$
בארץ

בפעם השלישית: החוק לעידוד השקעות הון ישתנה - בגלל ה־OECD

החוק ששונה ב-2011, צפוי להשתנות שוב בקרוב לאחר פרסום המלצות ועדת אנדורן, ובפעם השלישית לאור המלצות ה-OECD. התוצאה: מדיניות מיסוי לא יציבה שעלולה להרחיק חברות

עמרי מילמן 08:1018.09.14

ארגון ה־OECD ופורום 20 הכלכלות הגדולות (ה־G20) פרסמו שלשום המלצות למאבק הבינלאומי בתופעת ההתחמקות ממס של חברות גדולות, בהן המלצה לבחון בחצי השנה הקרובה את הטבות המס שהמדינות השונות מציעות כדי לקבוע תקרה שתמנע תחרות מס מזיקה ביניהן. עם זאת, בישראל לא מחכים למסקנות הבינלאומיות ומתכוונים לפרסם כבר בשבועות הקרובים את המלצות ועדת אנדורן לעדכון החוק לעידוד השקעות הון.

 

ההמלצות לא מחייבות את ישראל, אך עד כה מדיניות המס של המדינה נטתה ליישר קו עם מדיניות ה־OECD וה־G20. חוק עידוד השקעות הון שונה בפעם האחרונה ב־2011, לאחר פרסום המלצות ועדת אנדורן הוא צפוי לעבור שינוי נוסף ולאחר פרסום המלצות ה־OECD עשוי להגיע עוד שינוי. משמעות הדבר היא הרחקת חברות שמחפשות יציבות ותכנון עסקי ארוך טווח מישראל בגלל מדיניות מיסוי לא יציבה, שצפויה להשתנות שוב ושוב.

 

מנכ"לית משרד האוצר מנכ"לית משרד האוצר צילום: עומר מסינגר

 

ה־OECD וה־G20 מנסים להתמודד עם מציאות כלכלית חדשה שמתרחבת עם התחזקות חברות הטכנולוגיה, זאת לאחר שב־2013 התברר שחברות כמו גוגל ואמזון מבצעות תכנוני מס אגרסיביים שמאפשרים להן לשלם שיעורי מס כמעט אפסיים במדינות שבהן הן פועלות דרך רישום במדינות אחרות עם תנאי מס נוחים יותר עבורן, כמו אירלנד. כך נוצר מצב שבו מדינות מתחרות ביניהן בניסיון למשוך חברות מצליחות, ובארגונים הבינלאומיים הוחלט כי מדובר בתופעה שיש להגביל.

 

עו"ד הנרייט פוקס, ראש מחלקת מיסוי בינלאומי במשרד ברנע ושות' וחברה בוועדת מסים של BIAC שמייעצת לארגון ה-OECD מסרה ל"כלכליסט" כי בעוד שלגבי נושאים שונים הביאו הארגונים המלצות סופיות, לגבי הטבות המס וה-harmful tax competition הסכימו הארגונים שלא לתת המלצות סופיות לאור הוויכוח בין המדינות על גובה ההטבות ולדחות אותן בחצי שנה.

 

לדבריה, "למעשה לכל מדינה יש את היתרון הייחודי שלה בכל הנוגע להטבות מס. בעוד הולנד ידועה בשל ה"סנדוויץ' ההולנדי שמטיב עם חברות אחזקה בינלאומיות שמחזיקות הנהלה ומבנה פיזי בשטחה, או מס אפקטיבי נמוך מאד על פטנטים שעומד על 5%, אירלנד ידועה כמדינה אידיאלית מבחינת הטבות מס לחברות טכנולוגיות כמו גוגל ואפל, לוקסמבורג, לעומתן קבעה בחוקי המס שלה הטבות לחברות אחזקות וחברות פיננסיות".

 

ה'כלי' של ישראל בתחרות זו, הוא החוק לעידוד השקעות הון שקובע שתחת תנאים מסוימים זוכות חברות למס אפקטיבי בשיעור של 9%-16%. "המדינות השונות לא יעשו חיים קלים לוועדה, וינסו למנוע פגיעה בהטבות המס שהן נותנות לחברות. מדובר בנורת אזהרה לישראל שצריכה לא להשאר מאחור ולדאוג לאינטרסים שלה בכל הנוגע להטבות המס", אומרת פוקס.

 

יצוין, כי אמנם המלצות ה-OECD אינן מחייבות את ישראל, אך עד כה רשות המסים הולכת בדרכו של הארגון בכל נושא המדיניות, ומרגע שתיקבלו ההחלטות לא בטוח בכלל שישראל תוכל שלא לקיימן, אם היא רוצה לשמור על יחסים טובים עם מדינות הארגון. כרגע ברשות המסים בוחנים את ההמלצות, וטרם הוציאו התייחסות.

 

אחת ההמלצות של ה-OECD נוגעת למחירי העברה (מחיר שנקבע עבור שירותים בין שתי חברות קשורות) שקובעים למעשה כמה רווח נשאר בחברה ישראלית שמהווה חלק מקבוצה בינלאומית. הפורמט החדש של הדיווח שמקדם ה-OECD יקל מאד על רשות המסים, אם תאמץ אותו. במקום לבזבז עשרות של שעות בכדי לבחון האם הרווחים שמשייכים לחברות בישראל מספיק גבוהים או שהחברה העבירה רווחים למדינה עם שיעורי מס נמוכים.

 

עמית שליט, שותף מסים ומנהל מחלקת מחירי העברה ב-BDO זיו האפט, הסביר כי "לפי הפורמט החדש, רשות המסים תקבל מכל חברה טבלה המפרטת את הרווחים והעובדים של כל החברות תחת אותה קבוצה, בעולם". המשמעות של זה, מסביר שליט, היא כי לרשות המסים יהיה הרבה יותר קל לדרוש מס גבוה יותר מחברות שמציגות רווחים נמוכים".

 

כבר היום, ברשות המסים מנסים, ולעיתים מצליחים לאתר מידע שמאפשר להם לגלות כי חברה קבעה מחירי העברה נמוכים מידי, ומידי פעם גם מצליחים לדרוש, ולקבל, עוד כמה מיליוני שקלים, בעיקר מחברות גדולות. במשרדי ראיית החשבון הבינלאומיים, כבר מתכוננים למהלך והחלו לבצע "ניהול סיכונים" ללקוחות שלהם, מתוך הבנה, כי עולם תכנון המס, כפי שהיה מוכר עד כה, עתיד להשתנות בקרוב. בהנחה שרשות המסים אכן תאמץ את המדיניות החדשה, ייתכן ונזכה לעוד כמה מאות מיליוני שקלים להכנסות המדינה, ואולי אף יותר.

 

רשות המסים בוחנת בשלב זה את ההמלצות וטרם גיבשה מסקנות. גורמים באוצר מסרו כי הוועדה בחנה את הנעשה בתחום הטבות המס במדינות אחרות וכי ההשוואה הבינלאומית תובא בחשבון במסקנותיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x