$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

עוד מפעל ביטחוני כושל על הכוונת של סמי קצב

ניו נגה לייט מקצרין נמצאת בהקפאת הליכים לאחר הפסדים ממושכים. לטענת העובדים, קצב ירכוש את החברה כדי לסגור אותה. קצב: "נמשיך בפעילות"

תומר גנון וענת רואה 07:0223.04.14

איש העסקים סמי קצב הציע לרכוש את חברת ניו נגה לייט מקצרין, הפועלת בתחום מערכות ראיית הלילה, ב־15 מיליון שקל - ועורר התנגדות חריפה בקרב העובדים. מהודעת התנגדות שהגישו בסוף השבוע לבית המשפט עולה כי לטענתם, אם תאושר הצעת הרכישה של קצב, 35 מתוך 40 עובדי החברה יאבדו את משרתם. העובדים טוענים כי קבוצת נסקא תעשיות, הפועלת בתחום הנשק, שבאמצעותה הציע קצב לרכוש את ניו נגה לייט, היא המתחרה הגדולה ביותר שלה, וכי הכוונה שמאחורי העסקה היא להשתלט על ניו נגה לייט ולהפסיק את פעילותה. העובדים מתנגדים בתוקף לאישור המכירה ודורשים לקדם משא ומתן עם מציעה אחרת, חברה הודית שהתחייבה להמשיך להעסיק כמעט את כל העובדים.

 

ניו נגה לייט היא אחת הספקיות העיקריות של משרד הביטחון למערכות לראיית לילה ומייצרת בין היתר כוונות לילה לכלי נשק קל. היא נקלעה בחודש שעבר להקפאת הליכים לאחר תקופה ממושכת של הפסדים, ולפי דו"ח שהגיש הנאמן שמינה בית המשפט, עו"ד אמיר פלמר, הוגשו לו שלוש הצעות רכישה שונות, ובערב חג הפסח הוא הגיש בקשה למכור את פעילות החברה לנסקא של קצב. מחר יתקיים בביהמ"ש דיון בנושא.

 

סמי קצב. "מעולם לא רכשנו חברות כדי לחסל אותן" סמי קצב. "מעולם לא רכשנו חברות כדי לחסל אותן" צילום: צביקה טישלר

 

היסטוריה של שיקום חברות

 

לקצב, שקבוצת נסקא שבבעלותו מחזיקה בשורה של חברות בתחום הנשק, יש היסטוריה של רכישת מפעלים בקשיים. בעבר רכש מהמדינה את מספנות ישראל וכן את יצרנית הנשק הקל תעש־מגן (כיום IWI). על רכישת תעש־מגן בהליך מזורז תמורת כ־2.5 מיליון דולר ב־2005 נמתחה ביקורת ציבורית, משום שהחברה שוערכה טרם המכירה בשווי של כ־25 מיליון דולר. הליך המכירה נבדק ב־2008 על ידי מבקר המדינה הקודם מיכה לינדנשטראוס, שמצא כי בשל הליקויים בטיפול במלאי תעש הפחיתה בתהליך המכירה של מגן כ־14 מיליון דולר מערך המלאי, והגדילה את הפסדיה בהתאם לכך.

 

קצב עצמו, שהגיע לדיון בכנסת ב־2008 לאחר פרסום הדו"ח והעיד כי הוא מחזיק בשישה מפעלים נוספים חוץ מתעש־מגן, טען שדובר במפעל שסבל מבעיות ניהול ובעלי מניות. "לא יכול להיות מפעל שבחמש שנים, במחזור של 490 מיליון שקל, הפסיד 395 מיליון שקל, מתוכם 121 מיליון רק מימון. בעלי מניות צריכים להביא כסף", אמר.

 

נסקא תעשיות מציעה לשלם 8 מיליון שקל עבור נכסי ניו נגה לייט, ועוד 7 מיליון שקל עבור המלאי וסכומים נוספים שישולמו כתמלוגים. הבעיה מבחינת העובדים היתה כי במסגרת הצעתה הודיעה נסקא כי אין באפשרותה להעריך בשלב זה כמה מעובדי החברות תעסיק, והיא תוכל להתייחס לכך רק "לאחר ביצוע העסקה ולימוד הפעילות".

 

מפעל ניו נגה לייט בקצרין מפעל ניו נגה לייט בקצרין צילום: אביהו שפירא

 

הצעת רכישה נוספת שהתקבלה ונדחתה על ידי פלמר היתה של חברה הודית בשם Mechvac, שהציעה לשלם כ־2 מיליון שקל וסכום נוסף בגין המלאי, תוך התחייבות להעסיק 35 עובדים. הצעה זו לא גובתה בערבות בנקאית, שכן לטענת המציעה, לפי חוקי הודו היא חייבת להציג אישור מכירה בטרם תונפק לה ערבות.

 

הצעה שלישית שהתקבלה היא מחברת מפנה מיקוד פתרונות ניהול, שהציעה לשלם כ־3 מיליון שקל, מרביתם בתשלומים, ולהעסיק 20 עובדים.

 

מדברים עם ההודים

 

בתגובה לבקשה לאשר את המכירה לנסקא של קצב, הודיעו העובדים, המיוצגים על ידי עו"ד אופיר רונן, על התנגדותם:"על פי הצעתה, חברת נסקא לא רוצה להמשיך את פעילות החברות, ולא רוצה להמשיך להעסיק את עובדיהן. מטרת הרכישה היא לקבל את הידע הטכנולוגי של ניו נגה לייט". הם מוסיפים כי תחת קבוצת נסקא פועל מפעל ייצור שמייתר את הצורך במפעל ההרכבות של ניו נגה לייט בקצרין, לפיכך למיטב ידיעת העובדים חברת נסקא לא רוצה ולא צריכה לשמור על המשך פעילות החברות והעסקת העובדים", וכי העסקה תדרוש אישור של הממונה על הגבלים עסקיים.

 

העובדים מוסיפים וטוענים שערכו שיחות עם נציגי המשקיע ההודי ונודע להם שהוא העלה את הצעתו ל־14 מיליון שקל, והוא פועל במרץ כדי לקבל אישור מהרגולטור ההודי להפקדת הערבות הבנקאית בהתאם לחוק במדינתו. "המציע ההודי מעוניין להמשיך את פעילות החברה בישראל כעסק חי לשנים רבות", טוענים העובדים.

 

נסקא של קצב כתבה לביהמ"ש בתגובה: "בקשת העובדים כוללת נתונים מבוססים, רובה ככולה מבוססת על שמועות וספקולציות. מהתמיכה במציעה הנוספת עולה כי מדובר למעשה ברצונם של מנהלי החברה - הם בחרו להתעלם מהניסיון המוכח של קבוצת נסקא בשיקום חברות, בפרט בתחום הביטחוני, שכן, לו טובת העובדים ושימור הפעילות עומדים לנגד עיניהם, אין זה אלא סביר שלא היו מעדיפים הצעה של גורם זר ועלום שם.

 

"קבוצת נסקא מעולם לא רכשה חברות כדי לחסל את פעילותן. במקרה דנן מתכוונת הקבוצה להמשיך להפעיל ולנהל את פעילות האופטיקה של החברות, וכן לשקם את פעילות ראיית הלילה ולהותירן בישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x