חלקם נובעים מתנהלות לא תקינה של צה״ל, פשוטו כמשמעו. המבקר אמנם משבח את צה״ל על כך שהשקיע משאבים רבים (כמעט 2 מיליארד שקל בשנים 2006-2011) ברכישת ציוד למערך המילואים. עם זה, המבקר חושף כי התחזוקה של הציוד הזה לקויה עד מאד.

 

המבקר חושף כי ראש אגף הלוגיסטיקה בצה״ל הציג באוקטובר 2013 סיכום תחקיר ובו נאמר כי מצב מחסני החירום משקף מגמה ״מדאיגה ומחייבת טיפול מיידי״. התחקיר הראה כי כוח האדם ביחידות אינו ברמה מקצועית גבוהה, תשתיות האחזקה רעועות, הצמיגים של כלי הרכב פגי תוקף, כלי הרכב לא עוברים טיפולים תקופתיים בתדירות הנדרשת, ולכן ״קיים סיכון ליכולת לתמוך במעבר מעת רגיעה לעת חירום״. המבקר מעיר לצה״ל כי עליו לטפל בדחיפות במצב האחזקה באוגדות המילואים.

 

מלבד ממצאים אלה, המבקר מצא כי לאור לקחי מלחמת לבנון השנייה, החליטה זרוע היבשה ב-2011 על בניית מערכת ממוחשבת שאמורה להפיק בכל רגע נתון מידע לגבי מידת הכשירות והמוכנות של מערך המילואים.

 

בפועל, מבקר המדינה מצא כי על פי קציני צבא בכירים, המערכת ״אינה משקפת בפועל את מצב הכשירות, וכי אי אפשר לקבוע על בסיסה אם אוגדה כשירה״, וכי קצינים בכירים רבים מביעים אי אמון בנתונים שיש במערכת וכי יש צורך במערכת פשוטה יותר. המבקר לא מציין כמה עלה פיתוח המערכת.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "במחצית 2014 קיים שר הביטחון פורום עדכון ואישור תוכניות צה"ל, שבמסגרתו עמד השר על עמידה ביעדי הכשירות של צה"ל, מול האתגרים שעימם אמור צה"ל להתמודד בעידן הקרוב. שר הביטחון אף נתן דגשים שונים לשימור וטיפול במערך המילואים של צה"ל. לקראת שנע"ה 2015 יעשה מאמץ לקבוע תקציב ייעודי לאימון במערך המילואים, תוך השענות על המלצות האלוף רוני נומה. ראוי לציין, כי היקף האימונים נגזר מגודל התקציב והיעדר תקציב מדינה מאושר, ובכלל זה תקציב ביטחון נדרש, יקשה על מערכת הביטחון לממש באופן מלא מהלך זה. בנושא הדיווח הסדור על כשירות ומוכנות מערך המילואים החלה פעילות כבר בשנת 2014 וזו תושלם בשנת 2015".

 

דובר צה"ל מסר בתגובה כי מערך המילואים מהווה חלק משמעותי בסד"כ הכולל של צה"ל ומשרתיו מביאים עימם ניסיון, מקצועיות, איכות ומוטיבציה גבוהה לשירות. המלצה על היקף סד"כ המילואים חייבת להיעשות בראיה כוללת של סדיר ומילואים, על רקע הזיקות הקיימות בין שני מערכים אלה. על מנת לאפשר גמישות למפקדים הוחלט כי אחוז האיוש יעמוד על 120%, אך ימי המילואים יוקצו בהתאם לתקן הנדרש ולא בהתאם לאחוז האיוש. צה"ל פועל למיצוי האימונים באופן מיטבי, בהתאם לצרכיו ובהתחשבות באילוצים תקציביים ומבצעיים. כמו כן, לקראת שנה"ע 2015 יעשה מאמץ לקבוע תקציב ייעודי לאימון מערך המילואים, בהתאם להמלצות ועדת המילואים. בצה"ל רואים בכושר הגופני של כלל חייליו כערך עליון ובתוך כך פותחו פרויקטים הנועדים להעלות את המודעות והכושר הגופני של אנשי המילואים. בנוסף, נבחנת אפשרות לייעול האינדיקציה לכשירות גופנית של סד"כ המילואים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x