$
בארץ

"יש פה סופר טנקר של מערכת הבריאות שטס על אדי דלק בלי קברניט"

כך אמר מנהל ביה"ח איכילוב גבי ברבש במסיבת עיתונאים של מנהלי בתי החולים הציבוריים. מזהירים: בתי החולים על סף קריסה, נאלץ לפטר רופאים, לדחות ניתוחים, ולא לרכוש ציוד רפואי שוטף; מנהל שיבא, פרופ' רוטשטיין: "צמצמנו כל מה שניתן לצמצם - כולל פיטורים". לדבריהם, גובה הגירעון בתקציב השוטף שאינו מכוסה - 450 מיליון שקל

דוד רפאלי 18:0209.12.14

"בימים הקרובים נצטרך להתקשר לאנשים ולהודיע להם שלמרות שנקבע להם תור לניתוח מתוכנן, מזה תקופה ארוכה, הם יאלצו להמתין עוד תקופה ארוכה עד שיהיה לנו את הכסף לקנות את הציוד שצריך כדי לתת את הטיפול". כך אמר הערב ד"ר יצחק ברלוביץ', מנהל ביה"ח וולפסון בחולון, במסגרת מסיבת עיתונאים דחופה שכינסו מנהלי בתי החולים הציבוריים על מנת להתריע כי בתי החולים נמצאים על סף קריסה.

 

"מעבר לכך - כל אחד מהחולים עלול להרגיש בימים הקרובים צמצום ביכולות שלנו שגם כך לא היו הכי טובות בעולם, אבל הם ירגישו את זה בכל אחד התחומים - אם זה אוכל, תחזוקה או בתחום הציוד המתכלה - דברים שמעולם לא היינו בהם, ומעולם לא נתקלנו, ואנחנו עלולים להיות במצב הזה בימים הקרובים".


 

מנהלי בתי החולים מספרים כי מתוך גירעון כולל בהיקף של 1.5 מיליארד שקל, 750 מיליון שקל תוקצבו בבסיס התקציב, ועוד כ-300 מיליון שקל האוצר הסכים להעביר - כך שכרגע חסרים כ-450 מיליון שקל. ההסבר לתפיחה של 750 מיליון שקל תוספת לגירעון נובע מהסכמי שכר שיצרו גירעון של 200 מיליון שקל, הגדלת ההנחות לקופות החולים - כ-150 מיליון שקל, התייקרות במשק (אנרגיה, שמירה, מזון) - כ-100 מיליון שקל, תוספת מיטות - כ-100 מיליון שקל, מענקים למתמחים בהסכם הרופאים - 100 מיליון שקל, שחיקה במנגנון מחיר יום אשפוז - 100 מיליון שקל. המנהלים מדגישים כי מדובר בגרעון לתקציב השוטף - ולא בגירעון שנועד לרכישת ציוד מתקדם, בניית תשתיות והשקעות נוספות.

 

מימין: זאב רוטשטיין וגבי ברבש מימין: זאב רוטשטיין וגבי ברבש צילום: צביקה טישלר

 

"נמצאים פה מנהלי ב"ח שמנהלים על פי תוכנית עבודה שמסוכמת עם משרד הבריאות בתחילת השנה, ואף אחד לא חרג מהתוכנית", מסביר מנהל בי"ח איכילוב, פרופ' גבי ברבש. "הגירעון הוא למרות שהם עמדו בתוכנית. קשה לי להבין איך יודעים שמפטרים מספר שרים מהממשלה ומשאירים מערכת קריטית כמו מערכת הבריאות בלי מבוגר אחראי ומנוסה שיודע לנהל מו"מ עם אגף התקציבים באוצר. אני פונה לראש הממשלה - יש לו פה סופר טנקר של מערכת הבריאות שטס על אדי דלק בלי קברניט, שמטווחים עליו מלמטה מאגף התקציבים".

 

"אנשים טובים הלכו הביתה"

 

"אצלנו במרכז הרפואי שיבא, הסכין התקציבית על הצוואר, צמצמנו כל מה שניתן לצמצם - כולל פיטורים", אמר פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל תל-השומר. "אנשים טובים הלכו הביתה. נאלצנו לקצץ במה שאנחנו רוכשים, ובפועל אנחנו מבצעים הרבה פחות ממה שביצענו בעבר. ובוודאי ממה שאנחנו יכולים לבצע במסגרת תפקידינו לטפל בחולים. אנחנו נמצאים במצב שאנחנו מונעים טיפול מאזרחי ישראל - ניתוחים לא דחופים נדחים, ציוד לא נקנה, כוח אדם טוב מפוטר. כבר היום בי"ח שיבא פועל בהרבה פחות מיכולתו לפעול. אנחנו נעשה את המקסימום עד שיאזל השקל האחרון. מחסני ב"ח אינם מלאים, אבל אם חס וחלילה ניכנס לשעת חירום כמו בחודשי הקיץ, אין לנו את היכולת לתת את אותה תשובה שהיה לנו בקיץ האחרון".

 

"אנחנו בפתחו של החורף - והמערכת קורסת"

 

"קיבלתי דיווח היום אחה"צ - התפוסה היום במחלקות הפנימיות היא 108%, זה אומר ש-40 חולים במסדרונות. במלר"ד (מרכז לרפואה דחופה) יש 117 חולים ממתינים, כאשר 18 מהם ממתינים מעל 10 שעות לאשפוז ואין מיטה בבי"ח." אמר פרופ' רפי ביאר, מנהל רמב"ם בחיפה. "דיברו על זה המון. דיברו שיתנו תקציב כדי לפתור את הבעיה הזאת. יש חולים שמחכים מעל ליממה במלר"ד. חולה סרטן שיושב במלר"ד יממה כי אין מקום במחלקת אונקולוגיה. קיבלנו מכתב לפני כחודש שיש בשורה גדולה - יש תקנים ונקבל את כוח האדם. אבל מאגף התקציבים מגיעה תשובה שכסף אין. אנחנו בפתחו של החורף והמערכת קורסת. הקריאה הנרגשת שלנו לציבור לראש הממשלה, לציבור - תבינו את המצוקה ותקצו את הכסף. לא רק לסגור את הגירעון של השנה הזאת, אלא גם לתכנן נכון את השנה הבאה - לא לתקצב את המערכת בחוסר. כבר כמה שנים שמערכת הבריאות מתוקצבת בחוסר מלכתחילה - והשנה זה היה חריף במיוחד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x