$
דעות

חזון כחול-לבן: עמק הסיליקון של בירת הנגב

מתן הטבות ותמריצים מצד הממשלה, מגזר עסקי שמזהה פוטנציאל כלכלי וסטודנטים מוכשרים הפכו בשנים האחרונות את באר שבע לבירת ההזדמנויות ושמו את המטרופולין הדרומי על מפת הטכנולוגיה העולמית

רוביק דנילוביץ' 19:3805.05.14

באר-שבע היא עיר עשירה. אכן, עדיין לא מצאנו בשטחה (הכפול בגודלו מהעיר תל אביב) גז, נפט או זהב, אבל ניתן להבחין, כמעט בכל פינה, בניצוצות של מדע וטכנולוגיה, שמשתלבים בנוף צעיר ומשכיל.

 

כאשר התשתית האקדמית פוגשת את ההון האנושי ואליהם מצטרפים עוגנים מחוללי שינוי, כמו קריית התקשוב, יחידות העילית של המודיעין, עיר דיגיטלית חכמה ומטה הסייבר הלאומי, כולם במתחם אחד, משמע משהו גדול מתרחש. ואכן, לנגד עינינו מתחולל מפנה היסטורי, חוצה גבולות, שהופך את באר-שבע לבירת ההזדמנויות ושם את המטרופולין הדרומי של ישראל על מפת הטכנולוגיה העולמית, כמרכז ידע בינלאומי.

 

באר שבע. חברות ההייטק זיהו את הפוטנציאל האדיר באר שבע. חברות ההייטק זיהו את הפוטנציאל האדיר צילום: ישראל יוסף

 

בבאר-שבע לומדים לתואר ראשון במקצועות ההנדסה השונים כ-8,000 סטודנטיות וסטודנטים. אותם צעירים, מלאי תשוקה, עם תפיסת עולם שונה וראש יצירתי, הם המודל של העידן החדש. עיר שרוצה לשדר משהו אחר, חדשנות, מצוינות, דינמיות, תעוזה ואפילו מידה של חוצפה, חייבת להוביל חזון בלתי צפוי ולעורר בקרבם השראה. עיר שחפצה להיות רלוונטית, שמעוניינת להיות על המפה הבינלאומית, צריכה לפרוץ דרך וליצור אופק מאתגר.

 

המחזאי האירי, ג'ורג' ברנרד שו, אמר פעם: "אנחנו זקוקים ליותר משוגעים, כי תראו לאן השפויים הביאו אותנו". באר-שבע משמשת חממה לאותם "משוגעים", לאלה שישנו את המציאות של כולנו וישפיעו, יותר מכל, על עתידה של האנושות.

 

השותפות האמיצה בין העירייה, הממשלה, המוסדות האקדמיים, צה"ל, חברות ההיי טק והמגזר העסקי, יצרה תשתית פיזית יוצאת דופן, לתעשיות עתירות הידע. החברות, מצדן, הפכו אבן שואבת למשאב האנושי, שלא ממהר כעת לנטוש את העיר, לטובת מקומות אחרים בארץ או מעבר לים. הרי בכל הקשור לידע, אין משמעות למיקום הגיאוגרפי.

 

מסתבר שמנהיגות, חזון וקבלת החלטות, אינם נחלתם הבלעדית של פוליטיקאים וראשי מדינות. וכך קרה, שבשלוש השנים האחרונות, בזה אחר זה, נהרו אל בירת הנגב ענקיות טכנולוגיה מהעולם, כמו e.m.c., דוייטשה טלקום, ness, i.b.m., סיסקו, לוקהיד מרטין, d.b.motion וחברות ישראליות מובילות, כמו אלביט, אלישרא, j.v.p. ו-ד (גפן-דקל). כולן זיהו את הפוטנציאל האדיר, הקימו מרכזי מצוינות, מחקר ופיתוח והן נלחמות על המוחות הצעירים, הטובים ביותר.

 

אז מה באמת גרם לשינוי, שהפך את באר-שבע ליעד אסטרטגי לאותן חברות? כמה דברים: סדרי עדיפויות ברורים, הכוללים מתן הטבות ותמריצים מצד הממשלה והעומד בראשה, חזון עירוני יומרני שנחוש לממש את ההזדמנות שנוצרה, אוניברסיטה מופלאה שנכונה לכל שיתוף פעולה ולוקחת אחריות לעתיד בוגריה, חברות היי טק בעלות יוזמה ותעוזה, מגזר עסקי שמזהה פוטנציאל כלכלי וצעירים מוכשרים שרוצים לכבוש את העולם ולשנות אותו.

 

"עמק הסיליקון" של מדינת ישראל מוקם בנגב, מעניין מה היה אומר על כך בן גוריון.

 

הכותב הוא ראש עיריית באר שבע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x