$
בארץ

המיגוניות התייקרו באלפי שקלים עקב ריבוי הזמנות

מנכ"ל מפעל המיגון מפרם: "יש בישראל 640 אלף דירות לא ממוגנות שנבנו לפני שהונהגה החובה להקים ממ"ד בכל בית חדש ב־1992"

אופיר דור 08:0727.07.14
במפעל המיגון מפרם לא ששים בתחילה לקבל אותנו לביקור. "אתה תופס אותנו בתקופה עמוסה בטירוף, אין לנו זמן לנשום מאז התחלת מבצע צור איתן", אומר בטלפון המנכ"ל עמוס קליין. "בוא נגיד שאם היו לי תחתונים ממוגנים, הייתי יכול למכור גם אותם עכשיו".

 

לדברי קליין, בעוד במבצעים קודמים עיקר הפניות הגיעו מחברות וארגונים שרכשו מיגוניות או ממ"דים, הפעם השיחות מגיעות גם מאזרחים פרטיים שמחפשים פתרון לעצמם. "יש בישראל 640 אלף דירות לא ממוגנות שנבנו לפני שהונהגה החובה להקים ממ"ד בכל בית חדש ב־1992", אומר קליין. "אם בתקופה רגילה אנחנו מקבלים 12–14 פניות ביום, בתחילת המבצע הגענו ל־600 שיחות ביום ועכשיו ירדנו ל־200. אם בעבר אזרחים מאזור המרכז רק התעניינו, הפעם לראשונה הם גם קונים".

 


 

 

מיגונית מיגונית צילום: אלעד גרשגורן

 

בסופו של דבר קליין מארח אותו במפעל באזור התעשייה בקריית ביאליק. לדבריו, חשוב לו לקדם את הנושא של הנהגת פטור ממע"מ על פתרונות מיגון. הצעת חוק של ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) למתן פטור ממע"מ לממ"דים נפלה בקריאה טרומית, לאחר שמשרד האוצר שב והשמיע את עמדתו המסורתית כי אין להרחיב את רשימת הפטורים ממס ערך מוסף ולפרוץ את עקרון אחידות המס.

 

"לא הגיוני שבעלי עסקים יקבלו זיכוי על המע"מ בקניית מיגוניות ואזרחים פרטיים לא", טוען קליין. "בגלל המע"מ אנשים פרטיים מתפתים לקנות פתרונות מיגון זולים משרלטנים. הם חושבים שמיגון חלקי עדיף על חוסר מיגון בכלל אבל זה לא תמיד נכון. לפעמים מבנה שלא ממוגן טוב יכול ליפול לך על הראש, ובמקרה הזה עדיף לך בכלל להיות בחוץ ולשכב על הקרקע".

 

יכול להיות שהישראלים שוב נזכרים ברגע האחרון שהם צריכים מיגון?

"לגמרי. אם ישראלי צריך לבחור בין לנסוע לחו"ל או להחליף את האוטו לבין לקנות מיגונית, הוא יבחר באפשרות הראשונה. גם אם האוטו שלו בסדר גמור. יש אנשים שמתקשרים אלינו בכל פעם שיש מבצע צבאי רק לברר מחירים כדי להרגיע את המשפחה, אבל עד שהם מחליטים לקנות כבר נגמר המלאי".

 

האם המחירים עלו בגלל הביקוש?

"ישנה עלייה של כ־4,000 שקל במחיר של מיגוניות", מודה מנהל השיווק סיני פסטרנק. "צריך להביא בחשבון שעולה לי הרבה יותר כסף לייצר את המיגונית עכשיו מאשר בשגרה בגלל עלות השעות הנוספות של העובדים למשל". המיגונית מהווה פתרון מיגון נייד וזול יחסית שאינו דורש שיפוץ של הבית לצורך בניית ממ"ד או חדר ממוגן. בעוד עלות הקמת ממ"ד, שנחשב לפתרון מיגון טוב יותר, עומדת על כ־100 אלף שקל, מחירה של מיגונית בסיסית מבטון מזוין תהיה כשליש מכך. המחיר של מיגונית בסיסית בגודל 2.5 מ"ר, שיכולה להכיל כ־4–5 אנשים בעמידה, מתחיל ב־26 אלף שקל ללא מע"מ ועלויות הובלה. מיגונית גדולה יותר של 6.5 מ', שמתאימה ל־12 אנשים בעמידה, תעמוד על כ־37 אלף שקל. המיגוניות של מפרם שעשויות מפלדה קלות יותר, אך גם יקרות יותר ומחירן עומד על 38–140 אלף שקל.

 

שחר פריפז, מנכ"ל ויוזם קבוצת מיגון לכולם העוסקת בייעוץ בנושאי מיגון, מסביר כי בעוד מסורתית המיגונית מתאימה לבתים צמודי קרקע או כמרחב מוגן לשטחים ציבוריים, במבצע הנוכחי נולדה תופעה של כמה בניינים נמוכים שמתאחדים כדי להציב מיגונית משותפת. "מאז תחילת המבצע יש גם ביקוש ענק להשכרה של מיגוניות לצורך אירועים מיוחדים כמו חתונות", אומר פריפז. "הבעיה היא שאין גופים שישכירו את המיגוניות. אם מישהו היה מקים עסק כזה הוא כבר היה מיליונר".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x