$
בארץ

מילואימניקים גילו שהם גויסו להעברת ימ"ח בצפון

ל"כלכליסט" נודע על שני אירועים שהתרחשו בתקופות שונות לאורך המבצע, שבהם נדרשו חיילים שגויסו בצו 8 להעביר את יחידות מחסני החירום שלהם (הימ"חים). דובר צה"ל: "חיילי מילואים שגויסו בצו 8 ביצעו משימות מגוונות על פי צורך מבצעי ועל פי הנחיית מפקדיהם"

עמרי מילמן ורוני זינגר 08:0111.08.14
היעדר השקיפות בנתונים של משרד הביטחון מאפשרים לו לכלול בתוספת התקציב שהוא מבקש עבור צוק איתן גם פעולות שלכאורה אינן קשורות למבצע.

 

ל"כלכליסט" נודע על שני אירועים שהתרחשו בתקופות שונות לאורך המבצע, שבהם נדרשו חיילים שגויסו בצו 8 להעביר את יחידות מחסני החירום שלהם (הימ"חים). באחד המקרים התבצע חילוף בין מחסני החירום של חטיבת מילואים של השריון, הנמצאים בצפון הארץ, לבין המחסנים של יחידת מילואים של חיל ההנדסה, שנמצאים במרכז הארץ. חילוף כזה כרוך בעשרות מובילים שמעבירים את הכלים הכבדים מנקודה לנקודה ובמשאיות רבות שמעבירות את כל הציוד. העלויות של העברה כזו, שעל פי החיילים היתה אמורה להתבצע בכלל ב־2016, יכולות להגיע למיליוני שקלים. במקרה אחר העבירו חיילי מילואים שגויסו בצו 8 את יחידת מחסני החירום שלהם מבסיס אחד לאחר בפיקוד הצפון, פעולה שעדיין כרוכה בעלויות גבוהות, אף שמדובר במרחק קצר יותר.

חיילים במהלך המבצע היבשתי חיילים במהלך המבצע היבשתי צילום: עמית שאבי

 

מדובר צה”ל נמסר כי “חיילי מילואים שגויסו בצו 8 ביצעו משימות מגוונות על פי צורך מבצעי ועל פי הנחיית מפקדיהם, תוך ניצול מיטבי של זמנם בין משימות ריכוז הכוחות אל שטח המבצע בדרום ומהמבצע חזרה לפיקודים. כמו בשגרה, כך גם בעת פעילות מבצעית, צה”ל פועל למיצוי מלא של משאביו באופן יעיל וחסכוני”.

 

משרד הביטחון יקבל עוד מיליארד שקל כבר מחר

 

בינתיים מערכת הביטחון כבר דורשת תוספת של 16–18 מיליארד שקל לתקציב 2014–2015. על פי גורמים במערכת הביטחון, הנתונים והדרישות נאמרו בפורומים שונים בשבועות האחרונים, גם בפני בכירי משרד האוצר. על פי החישוב שנעשה במערכת הביטחון עולה כי מבצע צוק איתן לבדו עלה כ־8 מיליארד שקל, ולכך יש להוסיף צרכים נוספים שהתעוררו במהלך הלחימה ודורשים תוספת בתחומים שונים: אמצעי לחימה, ימי אימונים, אמצעי הגנה ואיתור. כל אלה מגיעים לכ־8 מיליארד נוספים.

 

 

בתקציב המדינה הקרוב ביקש האוצר להקצות למערכת הביטחון כ־52 מיליארד שקל, ואולם כעת דורשים במערכת הביטחון כי התקציב יעלה ל־60–62 מיליארד שקל. כמו כן, בדיון שיתקיים מחר תתבקש ועדת הכספים לאשר העברה של קצת יותר ממיליארד שקל למשרד הביטחון. מרבית ההעברה התקציבית היא עבור פינוי שדה דב, אך גם עבור ימי מילואים.

 

לאוצר אין מספיק כלים לבדוק את עלויות צוק איתן

 

הדרישה להגדלת תקציב הביטחון עלתה מצד בכירים במערכת גם במהלך דיון של ועדת לוקר, הדנה בקביעת התקציב הרב־שנתי של מערכת הביטחון, ביום חמישי האחרון.

 

עוד לפני הדיון בוועדה כינסו בכירי האוצר מסיבת עיתונאים שבה הדגישו כמה פעמים כי תקציב הביטחון עוד פתוח ועלויות המלחמה נבחנות. אמיר לוי, הממונה על התקציבים, אמר כי הוא "מעריך שבתוך שבוע־שבועיים נגבש יחד מתווה בנוגע לעלויות המבצע החד־פעמיות. השאיפה היא ששנת 2014 תהיה זו שתספוג את העלויות".

 

החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו אמרה כי "אנו מסתכלים בזכוכית מגדלת על המספרים שהתקבלו ממשרד ­הביטחון", וכי יקוזזו העלויות עבור מה שהיה אמור להתרחש בכל מקרה, כמו אימוני המילואים. עם זאת לאוצר אין מספיק כלים, ובתקציב הביטחון אין מספיק שקיפות כדי שהאוצר יבצע הערכת עלויות עבור מבצע צוק איתן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x