$
מעסיקים

המשכורות קפואות? לא נורא - קבלו בונוס

בארה"ב המשכורות כמעט ולא עולות מאז 2008, אבל הבונוסים גדלים. בישראל, המשכורות זוחלות כלפי מעלה אך הבונוסים קפואים; 90% מהחברות מעניקות בונוסים אבל רק לחלק מהעובדים, ואי השיוויון רק גדל

מעין מנלה 15:4802.09.14
המשכורות בארה"ב לא עולות, אבל הבונוסים גדלים. לפי סקר של חברת כח האדם Aon Hewitt, שיעור הבונוסים מתוך ההוצאות של החברות על שכר נמצא בשיא. במקום להעלות את המשכורות, החברות מגדילות את הנתח של הבונוסים מבוססי הביצועים בתגמול שהן מעניקות לעובדים.
הסקר, שתוצאותיו פורסמו ב"וול סטריט ג'ורנל" נערך בקרב 1,064 חברות בסקטורים כמו אנרגיה, בנקאות ומוצרי צריכה. בסקר נמצא שהחברות מקצות בממוצע כ-13% מתוך התשלומים לעובדים - לבונוסים. יותר מ-90% מהחברות האמריקאיות מציעות היום תוכנית שכר הכוללת בונוסים, בהשוואה ל-78% בשנת 2005. הנתח שהחברות מקצות לטובת בונוסים גדל מ-11.4% באותה השנה. אותו הסקר מצא שהמשכורות הקבועות עלו בכ-3% השנה.

 

בישראל המשכורות עלו בשיעורים דומים אבל בניגוד למצב בארה"ב, הבונוסים נשארו באותה רמה. עדכוני השכר ב-2013 נעו בין 2.6% בסקטור מוצרי הצריכה לבין 3.7% בתעשיית הפארמה, כך לפי סקר של חברת הייעוץ בתחום השכר צבירן. באותה השנה, 58% מהחברות בהייטק חילקו בונוסים, בפארמה 100%, במוצרי צריכה 90% מהחברות. יודגש, כי הסקר מתבצע רק לגבי עובדים שקיימת לגביהם תחרות. סביר להניח שעובדי ניקיון למשל לא נכללים בתוכנית הבונוסים של החברות.

 

הבונוסים בארה"ב עלו. השכר של עובדים שאין עליהם תחרות לא גדל הבונוסים בארה"ב עלו. השכר של עובדים שאין עליהם תחרות לא גדל צילום: שאטרסטוק

 

"הסיבה לעלייה בבונוסים בארה"ב ולא במשכורות היא שיש שכבה מאוד מסוימת של עובדים בארה"ב, שהיא דומה לשכבה המסוימת של עובדים בישראל, שמקבלת בונוסים. מי שמקבל בונוסים, אלו עובדים שיש עליהם תחרות. העובד שהופך את הבשר במקדונלדס לא מקבל בונוסים, לעומת זאת עובד הייטק כן מקבל בונוסים. זאת מכיוון שעל עובד הייטק יש תחרות: אם לא יתנו לו שותפות ברווחים של החברה הוא יילך לחברה אחרת שבה הוא כן יקבל בונוס ", אומר גיל שלי מנכ"ל צבירן.

 

המשמעות של הגדלת רכיב הבונוסים מתוך השכר היא הגדלת הפערים בין העובדים שיש עליהם תחרות לבין העובדים שאין עליהם תחרות. כך, המשכורות של חלק מהעובדים נשחקות והתגמול של עובדים אחרים, בעקבות הבונוסים, עולה. "המשכורת של העובדים שיש עליהם תחרות נמצאת במגמת עלייה, גם מכיוון שיש בונוסים שמבוססים על אקוויטי ובשנים טובות של וול סטריט עניין הבונוסים הרבה יותר משמעותי. כל מי שלא נמצא בשכבה שמקבלת בונוסים, המשכורת שלו הולכת ויורדת ריאלית כל הזמן", אומר שלי.

 

הבונוסים שחילקו החברות בישראל בשנת 2013 נעו בתחום מוצרי הצריכה בין 0.5 משכורות לעובדים ועד 1.5 משכורות למנהלים. בתחום הפארמה בין 1.5 משכורות ל-2.1 משכורות ובהייטק בין 1.2 ל-1.7 משכורות.

 

אחת הסיבות שבגללן הבונוסים בישראל לא עלו היא שהבונוסים בישראל משקפים את ביצועי החברות, בשנים האחרונות ביצועי החברות לא היו מזהירים ולכן גם לא הייתה עלייה בבונוסים. בארה"ב, בניגוד לישראל, החלק של הבונוס מהשכר הוא הרבה יותר מסודר ומתוכנן. החברות קובעות יעדים הן לעובד והן לחברה וקובעות מראש כמה בונוס ישולם לעובד לפי היעדים שישיג ושהחברה תשיג. כל עובד יודע בדיוק מה הוא צריך לעשות ומה החברה צריכה לעשות על מנת שהוא יקבל בונוס בגובה מסויים. לעומת זאת בישראל, הבונוס מחולק בדיעבד. החברות בודקות אחורה איך הייתה השנה ואז מחליטות כמה בונוס לחלק.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x