$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הפרטת החברות הממשלתיות תחזיר להן את הטבות המס

מנהל רשות החברות אורי יוגב דורש להשיב הטבות מס לחברות ממשלתיות שיופרטו. לאחר הנפקת מניות המיעוט שמתכנן האוצר כחלק מחוק ההסדרים לשנת 2015 יחזרו התעשייה האווירית ורפאל לשלם מס חברות מופחת במקום 26.5% כיום

דוד רפאלי 07:0005.10.14

חברות ממשלתיות שיופרטו יחזרו לקבל הטבות מס. רשות החברות הממשלתיות מתכננת לבצע הנפקות מיעוט (25%–49%) בחברות ממשלתיות בין 2015 ל־2017, צעד שאמור להכניס לקופת המדינה סכום שמוערך ב־15–20 מיליארד שקל, 4 מיליארד שקל מהם עד סוף השנה הבאה. ב־2011 הוחרגו כל החברות הממשלתיות שבבעלות מלאה של המדינה מהטבות המס של החוק לעידוד השקעות הון.

 

החוק נועד למשוך חברות להשקיע בישראל באמצעות תשלום מס חברות מופחת. הרציונל בשלילת ההטבות היה, שחברות ממשלתיות ממילא לא יכולות לעזוב את ישראל. בנוסף, החליטו בזמנו באוצר שאין טעם לתת הטבות לחברות בבעלות ממשלתית, שכן אם הממשלה רוצה להשאיר בחברות עוד כסף היא יכולה לעשות זאת על ידי משיכת פחות דיבידנדים או בתמיכה ישירה.

 

מזל"ט סופר הרון של התעשייה האווירית מזל"ט סופר הרון של התעשייה האווירית צילום: התעשייה האווירית לישראל בע"מ

 

חברות כמו רפאל והתעשייה האווירית (תע"א), אשר מתמודדות מול מקבילות בשוק הפרטי (דוגמת אלביט מערכות), התלוננו כי הדבר מקשה עליהן להתחרות וגורע מרווחיהן. זאת אף שחלק מהחברות קיבלו מענקים אחרים כפיצוי עבור החרגתן מהחוק. "ברגע שאתה לא מקבל מענקים, אתה פחות תחרותי ביכולת שלך להתחרות עם חברות שכן מקבלות", הסביר בעבר ל"כלכליסט" אייל יוניאן, סמנכ"ל הכספים של תע"א. יוניאן הסביר כי קבלת מענקים ממרכז ההשקעות מאפשרת לחברה להתאזן תפעולית בנקודה נמוכה יותר, וכך להציע הצעות אטרקטיביות יותר במכרזים ועדיין להרוויח.

 

 צילום: עמית שעל

 

בהצעת החוק שהחריגה את החברות הממשלתיות נאמר כי "מאחר שלחברה ממשלתית אין אפשרות להעתיק את פעילותה אל מחוץ לגבולות ישראל אלא בהסכמת הממשלה, אין טעם לתמרץ אותה באמצעות הטבות כלכליות כדי להשאיר את פעילותה בישראל".

 

הנפקת החברות ומכירת חלק קטן מהמניות שלהן למגזר הפרטי תגרום להן להפסיק להיות בבעלות ממשלתית מלאה, וכך הן יוכלו לחזור וליהנות מהטבות המס ומהמענקים. אף שרוב הבעלות וכן השליטה יישמרו על ידי המדינה, יהיה לה קשה לגייס משקיעים חיצוניים פרטיים לחברות אשר אינן נהנות מהטבות מס שחברות דומות כן זוכות להן.

 

בניגוד להון מדינה, התפיסה הרווחת היא כי את ההון הפרטי כן יש לעודד, ולא ניתן להפלות אותו לרעה מבחינת הטבות המס שלהן זוכות חברות אחרות.

 

כתוצאה מההפרטה החברות ייהנו מהטבות מס וממענקי השקעה. החברות יידרשו לשלם מס חברות מופחת שיכול להגיע עד 9%, כשבעבר הן לא נדרשו לשלם מס זה כל עוד לא חילקו דיבידנד, וזאת במקום מס החברות הסטנדרטי המוטל כעת - 26.5%.

 

חברות ענק ספציפיות יזכו למסלול הטבות מיוחד שבו הן ישלמו רק 5% מס בלבד. המס על הדיבידנדים אף הוא יופחת ל־20% במקום 25%–30% (בעבר היה אף נמוך יותר), ובנוסף החברות יהיו זכאיות לפחת מואץ על נכסיהן. מבחינת מענק השקעה - המדינה תסבסד בין 10% ל־30% מכל השקעה שהחברות מבצעות בישראל.

 

בימים אלה בוחנת שנית ועדה מיוחדת בראשות מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן את החוק לעידוד השקעות הון. רשות החברות בניהולו של אורי יוגב פנתה לוועדה ווידאה כי הוועדה לא תשנה את ההחרגה של החברות הממשלתיות, הקבועה בחוק, וזאת כדי לשמר את האינטרס של החברות לצאת למהלך של ההנפקה. הרשות חששה כי אם הוועדה תבטל את ההחרגה הדבר יוריד מכוחה לבצע את ההפרטות, ואולם כעת היא בטוחה כי בעניין הזה ועדת אנדורן, אשר צפויה להציג את מסקנותיה בפרק הזמן הקרוב, לא תבצע בו שינוי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x