$
משפט

בתי המשפט למשפחה: רפורמת המזונות תקועה, התוצאה: פסיקות סותרות

משרד המשפטים טרם החל ליישם את ההמלצות לשוויון במזונות במשמורת משותפת, וכך שני תיקים דומים יכולים להגיע להכרעות הפוכות לחלוטין

ענת רואה 08:3608.06.14

משרד המשפטים עדיין אינו פועל לאמץ את מסקנות ועדת שיפמן בדבר חלוקה שוויונית יותר של מזונות הילדים בין הוריהם, אך בבתי המשפט למשפחה נמשכת המהפכה השקטה: בפסק דין שמסרה לפני ימים אחדים השופטת שירי היימן מבית המשפט לענייני משפחה בקריות, היא חייבה אב לשלושה במזונות של 600 שקל לילד בלבד, כשבאותו מקרה ההורים חולקים באופן שווה בנטל הטיפול בילדים והכנסותיהם כמעט זהות. האם תיהנה בנוסף מקצבת הילדים של ביטוח לאומי.

 

מדובר בתביעה שהגישה אמם של שלושת הילדים (כולם מתחת לגיל 14), ששוהים בממוצע ארבע הלילות בשבוע עם אמם ושלושה לילות אצל אביהם. לטענת האם, ההכנסה הממוצעת של האב היא 9,600 שקל בחודש, והיא ביקשה לפסוק לה מזונות ומדור בסכום של 11,290 שקל בחודש. הכנסתה של האם עומדת על 8,300 שקל בחודש בממוצע. הגבר מצדו טען שכאשר זמני השהות של הילדים כמעט שווים, יש לבטל את חיובו במזונות או להפחיתם משמעותית, בהתחשב ביכולת ההשתכרות של האשה. השופטת היימן קבעה שאמנם טרם ניתן פסק דין סופי בעניין המשמורת, אולם הסכימה שחלוקת הזמנים בין ההורים היא כמעט שווה, שכן שני ההורים אחראים באותה המידה לשהות עם הקטינים בימי מחלתם וגם החופשות מחולקות בשווה בין ההורים. לדברי השופטת, גובה הכנסות הצדדים כמעט זהה, והיא כתבה שצודק האב בטענתו שעל כל אחד מההורים מוטל הנטל לדאוג למדורם ולכלכלתם של הקטינים כשאלה שוהים עמו.

 

ביחס ליתר ההוצאות, ובהם ביגוד והנעלה, צעצועים, בריאות ותרופות, ימי הולדת, בילויים ונסיעות, קבעה השופטת שאלו אמורות לחול על שני הצדדים ולהתחלק שווה בשווה. האם טענה שהוצאות אלה עומדות על 3,150 שקל, והשופטת קבעה שיש לקזז מהסכום הזה חלק מההוצאות הנטענות על נסיעות, שכן האב נושא בחלק מהסעת הקטינים, ולכן העמידה את הסכום על 3,000 שקל והאב חייב לשלם מחצית ממנו - 1,500 שקל. עוד פסקה השופטת שעל האב לשאת בסכום נוסף של 300 שקל הנובע מהיום העודף שבו הילדים שוהים אצל האם, ובסך הכל הגיע החישוב ל־1,800 שקל בחודש, שהם 600 שקל עבור כל ילד. האב יוצג בהליך באמצעות עו"ד דורית ענבר־סברדליק.

 

השופטת שירי היימן השופטת שירי היימן

 

בתגובה לפסק הדין אמר גיא רוה, יו"ר עמותת הורות משותפת - טובת הילד: "השופטת היימן בעצם מיישמת הלכה למעשה את המלצות ועדת שיפמן בכך שהיא קובעת שסכום המזונות צריך להיות מותאם להכנסות ההורים וחלוקת זמני השהות וממשיכה את המגמה המסתמנת בנושא מתחילת שנת 2014".

 

ובינתיים בבית המשפט בתל אביב

 

אלא שפסק דינה של השופטת היימן אינו משקף מגמה אחידה בבתי המשפט. ימים אחדים לפניו, בפסק דין אחר, של השופטת שפרה גליק מבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, חויב אב לשלוש בנות ב־2,250 שקל מזונות לכל ילדה, ובסך הכל 6,750 שקל בחודש, אף על פי שהכנסתו מגיעה ל־9,000 שקל בחודש בלבד, הכנסה נמוכה אך במעט מזו של האב שעניינו נידון בפני השופטת היימן. במקרה זה דובר בתביעת מזונות שהגישה האם, והאב ביקש לחלק באופן שווה את נטל המזונות בין ההורים. האם דרשה מזונות של 8,780 שקל בחודש. לפי השופטת גליק, ההכנסה של האם אינה עולה על 4,500 שקל בחודש. השופטת כתבה שאם תסכים לסכום שדרשה האשה, 8,780 שקל בחודש, "לא יישארו בידי הנתבע אמצעים למחייתו".

 

"הקביעות סבירות לחלוטין"

 

לפיכך החליטה השופטת גליק להפחית את הסכום, אך העמידה אותו על 6,750 שקל, ובנוסף ישלם האב מחצית מכל הוצאה רפואית חריגה וכל הוצאה מיוחדת לחינוך לרבות חוגים, בריכה וקייטנות. לדברי השופטת גליק, אין בידיה לקבל את טענת האב כי יש לפסוק מזונות מופחתים בשל ההורות המשותפת והסדרי הראייה המורחבים. השופטת גליק קבעה כי בתיקי המשמורת שמנהלים הצדדים לא נקבעה משמורת משותפת והתיק קבוע בפניה להוראות. עוד אמרה כי הסכום הבסיסי שפסקה למזונותיהן של הקטינות אינו רחוק מהסכום המינימלי הקבוע בפסיקה (1,450 שקל בחודש לילד).

בפסק הדין נכתב כי הפסיקה נעשתה על דרך איזון כולל בהכנסות המשפחה, "ולמיטב הבנתי, עקב הפערים בהשתכרות בין הנתבע לאם הקטינות, הקביעות סבירות לחלוטין". האב אף חויב בנוסף בהוצאות משפט בסכום של 15 אלף שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x