$
בארץ

ניתוח כלכליסט

מהרפורמה בחברת החשמל נותרה רק מסגרת מצומצמת

בכירי האוצר מודים שלנוכח דיוני התקציב והמצב הביטחוני הדיון במשק החשמל יכול לחכות, וחברת החשמל מצדה בכלל לא טורחת להגיע לפגישות עם ועד העובדים. ועדת יוגב היתה אמורה להוציא לדרך רפורמה טובה, גם אם לא מושלמת, אבל היא נשכחת כרגע בצד

ליאור גוטמן 07:0710.07.14

הרפורמה בחברת החשמל נדחקת מסדר היום של משרד האוצר. זה אמנם עדיין לא רשמי, אבל כל הסימנים כבר כאן, וכל הצדדים המעורבים - רשות החשמל, משרד האוצר, משרד האנרגיה וחברת החשמל עצמה - נוהגים בהתאם. הישיבה האחרונה בנושא הרפורמה במשק החשמל שנערכה בשבוע שעבר היתה אחת הקצרות שנרשמו. עוד כוס קפה, עוד בורקס, אבל למרות תקווה למרתון לתוך הלילה שיוביל לפריצת דרך בין ועד עובדי חברת החשמל לנציגי המדינה, נפרדו הצדדים מבלי לסכם דבר.

 

 

תחילת הסיפור לפני שנה, אז מינה שר האנרגיה סילבן שלום ועדה בין־משרדית לגיבוש רפורמה כללית במשק החשמל. הצורך ברפורמה נקבע בחוק עוד 17 שנה לפני כן, אך עד אז הממשלה לא עשתה דבר בנידון. הוועדה, שגובשה בשיתוף שר האוצר יאיר לפיד, היתה אמורה להביא את הבשורה הגדולה למשק האנרגיה - הבראת חברת החשמל, הטמעת תחנות כוח פרטיות, צמצום מספר העובדים בחברה ואפילו ביטול הטבת החשמל חינם. עד כדי כך.

 

אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות צילום: נמרוד גליקמן

 

דיוני הוועדה התנהלו באינטנסיביות. מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב ניהל את הדיונים, ואליו צורפו ראש
אגף התקציבים אמיר לוי, החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו, הממונה על השכר באוצר קובי אמסלם ונציגי משרד האנרגיה, המנכ"לית אורנה הוזמן־בכור וראש מינהל החשמל יהודה ניב. אלי כהן, שהיה הממונה על השכר בעבר, שותף כנציג ציבור.

 

במרץ האחרון התפרסמו מסקנות הביניים של הוועדה. הטענה העיקרית היתה שהאויב הכי גדול של הטוב הוא המושלם. כלומר, גם אם לא מדובר ברפורמה מושלמת, כזאת שמפרקת את כל שרשרת הייצור־הולכה־חלוקה למרכיבים קטנים, היא עדיין הרבה יותר טובה ממה שהיה קודם. משהו להתחיל לרוץ איתו, עם נקודת ביקורת ראשונה בסוף 2017, לראות מה הושלם ומה יש לשפר. כעת, כאמור, נראה שאף אחד לא ממהר ליישם אותן.

 

גליקמן לא טורח להגיע לדיונים בבית המשפט

 

בכירי האוצר כבר העבירו בימים האחרונים מסרים לא רשמיים שכרגע הרפורמה צריכה "להוריד הילוך". שר האוצר עסוק בגיבוש התקציב, במאבק במערכת הביטחון, בדרישות שלה לקבל תוספת תקציב גם על רקע המהומות ששוטפות את המדינה. ללפיד לא חסרות צרות על הראש, ולמעשה בכירים במשרדו כבר מודים ש"ההבנה שעכשיו לא דחוף לקדם את הרפורמה היא לא ממש מופרכת".

 

גם חלק מהפקידות המקצועית שמשתתפת בדיוני ועדת יוגב בנושא הרפורמה אומרת ש"יש אווירה של דריכה במקום", ואף שלוח הפגישות הפנימי של הוועדה לשבועות הקרובים לא בוטל, טרם נקבע מועד לדיון עם ועד העובדים. ההכרה בדריכה במקום ניכרת גם בסביבת משרד האנרגיה, שם טוענים ש"אם היו רוצים לגמור את זה, כבר מזמן היו מסיימים".

 

וחברת החשמל? גם שם מבינים שכרגע לא דחוף שום דבר. למעשה, חלק מצוות המו"מ שמלווה את הרפורמה בחר במודע שלא להגיע לפגישה האחרונה מול הוועד מתוך ידיעה מוקדמת ש"לא ייצא מזה כלום. אז למה סתם ללכת?". בדיון השבוע על חריגות השכר בחברת החשמל בבית הדין לעבודה בחיפה, משרד האוצר התלונן שמנכ"ל החברה אלי גליקמן לא טרח להגיע אף שהאוצר ביקש את נוכחותו.

 

מי צריך רפורמה כשיש גז ותחנות כוח פרטיות

 

בכלל, ועד העובדים של חברת החשמל רושם לאחרונה שורת ניצחונות בקרבות שהוא לא האמין שהוא יצטרך לקיים. ביום שני האחרון בשעת לילה מאוחרת המדינה התקפלה בפני האיום של יו"ר הוועד מיקו צרפתי, שביקש לתבוע אישית את יו"ר רשות החשמל אורית פרקש־הכהן על ביזוי בית המשפט. פרקש־הכהן ניסתה לקדם הקמת תחנות כוח פרטיות, צרפתי חשב שהיא מפריטה את משק החשמל בלי לשאול אותו והגיש תביעה אישית נגדה.

 

המדינה, במקום להראות נחישות ולעמוד על שלה, נבהלה וביקשה מצרפתי למשוך את התביעה. אפילו הסכימו לדחות את הקמת תחנות הכוח הפרטיות, העיקר שאף אחד לא יתרגז. עכשיו לך תנהל מו"מ על רפורמה, כשאתה יודע שבתי הדין לעבודה תמיד ייתנו לוועד גיבוי. באוצר כבר מבינים שחלק מהקרבות אבודים מראש.

 

  צילום: אוראל כהן, עומר מסינגר

 

מבחינת לוחות הזמנים, גם בתוך ועדת יוגב יודעים שהסיכוי לקיים את ההבטחה לסיים את הרפורמה עד מושב הקיץ הקרוב קטן. כמו כן, הקמת צוותי המשנה למכירת תחנות כוח או נדל"ן שהיתה אמורה להיעשות עד אוקטובר עלולה להידחות.

 

חלק מאנשי האוצר שמלווים את ועדת יוגב טוענים שבכלל לא צריך רפורמה, בטח לא כזאת - הגז ממאגר תמר זורם, ותעריף החשמל בכל מקרה אמור לרדת בשנה הבאה. גם תחנות הכוח הפרטיות כבר כאן. אפילו רשות החשמל שקובעת את התעריפים אמרה בכנס במלון ענבל שבשנה הבאה התעריף יירד בצורה חדה, אז למה למהר?

 

לתפיסת חלק ממשתתפי ועדת יוגב, מה שנשאר הוא להוציא מחברת החשמל את ניהול המערכת, להוציא מכרזים ממשלתיים לעוד 2–4 תחנות כוח פרטיות, ולא לשחרר אף אחד מחברת החשמל לגמלאות תוך מתן פיצוי אדיר של 5 עד 7 מיליארד שקל. הפתרון החלופי: להוציא לגמלאות כ־700 איש שממילא מבקשים ללכת, ומי שמגיע לגיל פרישה יוכל כמובן לפרוש, אבל התקן שלו לא יתמלא בכל מקרה. לאורך 4–6 שנים, כך טוענים בכירים באוצר, מצבת כוח האדם תקטן ממילא בלפחות 1,500 איש, ואילו יצרני החשמל הפרטיים שכבר עובדים פה יקימו להם מערכת הולכה אישית שתתחרה בזו של חברת החשמל - ובא לציון גואל.

 

ועד עובדי חברת החשמל מסרב לקבל את כל הטענות והתרחישים ודורש רפורמה בכל מקרה, כמו גם הנהלת חברת החשמל. ושר האנרגיה סילבן שלום שהקים בכלל את ועדת יוגב? קולו לא נשמע, בוודאי מאז הריצה שלו לבית הנשיא, שהסתיימה מבחינתו בטרם עת.

 

מי שניסה להציל קצת את המצב בישיבה האחרונה מול הוועד היה הממונה על השכר קובי אמסלם. זה הפתיע את כולם בהצהרה שאם יביאו לפניו הצעה רצינית לטיפול בחריגות השכר הוא ישקול אותה. מדובר בהצהרה מפתיעה מכיוון שעד היום אמסלם סירב בכלל לשמוע על פשרה.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה שאמסלם רוצה להפסיק את חריגות השכר ולקבל בחזרה את הכסף. בכמה מדובר? עד 4 מיליארד שקל. הרעיון האחרון שעלה, ולא נפסל על ידו על הסף, הוא שבתוספת השכר הקיבוצית שתונהג בשנה הבאה במשק עובדי חברת החשמל יוותרו על חצי ממנה. מדובר בפטנט שכבר נעשה בתוספת האחרונה, ובה כל המשק קיבל 6.25% ואילו עובדי חח"י קיבלו "רק" 5.75% והחזירו על ידי כך כחצי מיליארד שקל. הפעם מדובר בוויתור גדול יותר ששוויו מיליארדים.

 

בהסתדרות שותקים, אבל לא לאורך זמן

 

הצלע הרביעית של שיחות הרפורמה היא הסתדרות העובדים הכללית, שבוחרת לא להתייחס רשמית למצב. יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ממשיך בשיחות שקטות מול שר האוצר לפיד, כאשר המו"מ על תוספת השכר הקיבוצית אמור להתחיל באמצע החודש. אם האוצר יגיע להסכמה מול ההסתדרות, עובדי חברת החשמל יתבקשו לתרום את חלקם ולוותר על חלק מהתוספת, ולו בשל הנראות הציבורית.

 

אז מה נשאר מעיקרי הרפורמה בחברת החשמל? בעיקר המסגרת. ועדת יוגב המליצה להנפיק 20% מהחברה בבורסה כמו גם להוציא את ניהול המערכת מידיה, וזה יישאר ללא שינוי. תחנות הכוח של רמת חובב ואלון תבור נשארות על המדף ויימכרו למשקיעים, ואילו תחנות הכוח של אשכול יישארו בסופו של יום בידי חברת החשמל. התכנון להקים תחנת כוח חדשה באשקלון (D) חוזר למגירה, ואילו חברת החשמל תקבל אפשרות להקים עוד שתי תחנות כוח קונבנציונליות. במקביל ייצאו שני מכרזים להקמת תחנות כוח פרטיות. ההולכה תישאר בידי חברת החשמל, שתידרש להקים חברות־בנות להצבת מונים חכמים וליזמות בחו"ל. 2 מתוך 5 מחוזות יבוטלו ותקנים יצטמצמו.

 

עוד דורש האוצר חתימה על מאות חוזים אישיים בחברה, מרמת מנהל אגף ומעלה. כיום מספר החוזים האישיים הוא כמה עשרות. הנהלת החברה תדרוש פרישה מיידית של 700 עד 1,000 איש. השאר יפרשו באופן טבעי ללא חילופים בעובדים אחרים, מה שיצמצם את מספר התקנים לאורך שמונה שנים בעד 2,000 איש. ועד החברה סירב להסכים למתווה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x