$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

"המלצות ועדת לוקר יגדילו את התמריץ שלא לדווח על עסקאות במזומן"

במכתב לוועדה לצמצום השימוש במזומן, מזהירים נשיא לשכת רואי החשבון ויו"ר ועדת מסים בלשכה כי המגבלה לשימוש במזומן עד לרף של 7,500 שקל תיצור תמריץ אצל שני הצדדים בעסקה שלא לדווח עליה

עמרי מילמן 06:5823.06.14

ההמלצות שאמורות להילחם בהון השחור בארץ יגרמו לתוצאה הפוכה - כך מזהירים רו"ח דודי גולדברג, נשיא לשכת רואי החשבון ורו"ח עופר מנירב, יו"ר ועדת מסים בלשכה. במכתב ששלחו השניים לוועדת לוקר לצמצום השימוש במזומן, הם מציינים כי המגבלה שעליה ממליצה הוועדה -שימוש במזומן עד לרף של 7,500 שקל - תיצור תמריץ שלא לדווח על עסקאות.

גולדברג מדגים באמצעות מקרה של אדם שרוכש סחורה ביותר מ־7,500 שקל מבעל עסק קטן, משלם לו בצ'ק והצ'ק חוזר. אותו אדם הוא בעל חשבון מוגבל, ולכן הוא יכול להציע לבעל העסק רק תשלום במזומן. בעל העסק לא ירצה לבטל את העסקה אבל הוא לא יכול לדווח עליה למע"מ, שכן היא גבוהה מ־7,500 שקל במזומן ולכן לא חוקית. בכך ייווצר לשני הצדדים תמריץ שלא לדווח על העסקה.

 

נשיא לשכת רו"ח דודי גולדברג. "פגיעה בכבודם של מיליון איש" נשיא לשכת רו"ח דודי גולדברג. "פגיעה בכבודם של מיליון איש" צילום: דמיטרי שבצנקו

 

נקודה נוספת שמעלים גולדברג ומנירב היא כי "כבר היום יש בידי המדינה, דרך הדיווח המקוון למע"מ, מידע מלא על עסקאות של יותר מ־5,000 שקל, דבר שלא קיים ברוב המדינות", מה שלדבריהם מעקר את יעילות איסור התשלום במזומן.

 

 

על פי נתוני הוועדה יש בישראל כ־500 אלף לקוחות שהחשבון שלהם מוגבל, עוד כ־300 אלף חייבים מוגבלים באמצעים ו־200–300 אלף אזרחים ללא חשבונות בנק בכלל. כל אלה לא יכולים לבצע עסקאות של יותר מ־7,500 שקל במזומן. "הפתרון של הוועדה", מסביר מנירב, "הוא לפגוע בצורה חמורה בכבודם של מיליון איש שנדרשים להצהיר לצד השני של העסקה כי הם בעלי חשבון מוגבל".

 

מסקנה נוספת של ועדת לוקר שאותה תוקפת לשכת רואי החשבון היא הגבלת הסבת הצ'קים. כיום אין הגבלה על הסבה כזו, כלומר העברת הצ'קים בין גורמים. הוועדה קובעת כי ניתן יהיה להסב צ'ק של יותר מ־7,500 שקל פעם אחת בלבד. אותם צ'קים מהווים אשראי נזיל וחיוני לעסקים קטנים, וכך ציינה הוועדה בעצמה.

 

במכתבם מסבירים השניים כי "המחאות אלו משמשות ביטחון טוב יותר כשהן מוסבות לגורם שלישי, שכן במקרה שכזה לא יוכל נותן הצ'ק לבוא בטענות כנגד מחזיק הצ'ק ובלבד שהאחרון החזיק בו כשורה, מה שמגביר את הביטחון של הבנק בבואו לתת אשראי ללקוח - ובזה רוצה הוועדה לפגוע!".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x