$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בקיבוץ שדות ים רוצים הפרטה כדי ליהנות ממכירת אבן קיסר

לאחר שהקיבוץ מכר בסוף השבוע מניות של אבן קיסר וצפוי לשלשל לקופתו כ־600 מיליון שקל, עשויים החברים לקבל פחות ממחצית הסכום לחשבונם. יתרת הסכום תופנה לשיפוץ מבני המגורים, השלמת הפנסיות והשקעות אחרות

גולן חזני 06:5601.06.14

קיבוץ שדות ים עשוי לעבור הפרטה, בעקבות אקזיט הענק שביצע הקיבוץ בסוף השבוע במניות חברת אבן קיסר. ל"כלכליסט" נודע כי הקיבוץ, שהפך בשנתיים האחרונות לעשיר בישראל, יקיים דיונים על עתידו לאור דרישת חלק מהחברים, שביקשו לעבור למודל שבו כל חבר אחראי להכנסות ולהוצאות שלו ומשלם מסים לקיבוץ, כמו ארנונה ודמי שימוש במתקנים.  

הפרטה כזו עשויה לחלק את מניות אבן קיסר בין חברי הקיבוץ, או לחלופין לאפשר להם להחזיק בנכס ישירות באמצעות חברה משותפת לכל החברים. עד היום, כקיבוץ שיתופי, לא יכלו החברים להיפגש עם הכסף או לממש את הנכס.

 

"הצעירים התנגדו"

 

בסוף השבוע מכר הקיבוץ 5.5 מיליון ממניות חברת אבן קיסר המייצרת משטחי קוורץ למטבחים, במחיר של 45.5 דולר למניה, ובסך הכל ב־250 מיליון דולר (875 מיליון שקל). החתמים בהנפקה, ג'יי.פי מורגן וברקליס, וחתמי המשנה, מריל לינץ', יו.בי.אס וקרדיט סוויס, יוכלו לרכוש 825 אלף מניות נוספות באופציית הגרין שו שקיבלו ל־30 יום (37.5 מיליון דולר).

 

לפי ההערכות, התמורה נטו שתישאר לקיבוץ לאחר תשלום מס של כ־250 מיליון שקל, תהיה כ־550 מיליון שקל בשלב הראשון ו־630 מיליון לאחר מימוש האופציה. שדות ים יירד בשלב ראשון מאחזקה של 51% לאחזקה של 35.3% בחברה, ובשלב שני ל־33%. החברה הונפקה במרץ 2012 במחיר של 11 דולר למניה, וכיום נסחרת במחיר של פי ארבעה.

 

 

ההחלטה על המכירה התקבלה באסיפת חברים בשבוע שעבר. לפני חצי שנה כבר התקבלה החלטה לבחון מכירה של 11.4% מהמניות, אולם זו לא יצאה לפועל. באסיפה בשבוע שעבר הצביעו 69% מבין 400 חברי הקיבוץ בעד המכירה, והיתר התנגדו. "ההצבעה לא היתה קשורה למחנות. מי שהצביע בעד המכירה עשה זאת משום שהחשבון המתמטי שלו הראה שזה מה שנכון לו כלכלית", סיפר חבר בקיבוץ. לדבריו, "המבוגרים, בני 60–70 הצביעו בעד, והצעירים ביותר הצביעו נגד".

 

מזכיר הקיבוץ לשעבר גילי עמיר יצא בישיבה במילים נרגשות נגד המכירה, וטען כי הקיבוץ מאבד את ההשפעה והשליטה למעשה בנכס העיקרי שלו, וכי מדובר באובדן דרך עבור הקיבוץ הוותיק. לעומתו, עמיר רותם, יו"ר הועדה הכלכלית בקיבוץ ומקסים אוחנה, קודמו בתפקיד ויו"ר הדירקטוריון, צידדו במכירה וטענו כי "כסף כזה לא נראה בחיים. הזדמנות כזו לא תחזור. המכירה הזו היא כמו דיבידנד ל־30 שנה קדימה".

 

חלוקה של דיבידנדים בקיבוץ לא נעשית באופן שווה. לוותק יש משקל, ומי שוותיק יותר יקבל סכומים גבוהים יותר, זאת כש־70% מהסכומים שחולקו בעבר היו לפי הוותק ו־30% באופן שווה, כפי שקובע תקנון הקיבוץ. גם אחרי הצלחת המכירה, הכוונה אינה לחלק את 600 מיליון השקלים בין החברים, אלא להשתמש לפחות במחצית מהסכום להשקעות חדשות ופיזור סיכונים, וכן לשיפוץ המגורים ולשיפור הפנסיות של החברים.

 

"פנסיות המטרה של החברים אינן גבוהות וצריך להשלים אותן", אמר חבר הקיבוץ. לדבריו, "יש עוד תחומים שצריך להשקיע בהם, וסכום מסוים יישאר בקופה גם מעבר לזה". ההחלטה היא להקים צוות עם חברים מקבוצות גיל שונות, שיחליט כיצד תחולק התמורה ויביא את המלצותיו לאסיפה נוספת. לצד המצדדים בהפרטה, יש כאלה שעדיין מתנגדים לה בתוקף.

 

בכל מקרה, עבור ותיקי המשק מדובר במהפך עצום לאחר שלפני 25 שנה ביצעו הבנקים הפרשה של 400 מיליון דולר בשל חובות עצומים של הקיבוץ.

 

יתקשו לתגמל את הבכירים

 

הקטנת אחזקתו של הקיבוץ באבן קיסר גורמת לאובדן השליטה המוחלטת בחברה, כולל בנושאים הרגישים של מינוי מנכ"ל ותגמול המנהלים הבכירים של החברה. כך, הקיבוץ לא יוכל ליזום מינויים בהנהלת החברה הרצויים לו. כמו כן, הקיבוץ, שיאבד את הרוב שלו בדירקטוריון, יתקשה בקביעת מדיניות תגמול שאפתנית יותר לבכירי החברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x