$
בארץ

הבכירים שנניקשווילי גייס לא הצילו את מיזמי האנרגיה שלו

איש העסקים שחשוד בהעברות הכספים לבנימין בן־אליעזר נחל בשנים האחרונות כמה מפלות עסקיות. הכישלון המהדהד ביותר: קידוח הנפט שמן עם היו"ר גבי אשכנזי, שבו הפסידו המשקיעים 176 מיליון שקל

ליאור גוטמן ותומר גנון 07:0108.06.14

באוקטובר 2013, חודש בלבד לאחר שחברת הקידוחים שמןשל אברהם נניקשווילי וג'קי בן זקן דיווחה על גילוי סימני נפט משמעותיים, התברר כי המאגר עקר. המשמעות היתה ששלוש שנים לאחר הזכייה המפתיעה במכרז לפיתוח המאגר מול חופי פלמחים התברר שהשקעה של 176 מיליון דולר צללה לים.

 

הפער בין הדיווח האופטימי למציאות הוביל לתביעה ייצוגית של 65 מיליון שקל נגד שמן ובכיריה, בהם יו"ר החברה, הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי. התביעה הזו נראית כעת כמו צרה משנית עבור בעלי השליטה והשותפים הוותיקים נניקשווילי ובן זקן, החשודים בקבלת מיליון שקל במרמה ובהלבנת הון בפרשת נמל אשדוד. אשכנזי לא היה הבכיר היחיד שעמו שיתף פעולה בחברות הציבוריות והפרטיות שלו בשנים האחרונות, ולפחות בשלב זה נראה שחבירתו לבעלי משרה בכירים לשעבר לא הניבה את התוצאות העסקיות שלהן ייחל.

 

גבי אשכנזי, רמטכ"ל לשעבר ויו"ר חברת קידוחים

 

בשנת 2010 התמודדו נניקשווילי ובן זקן על מכרז משרד האנרגיה לקבלת רישיון הקידוח מול חופי פלמחים. שותפם לקבוצה היה חיים לייבוביץ', מיליונר חרדי ובעל חברת הביומד ACC, שלפי פרסומים בעיתונות היה אחראי לסלוגן "נתניהו טוב ליהודים", שעמו רץ בנימין נתניהו בקמפיין לראשות הממשלה ב־1996, ובו זכה.

 

 צילום: אוראל כהן, צביקה טישלר

 

אף אחד מהשלושה אינו נחשב לבעל ניסיון בתחום האנרגיה בשוק המקומי, בניגוד למתמודדים אחרים במכרז לקידוח כמו קבוצת רציו בניהולם של יגאל לנדאו וליגד רוטלוי, שמחזיקה כיום ב־15% ממאגר לווייתן; או ישראמקו, שמחזיקה 29% ממאגר תמר. לכן זכייתם במכרז התקבלה בתדהמה בענף האנרגיה, בעיקר נוכח הפוטנציאל להפקת 270 מיליון חביות נפט. ישראמקו הפעילה לחץ כבד על משרד האנרגיה לשנות את ההחלטה. הנושא אף התגלגל לוועדת הכלכלה של הכנסת ובמקביל נחשף חשש לניגוד עניינים במכרז: ניצב בדימוס חיים קליין שימש כדירקטור במנופים פיננסיים של בן זקן ובמקביל כיהן כחבר במועצת הנפט שהעניקה את הרישיון לנניקשווילי. קליין מסר אז כי לא היה מעורב בדיונים על רישיון הקידוח.

 

לאחר קבלת הרישיון נתקלו בעלי המאגר במכשול משמעותי ראשון: משרד הביטחון סירב בתוקף לתת רישיון קידוח, אלא אם כן המפעיל יתחייב לפנות את המאגר בתוך 24 שעות בעת חירום. כדי להתמודד עם האתגרים פעלו בן זקן ונניקשווילי בשני מישורים: תחילה גייסו את מנכ"ל ישראמקו יוסי לוי ומינו אותו למנכ"ל שמן. הבעיה השנייה נפתרה באמצעות גיוסו של אשכנזי ליו"ר החברה.

 

אשכנזי מונה ליו"ר ב־75% משרה וזכה לשכר של כ־100 אלף שקל לחודש. בסוף 2012 זכה הקידוח לאישור המיוחל של משרד הביטחון. בהמשך מכר לייבוביץ' את אחזקותיו בשמן ב־77 מיליון שקל בטענה שפעולות הקידוחים יתבצעו בשבת. בן זקן ונניקשווילי נותרו בעלי השליטה במאגר שכרגע מוגדר כיבש, אשכנזי עזב, ולוי עדיין מנסה להחיות את קידוח הגז.

 

אברהם נניקשווילי אברהם נניקשווילי

 

מוטי פרידמן, יו"ר חברת החשמל לשעבר ושותף עסקי

 

מיזם אנרגיה נוסף של נניקשווילי שמשרד האנרגיה היה מעורב בו הוא תחנת כוח פרטית בבאר טוביה, שמתוכננת לקום בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל. התחנה מיועדת להיות מופעלת בגז טבעי ולהפיק חשמל בהיקף של 400 מגה־ואט. בעלת השליטה בתחנת הכוח היתה שרי אריסון, שוויתרה עליה בלחץ תושבי האזור שחששו מהקמתה ליד בתיהם.

הבעלים הנוכחיים של התחנה היא חברת טריפל אם, שאליה צירף נניקשווילי שני נושאי משרה בכירים לשעבר במגזר הציבורי: יו"ר חברת החשמל לשעבר מוטי פרידמן הוא שותף בחברה ואילו משה טרי, מנהל רשות המסים ויו"ר רשות ניירות ערך לשעבר, מכהן בה כדירקטור.

 

בשלב זה רכשה החברה טורבינה מחברת סימנס, אך הקמת התחנה מתעכבת והחברה מחפשת שותף עסקי שיזרים כסף לפרויקט. בנוסף, מאיימים תושבי האזור לעתור לבג"ץ וגם אי־הוודאות עקב הרפורמה במשק החשמל מקשה על קבלת מימון.

 

אפרים גור, חבר כנסת לשעבר ושותף עסקי

 

בן זקן ונניקשווילי מכירים משנות ה־80'. השניים נפגשו בסוכנות ביטוח בבעלות הח"כ לשעבר אפרים גור, שנבחר ב־1988 לכנסת כנציג המשוריין של העדה הגרוזינית ברשימת העבודה. גור לקח את בן זקן להיות עוזרו הפרלמנטרי והביא לסוכנות במקומו את נניקשווילי, עובד בסניף דיסקונט באשדוד, שנהפך לשותפו. בהמשך פרש נניקשווילי לעסקים פרטיים. באותה תקופה החלו נניקשווילי ובן זקן להיכנס לעסקי נדל"ן באשדוד וצירפו אליהם חבר ילדות של בן זקן, כדורגלן העבר חיים רביבו. ב־2005 רכשו נניקשווילי ובן זקן את השליטה (85%) בשלד הבורסאי אוטו חן ממשפחת בליליוס תמורת חצי מיליון דולר, ושינו את שמו למנופים פיננסיים. בהמשך התמודדו על בית הזיקוק באשדוד, אך פרשו לאחר שהמדינה פסלה את שותפתם: חברת רוזנפט הרוסית. תחת שליטתם מנופים ביצעה כמה רכישות של נדל"ן בארץ (קניון ארנה) ובחו"ל.

 

בשיאה נכנסה מניית מנופים, הנסחרת כיום בשווי שוק של כרבע מיליון שקל, למדד ת"א־100. אלא שלימים עלה החשד שבן זקן פעל להרצת מניית מנופים כדי שתעמוד ברף הכניסה למדד. באוקטובר 2013 הוגש נגדו כתב אישום על תרמית בניירות ערך, והמשפט עדיין מתנהל בבית המשפט המחוזי בתל אביב. בן זקן מכר מאז את חלקו במנופים לנניקשוילי ולאיש העסקים השוויצרי מרכוס וובר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x