$
בארץ

הסכמות על הפחתת מחירי המים? במרכז לשלטון מקומי מצננים את ההתלהבות

משרד האנרגיה פרסם היום את מסקנות הצוות לייעול משק המים, שצפויות להביא לירידת מחירים - אבל ככל הנראה קיימות עדיין מחלוקות בין משרד האוצר לרשויות המקומיות, בעיקר בסוגיית תאגידי המים

עמרי מילמן 21:4418.12.14

משרד האנרגיה פרסם היום את מסקנות הצוות לייעול משק המים - ואולם במרכז לשלטון המקומי לא מזדרזים להצטרף לחגיגה.

 

הצוות, שהוקם על ידי שר האוצר לשעבר, יאיר לפיד, ושר האנרגיה, סילבן שלום ביוני האחרון, ואשר כולל נציגים של שני המשרדים ושל המרכז לשלטון מקומי, עסק בשלושה נושאים מרכזיים: תאגידי המים, התייעלות במקורות ורפורמה בתהליך הפקת המים.

 

בסוגיית תאגידי המים, האוצר והרשויות המקומיות עדיין לא הגיעו להסכמה. לפי גורמים בצוות, לרשויות יהיו שני מסלולים - הראשון יאפשר להישאר בתאגידים הקיימים (כאשר יהיו תמריצים להקים תאגידים משותפים לכמה רשויות); השני יאפשר לכל רשות שלא תהיה מעוניינת להיות חברה בתאגיד אזורי, להצטרף לתאגיד מים ממשלתי. על פי התכנון, הרשויות יקבלו פיצוי על מכירת הנכסים לתאגיד הארצי ויזכו לתמלוגים. כרגע, המחלוקת נוגעת לשאלה האם לאפשר לרשויות שמעוניינות בכך, לא להפעיל את משק המים שלהן באמצעות תאגיד - אלא לנהל חברה עירונית.

 

חיים ביבס ומירי רגב חיים ביבס ומירי רגב צילום: טלי מאייר

חיים ביבס, יו"ר השלטון המקומי, אמר ל"כלכליסט: "הוויכוח הגדול הוא על חברות עירוניות, ועל זה יפול דבר. יש רשויות שיודעות לעשות את העבודה יותר טוב מרשות המים והתאגידים. השלטון המקומי אינו מקשה אחת, ואנחנו עומדים על כך שיימצא מודל מתאים לכל אחת מהרשויות".

 

ביבס תקף את רשות המים ואמר: "המטרה הראשונה היתה לטפל ברשויות החלשות, אך אז התהפכו היוצרות ורשות המים הסכימה להתעסק רק עם הרשויות החזקות, כי קל לעבוד מולן, והחלשים נותרו עם משק מים חלש". לדבריו, "הרעיון הוא למצוא מודל נכון שיתאים לרשויות; אין דין בית ג׳אן כדין תל אביב".

 

הוא הוסיף כי על אף הפרסומים המטעים על ההמלצות, ביום שני אמור להתקיים דיון מכריע על המודלים השונים בוועדת הפנים שבראשות ח"כ מירי רגב. להערכתו, בימים הקרובים יפורסמו המלצות - אך לא אלה שמיהרו הגורמים האחרים לפרסם.

 

לדברי ביבס, "המטרה העליונה של מרכז השלטון המקומי היא להוזיל את המים בעוד 10% לפחות, כך שההוזלה המצטברת תעמוד על 25%. יחד עם ראשי הרשויות נתכנס ונקבל את ההחלטה באשר למודל ההפעלה הנכון שיאפשר ניהול משק מים מוזל יעיל ושירותי עבור הצרכן".

 

מלבד סוגיית התאגידים הנפיצה, צפוי הצוות להמליץ, בהתאם למסקנות ועדת בלינקוב שעסקה באותו נושא ב-2013, כי מקורות תעבור תהליך של התייעלות שיביא להפחתה של 2% בתעריפי המים. בנוסף תבוצע רפורמה בהליך הפקת המים - עד היום רשויות או תאגידים שהפיקו מים בעצמם שילמו על כך היטל למדינה. הרפורמה תביא לכך שאותם גופים שמפיקים מים ימכרו אותם למקורות, וזו תמכור להם בחזרה את המים שהם זקוקים להם. מדובר בהליך ביורוקרטי שיביא לכך שהיטלי המים יישארו במשק המים ולא יעברו לקופת המדינה, מה שיביא להפחתה של 6% בעלויות המים. המהלך צפוי להפחית את הכנסות המדינה ב-300 מיליון שקל.

 

כיום יש 55 תאגידי מים ברחבי הארץ, התאגידים קמו לאחר שהרשויות המקומיות נכשלו בניהול משק המים שלהן, הפנו את ההכנסות מהתחום לצרכים אחרים והזניחו את התשתיות. הצוות שבראשו עומדים הממונה על התקציבים, אמיר לוי, ומנכ"לית משרד האנרגיה והמים, אורנה הוזמן-בכור, צפוי להמליץ, גם כן בהתאם למסקנות ועדת בלינקוב כי יש לצמצם את מספר התאגידים ל-20-30.

 

גורמים המעורבים בדיונים ציינו כי תמיכתה של ח"כ רגב דרך ועדת הפנים, היוותה למעשה קרקע חשובה לקיום הצוות ולשיתוף הפעולה בין הגורמים שהיה טוב, לפחות עד עכשיו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x