$
בארץ

גובה הפיצויים שביטוח לאומי משלם לנכי עבודה צפוי לעלות

שר הרווחה מינה ועדה לעדכון הנתונים המשמשים לחישוב פיצויים לנפגעי תאונות עבודה, שלא השתנו מ־1987. המלצות הוועדה יוגשו עד סוף השנה, והן צפויות להעלות את גובה הפיצויים

מיקי פלד 08:5020.08.14

בחינה טכנית של לוחות התמותה של ביטוח לאומי עשויה להעלות את הפיצויים לנכי עבודה בעשרות אלפי שקלים.

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי לפני שבועיים מינה שר הרווחה מאיר כהן את השופט בדימוס אליהו וינוגרד לעמוד בראש ועדה שתבחן מחדש את הנתונים המשמשים את ביטוח לאומי בבואו לקבוע את גובה הפיצויים שיינתנו לאזרחים שנפגעו במקום עבודתם.

כיום, נפגעי עבודה יכולים לקבל את הפיצוי שלהם כסכום חד־פעמי מביטוח לאומי במקום קצבאות חודשיות. ביטוח לאומי מחשב את גובה הפיצוי בהתבסס על לוחות התמותה - טבלה המחשבת את תוחלת החיים הצפויה לפי שנת לידה ופרמטרים נוספים המשפיעים עליה, ובהם הפציעה שנגרמה למבוטח. אלא שהטבלאות הנוכחיות עודכנו בפעם האחרונה ב־1987 על פי תוחלת החיים והנתונים הסטטיסטיים השונים שהיו ידועים אז, ומאז לא עודכנו.

 

כך לדוגמה, ב־1987 ביטוח לאומי העריך כי לגבר בן 70 יש עוד 11 שנה לחיות, בעוד שבשנים האחרונות נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראים שכיום לגבר בגיל זה נותרו עוד כ־15 שנה בממוצע. כתוצאה מכך, גם הפיצוי החד־פעמי שנקבע בתביעת הנזיקין או בביטוח לאומי הוא נמוך יותר.

 

 

סניף של הביטוח הלאומי סניף של הביטוח הלאומי צילום: טל שחר

 

נוסף על כך, גובה הפיצוי מושפע מהריבית השנתית שנקבעה בטבלאות של ביטוח לאומי. אלא שגם הריבית, שעומדת על 3% לשנה, לא עודכנה מ־1987.

 

הוועדה הוקמה בעקבות עתירה לבג"ץ של שמעון קרייס, כבאי לשעבר, שטען באמצעות משרד עו"ד מרקמן את טומשין כי מגיעים לו עוד עשרות אלפי שקלים כגמלת נכות, אם המוסד יעדכן את החישוב של לוחות התמותה.

 

אתמול התכנסה הוועדה לישיבתה הרשמית הראשונה. עם עשרת חבריה נמנים שני נציגי משרד האוצר, נציג בנק ישראל, האקטואר הראשי של ביטוח לאומי ועו"ד דפנה פישר ממשרד עו"ד גדעון פישר ושות', שתשמש כעוזרת של וינוגרד, שהנו גם יועץ במשרד.

 

הוועדה אמורה להגיש לכהן ולבג"ץ את מסקנותיה עד סוף השנה, והיא צפויה להמליץ על עדכון שנתי של לוחות התמותה לפי נתוני הלמ"ס וקביעת נוסחה לעדכון הריבית בהתאם לנעשה במשק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x