$
הוועידה הכלכלית הלאומית 2014
הוועידה הכלכלית הלאומית 2014

הוועידה הלאומית

"בישראל עדיין לא מבינים איך למסחר הידע של האוניברסיטה"

דדי פרלמוטר סגן נשיא אינטל לשעבר: "ישראל חייבת לאמץ את המודל של סטנפורד ולהבין שצריך לא רק לייצא את הידע שלנו אלא לעזור לפרופסורים לבוא לישראל"

מאיר אורבך 13:3602.09.14

פאנל ההייטק של "כלכליסט", שנערך במסגרת הוועידה הכלכלית הלאומית, כלל בכירים מתחומי ההון סיכון, ההייטק והטכנולוגיה בישראל. כולם הסכימו שממשלת ישראל צריכה לתרום לפעילות חברות הטכנולוגיה המקומיות, במטרה להגדיל את ההכנסות מהתחום ולאפשר לחברות גדולות לפרוח בישראל.

פרופ' יואב שהם מאוניברסטית סטנפורד, שעמד בראש קטנגו שנמכרה לגוגל, הסביר על ההבדלים בין שוק ההייטק הישראלי ובין מקבילו בארצות הברית. "כיום צריך נתונים עשירים כדי לספק שירותים למשתמש הקצה. השוק האמריקאי הוא שוק פחות לעומתי מהשוק המקומי. יש שם הבנה משותפת של החלום ובדרך אליו. בישראל יש פחות מזה אבל היזם הישראלי הוא יותר פרקטי. סטנפורד אינה מקרה שניתן להזכיר כמו כל אוניברסיטה; ממנה יצרו כמעט כל גדולי עמק הסליקון והיא הדוגמא הטובה ביותר לשילוב בין אקדמיה לתעשיה". 

 

פאנל ההייטק בוועידה פאנל ההייטק בוועידה צילום: נמרוד גליקמן

 

דדי פרלמוטר, סגן נשיא אינטל לשעבר ועד לאחרונה הישראלי הבכיר בחברה, אמר בפאנל שבישראל עדיין לא מבינים איך למסחר את הידע האקדמי. "כדי ליזום באוניברסיטה אתה צריך לדעת מה המטרה שאליה אתה שואף. אם אתה שואף להגדיל ערך האוניברסיטה מאפשרת לך ליזום וליצור ערך שלאחר מכן חוזר לאוניברסיטה. בסטנפורד מבינים זאת והיא מביאה את הידע שלה במסחור החברות. ישראל חייבת לאמץ את המודל הזה, מה שיעזור לפרופסורים לבוא לישראל ולא רק לצאת ממנה".

 

דדי פרלמוטר דדי פרלמוטר צילום: נמרוד גליקמן

 

פרלמוטר הסביר שתעשיית ההייטק בישראל היא תעשיה של אקזיטים שממנה נהנים רק מעטים: יזמים, ממשלת ישראל שנהנת ממסים ומעט עובדים. "כדי שיהיה חיבור טוב של התעשיה, חייבות לקום כאן חברות גדולות אבל גדולות במובן של מכירות ולא רק שווי שוק", אמר. פרלמוטר אינו מתרשם מההנפקה של מוביל איי וטוען שזה לא מעיד על מכירותיה. "חברות ישראליות לא יודעות להגדיל מכירות. יש בישראל יש רק מעט מאוד חברות שמוכרות ביותר ממיליארד דולר".

 

מנכ"לית לאומי טק יפעת אורון אמרה שהבנק היה משקיע מוביל במובילאיי, שהונפקה לפני כחודש בבורסת לונדון לפי שווי של 5.3 מיליארד דולר. לדבריה, יש עוד חברות שכאלה בישראל, שביכולתן להגיע להנפקות גדולות שכאלה, ביניהן טאבולה ואאוטבריין. 

 

יפעת אורון, מנכ"לית לאומי טק יפעת אורון, מנכ"לית לאומי טק צילום: נמרוד גליקמן

 

"עזרנו למובילאיי לגייס כסף לא בכסף שלנו אלא גם ממשקיעים מוסדיים אחרים. לבנקים הרבה יותר קשה להתמודד עם תעשיית ההייטק. זהו המצב בהרבה בנקים בעולם ובישראל ולכן מנסים להכשיר בנקאים ייעודים לנושא. ההשקעה בנושא אינה טריוויאלית והרבה פעמים נובעת מחוסר הבנה. כיום 85% מהמימון בתעשיה מגיע ממשקיעים זרים", אמרה.

 

יובל שחר, שעומד בראש קרן מרקר שמנהלת השקעות ב-150 מיליון דולר, טען שיש רצון להקמת חברות גדולות בשוק הישראלי ולכן פועלת בו הקרן. "אנחנו באים עם גישה של מעורבות אמיתית בחברות ופחות מעורבת פיננסית נטו", הסביר שחר את מדיניות הקרן. שחר הוא דמות וותיקה בתעשיית ההייטק המקומית לאחר שמכר שתי חברות לסיסקו במאות מיליוני דולרים וניהל את מרכז הפיתוח של החברה. 

 

יובל שחר, ראש קרן מרקר יובל שחר, ראש קרן מרקר צילום: נמרוד גליקמן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x