$
בארץ

בדיקת כלכליסט

לאן נעלמו חברי ועדת הכספים?

בג"ץ ידון היום בעתירה של ח"כ סתיו שפיר נגד מנגנון ההעברות התקציביות בוועדת הכספים, שלטענתה משמש את האוצר כמסלול לאישור סעיפי תקציב מבלי לעבור דרך הכנסת. אלא שחברי הוועדה עצמם חוטאים לתפקיד שלהם, ומגיעים בממוצע רק ל־58% מהישיבות

עמרי מילמן ורוני זינגר 06:5518.06.14

"אתה יושב פה לבד ומאשר מיליארדים, ואנחנו, חברי הוועדה, לא כאן", מחה אתמול חבר ועדת הכספים ח"כ אלעזר שטרן כנגד יו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי. זאת לאחר שבתוך שבוע סלומינסקי אישר לבדו תקנות והעברות תקציביות בשווי של מיליארדי שקלים, משום שאיש מ־15 חברי הוועדה האחרים לא נכח באותם הדיונים. אלא שבדיקת "כלכליסט" מעלה כי הנוכחות הדלה בישיבות הללו אינה חריגה: בממוצע חברי הוועדה נוכחים רק ב־58% מישיבות הוועדה.

 

 

ועדת הכספים היא אחת הוועדות היוקרתיות והחשובות של הכנסת, ונחשבת לשניה בחשיבותה בכנסת, אחרי ועדת חוץ וביטחון. אלא שלמרות יוקרתה והעובדה שבתחילת הקדנציה רבים מהחכ"ים נאבקו כדי להיכנס לשורותיה, בפועל רבים מהם כלל לא טורחים להגיע לישיבות רבות שלה. רבים מהם מסרו ל"כלכליסט" כי שיעורי הנוכחות הדלים נובעים בין היתר מכהונתם בוועדות אחרות בכנסת, שדיוניהן מתקיימים במקביל. עם זאת, גם הטיעון הזה לא יכול להסביר במלואו את שיעורי הנוכחות הדלים, ודאי לאור חשיבות עבודתה של הוועדה, שאחראית על פיקוח ואישור של נושאים שבקופת המדינה, ושתחתיה עוברים, בין היתר, תקציב המדינה, בקשות להעברות תקציב מסעיף לסעיף וחוקים ותקנות בנושאי מסים.

 

מנגנון ההעברות התקציביות בוועדה זכה לביקורת חריפה לאורך השנים, והיום בית המשפט העליון ידון בעתירה שהגישה בנושא ח"כ סתיו שפיר (העבודה). שפיר, החברה בוועדה, הגישה בדצמבר את עתירתה על השיטה - מדוע מאשרות הממשלה והכנסת תקציב מסוים ומיד לאחר מכן חברי ועדת הכספים מתבקשים לאשר שורה של העברות תקציביות. כך למשל, מתחילת השנה הועברו כבר 15.5 מיליארד שקל מסעיף לאחד לאחר בתקציב המדינה. שפיר טוענת כי זה מסלול עוקף כנסת, ולדבריה, חלק גדול מהבקשות להעברות היה ידוע לאוצר עוד לפני שתקציב המדינה אושר בכנסת. מעניין לציין בהקשר הזה כי שפיר עצמה נכחה רק ב־64% מישיבות הוועדה.

 

 

חברי הוועדה נגד היו"ר

 

הקלות היחסית של העברת התקציבים בוועדה הביאה למצבים קיצוניים יחסית, שבהם מיליוני שקלים מועברים באישורו של אדם אחד. כך למשל, בישיבה ביום רביעי שעבר חברי הוועדה איחרו לדיון בכמה דקות בגלל תאונה שהתרחשה בכביש 1, ובזמן שחלף מפתיחת הישיבה ועד להגעתם, הספיק סלומינסקי לאשר לבדו העברות של 888 מיליון שקל. אף שהמהלך זכה לביקורת חריפה, בישיבה שהתקיימה שלשום חזר על עצמו המחזה, וסלומינסקי שוב נותר לבדו בדיון על אישור תקנות פיקוח על שירותים פיננסיים, שלהן השלכה של 20 מיליארד שקל על כספי ציבור.

 

אתמול חברי הוועדה מהקואליציה ומהאופוזיציה דרשו מסלומינסקי לפתוח מחדש את הדיון על 888 מיליון השקלים שאישר לבדו. ההפתעה הגדולה הגיעה מרכזת הקואליציה ח"כ גילה גמליאל (הליכוד) שהודיעה לסלומינסקי כי היא תומכת בקיום דיון מחודש בנושא. "לא אתן יד למחדל ולגניבת דעת", אמרה. סלומינסקי הסכים רק לקיום הצבעה חוזרת אך לא לפתיחת הדיון, ולאחר שהבין שלא יצליח לאשר את ההעברה מחדש לאור ההתנגדות הגורפת, הוא הודיע בדרמטיות כי הוא מבטל את כל הדיונים בוועדה שנקבעו אתמול, בטענה כי הוא לא ימשיך "לשכב על הגדר כשיש קלקולים בקואליציה".

 

חברי ועדת הכספים טוענים כי אמנם מתפרסם לוח זמנים של הוועדה, אך סלומינסקי נוהג להעלות את הנושאים לדיון שלא על פי הזמן שנקבע מראש. במצב כזה, כשכל חברי ועדת הכספים הם גם חברים בוועדות אחרות בכנסת, הם לא יודעים תמיד מתי להגיע לדיון, שבו חשובה להם השתתפותם. לטענת שטרן, "סדר הדיונים של הוועדה נקבע בלי לוחות זמנים מסודרים. אני לא יכול לדעת מתי יעלה נושא לדיון ולתכנן לעצמי את ההגעה לכאן. כולנו חברי כנסת עסוקים מאוד".

 


 

בסביבתו של סלומינסקי מתרעמים על הדברים ומציינים כי הדיונים מתחילים בזמן על פי לוח הזמנים הקבוע, "אבל בכל דיון יש לחברי הוועדה הרבה מאוד שאלות, הדיון חורג מהזמן שנקבע לו ונמשך הרבה מעבר לשעה שמצויינת", דבר שגורם לעיכובים בדיונים הבאים.

 

מצטיין הנוכחות מגיע מש"ס

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מצטיין הנוכחות בישיבות הוא ח"כ יצחק כהן (ש"ס) שנכח כמעט בכל אחד מ־329 הדיונים של הוועדה מתחילת הקדנציה של הכנסת הנוכחית עד ל־19 במאי. אחריו בדירוג מצויים הנשיא הנבחר רובי ריבלין שנכח ב־77% מהדיונים (והוחלף כעת ע"י זאב אלקין מסיעתו, הליכוד), ושטרן (התנועה) שנכח ב־75% מהדיונים.

 

הבדיקה הסתמכה על רישום נוכחות חברי הכנסת בפרוטוקולים של דיוני הוועדה מתחילת הקדנציה ועד אמצע חודש מאי. נוכחות חברי הכנסת נרשמת מרגע שנכנסו לחדר הדיון, ואינה מתייחסת למשך הזמן שנכחו בו, כך שיכול להיווצר מצב שבו חבר כנסת זוכה לשיעורי נוכחות גבוהים אך בפועל נמצא זמן קצר בחדר הוועדה בדרך כלל להצבעות בלבד. שיעורי ההשתתפות אינם מפורסמים בכנסת ולא שקופים לציבור.

 

ע"פ רוב, בדיונים שעניינם העברות תקציביות יגיעו לדיונים מרבית מחברי הוועדה, בפרט כשמדובר בהעברות להתנחלויות. כך היה בדיון בתחילת החודש, שבו הועברו 180 מיליון שקל לחטיבה להתיישבות, שבו נרשמה נוכחות כמעט מלאה של חברי הוועדה. ואולם לא פעם בדיונים פחות "מושכי אש" אפשר למצוא בחדר הוועדה נוכחות דלה ביותר.

 

פרט לחברי הוועדה הקבועים, לוועדה יש גם ממלאי מקום כמו אורית סטרוק, אראל מרגלית או איילת שקד, אך הנוכחות של כולם בישיבות היא זניחה, פרט לח"כ משה גפני, שכיהן כיו"ר הוועדה בכנסת הקודמת.

 

ח"כ שפיר מסרה בתגובה: "הנתונים משקפים בעיה קשה בעבודת הכנסת וביכולת של חברי הכנסת לפקח על עבודת הממשלה. חברי הכנסת מתרוצצים מדיון לדיון ובוועדת הכספים היו"ר מנצל זאת כדי לערוך מחטפים בכספי המסים שלנו. הציבור שבוי בתדמית חברי הכנסת שמתחמקים מדיונים, אבל במרבית מהמקרים היא כבר לא רלבנטית".

 

ח"כ גילה גמליאל מסרה כי היא חברה בעוד 9 ועדות בכנסת, ובהן ועדת חוץ וביטחון, ועדת כלכלה, הוועדה לביקורת המדינה וכן חברה בשורה של ועדות משנה. לדבריה, היא מגיעה לדיונים בוועדה לפי הנושאים העולים בהם.ח"כ רוברט אילטוב, ממלא מקום יו"ר הקואליציה, מסר כי הוא מכהן כחבר קבוע בוועדת הכנסת, ועדת חוץ וביטחון, ועדת הכספים, ועדת הכלכלה, ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, בוועדה המשותפת לקידום התחרות בענף המזון וכיו"ר ועדת המשנה לעסקים קטנים ובינוניים ויו"ר שדולת ההייטק בכנסת ישראל.

 

ח"כ יצחק כהן (ש"ס) מסר: "במעט הפעמים שלא הייתי בוועדה, זה כי הייתי בוועדת המשנה לשוק ההון. בבוקר שבו סלומינסקי הצביע לבד על ההעברה התקציבית, הייתי בחדר ליד, בדיון על חוק השידור הציבורי".

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) מסרה כי היא "מקדמת נושאים חשובים ורבים המתנהלים בוועדות השונות בכנסת ונאלצת לחלק את זמנה בין הדיונים השונים בוועדות, בהתאם לנושאים שעל סדר היום. אולם היא מגיעה לכל הישיבות החשובות בוועדת הכספים, וברוב הפעמים בהן נבצר ממנה להגיע מחליף אותה בישיבות ממלא מקומה ח"כ עיסאוי פריג' ממרצ".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x