$
בארץ

הכלכלן הראשי לשעבר פסל ייצוא גז מסיבי; "ישראל תקים תחנות כוח גרעיניות"

במסמך שהעביר בשנה שעברה ללפיד, העריך מיכאל שראל כי ייצוא גז ברמה של מחצית ממאגר לווייתן יגרום למשק נזק של עד 24 מיליארד דולר; שראל אף בנה מודל לפיו 30% מייצור החשמל בארץ יתבסס על 4-3 תחנות גרעיניות שיוקמו בעשור הקרוב, אף שלדעת בכירים באוצר מדובר באפשרות לא סבירה

ליאור גוטמן 13:4311.06.14

הכלכלן הראשי לשעבר של משרד האוצר מיכאל שראל פסל אפשרות של ייצוא גז מסיבי ממאגר לווייתן והעריך כי היכולת לייצא משם גז נעה בין 0 ל-200 מיליארד מ"ק בלבד. כך עולה ממסמך שהכין שראל לשר האוצר יאיר לפיד ביוני 2013 ושהגיע לידי כלכליסט.

 

לטענת שראל, ייצוא גז ברמה של מחצית מגודל מאגר לוויתן או יותר מכך תגרום בעתיש נזק למשק בהיקף של 16 עד 24 מיליארד דולר. זאת בשל העובדה שישראל תיאלץ לייבא את הגז שמכרה כאשר מחיר הייבוא יהיה גבוה ממחיר הייצוא. ייצוא של עד 200 מיליארד מ"ק (כ-75% ממכסת הייצוא שם) לא יזיק למשק. יצוין ששראל התבסס במודלים שלו על מסקנות ועדת צמח, אותן מסקנות שמתנגדי הייצוא תקפו אותן בשל חוסר הרלוונטיות שלהם לכאורה למשק. עם זאת, עיון בחוות הדעת של שראל מעלה כמה שאלות ותמיהות.

 

מיכאל שראל. חוות דעתו סתרה את זו של אגף התקציבים באוצר ושל משרד האנרגיה מיכאל שראל. חוות דעתו סתרה את זו של אגף התקציבים באוצר ושל משרד האנרגיה

 

ראשית שראל התייחס במודלים שלו לתרחיש בו ריבית ההיוון על ייצוא גז היא 2.6% לשנה במקרה הסביר או 4.6% במקרה קיצון. שראל בחר במשתנים הללו כיוון שזו הריבית ארוכת הטווח של אג"ח ממשלתיות ביוני 2013. הבעיה העיקרית היא שריבית ההיוון למתקני ייצוג גז נעה בין 12 ל18%, כאשר הרף התחתון הוא זה שהאוצר נתן לוודסייד האוסטרלית במהלך המו"מ לרכישת 30% ממאגר לווייתן.

 

שנית, שראל הניח שמחיר הגז ישאר קבוע ועל רף של 12 עד 14.5 דולר ליחידת אנרגיה, זאת במציאות בה מחיר הגז אינו עולמי כמו נפט ותלוי במשתנים רבים.

 

שלישית, בכל המודלים ששראל בנה הוא העריך שיש היגיון רב בהמרת ייצור החשמל בישראל לשני דלקים. הראשון הוא פחם, דלק מזהם שהקמת תחנות כוח לשריפתו דורשות עשרות אישורים ושזמן הקמתן מוערך בשבע שנים. שנית, שראל בנה מודלים בהם 30% מייצור החשמל בישראל הוא גרעיני. בהקבלה לסך הייצור כיום מדובר במציאות שבה ישראל תקים שלוש-ארבע תחנות כוח גרעיניות בעשור הקרוב, מציאות שלדעת בכירים באוצר מותחת את גבולות הדימיון.

 

חוות הדעת של שראל היתה היחידה שפסלה ייצוא גז, ובהתבסס על ההנחות שלה היא לא הובאה בחשבון ולמעשה סתרה את חוות הדעת המקבילות של אגף התקציבים, המועצה הלאומית לכלכלה, משרד ראש הממשלה ומשרד האנרגיה. ב-23 ביוני בשנה שעברה החליטה הממשלה לאשר ייצוא גז של עד 40% ממאגרי הגז.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x