$
בארץ

ועדת השרים הפילה את הצעת החוק להחלת שקיפות בקק"ל

ועדת השרים לענייני חקיקה הצביעה נגד הצעת החוק של שרת המשפטים ציפי לבני להחלת ביקורת של משרד מבקר המדינה על קק"ל. לבני לאחר ההצבעה: אפעל להפיכת הקרן לחברה לתועלת הציבור

רוני זינגר 16:2704.05.14
ועדת השרים לענייני חקיקה הפילה היום (א') את הצעת החוק של שרת המשפטים ציפי לבני למען החלת שקיפות מבקר המדינה על קרן קיימת לישראל. בעד החוק הצביעו חברי יש עתיד: יאיר לפיד, יעל גרמן, יעקב פרי ולבני עצמה. נגד החוק הצביעו גדעון סער מהליכוד, אורי אורבך, אורי אריאל מהבית היהודי, ויצחק אהרונוביץ', יאיר שמיר וסופה לנדבר

 מהליכוד-ישראל ביתנו.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי הקים צוות שיבחן את הנושא, בראשו יעמוד מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט ולצדו היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה וכן מנכ"ל קק"ל בעצמו, שכבר הודיע כי הוא מתנגד להחלת בקרת מבקר המדינה על הארגון בראשו הוא עומד.

 

השרים שהצביעו נגד חוק קק״ל נימקו את החלטתם בכך שראש הממשלה ביקש להמתין עד אשר צוות שהקים ישלים בחינתו את הנושא.

 

שרת המשפטים ציפי לבני. "מי שלא רצה את מבקר המדינה בקק"ל יקבל ביקורת כחברה לתועלת הציבור" שרת המשפטים ציפי לבני. "מי שלא רצה את מבקר המדינה בקק"ל יקבל ביקורת כחברה לתועלת הציבור" צילום: עמית שעל

 

בתגובה אמרה לבני: ״מי שלא רצה את מבקר המדינה בקק"ל יקבל ביקורת כחברה לתועלת הציבור״, לבני הודיעה כי הצליחה לבלום את הביקורת באופן זמני בלבד, וכי בכוונת משרד המשפטים להפעיל את סמכותו באמצעות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, ורשם החברות ולהפוך את קק"ל לחברה לתועלת הציבור ובכך להחיל עליה חובות דיווח לציבור ושקיפות.

 

לצד זה, ל״כלכליסט״ נודע כי לפני כשבועיים נפגש מבקר המדינה יוסף שפירא עם ראש הממשלה בנימין נתניהו וביקש ממנו כי יתמוך בהחלת ביקורת על קרן קיימת בישראל. לאחר פגישתם, שלח שפירא לנתניהו מכתב נוסף בנושא: ״מאז כניסתי לתפקיד פעלתי להחלת ביקורת המדינה על קק״ל. לצורך זה קיימתי מספר פגישות עם יו״ר קק״ל אפי שטנצלר ואנשיו וכן עם שרת המשפטים אך עד כה הפגישות לא הובילו להחלת הביקורת.

 

מבקר המדינה יוסף שפירא. ביקש מנתניהו לתמוך בהחלת הביקורת על קק"ל מבקר המדינה יוסף שפירא. ביקש מנתניהו לתמוך בהחלת הביקורת על קק"ל צילום: עמית שאבי

 

״מבחינה ציבורית ראוי להחיל את הביקורת על הקק"ל״, כותב המבקר ופונה לנתניהו שיקדם הסכם בין הממשלה לקק״ל שיאפשר את הבקרה עליה: ״הדבר יתן ביטוי הולם לדגש ששם ראש הממשלה על חשיבות ביקורת המדינה. אני פונה אליך ליזום צעד חשוב זה שיש בו לתרום לאמון הציבור במוסדות הציבוריים ובממשלה ולמנוע פגיעה בטוהר המידות״, מסיים המבקר.

 

בדברי ההסבר להצעת החוק של לבני נכתב כי ביסוד תפקודה של קק״ל מאז כינונה, מצויות משימות לאומיות כלליות, היא מנהלת את הקרקעות שבבעלותה בידי רשות מקרקעי ישראל, היא ממלאת תפקידים ציבוריים בעלי חשיבות ומפעילה סמכויות שבמהותן הן סמכויות שלטוניות מובהקות, שאלמלא היו מבוצעות בידי הקרן הקיימת לישראל, הן היו מבוצעות בידי מוסד ממוסדות המדינה. עוד נטען כי הקרן הקיימת בישראל ממלאת תפקיד ציבורי מובהק גם בכל הנוגע לתחום פיתוח המרחב החקלאי בפריפריה, ומעורבת בפיתוח והקמת ישובים ותשתיות. ולכן יש הצדקה בהכפפתה לביקורת המדינה.

 

עו"ד אלונה וינוגרד, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, מסרה בתגובה: "מדובר בהחלטה אומללה ומצערת. ההחלטה של רה"מ להקמת צוות שיבחן את הנושא, שחבר בו גם מנכ"ל קק"ל, היא מגוחכת. המלצות של צוות כזה ידועות מראש. נראה, שישנם גורמים, שעושים כל שביכולתם כדי לוודא שקק"ל תישאר גוף שפועל במחשכים, בלא ביקורת חיצונית כלשהי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x