$
בארץ

ההמלצה הדרמטית של צוות גבאי: לקחת מנשות הדסה את הבעלות על בית החולים

דו"ח חריף של צוות הבדיקה שהקימו משרדי הבריאות והאוצר מציע להכפיף את ביה"ח לפיקוח הדוק של המדינה ושעובדיו יצטרכו לוותר על חלק גדול משכרם. נשות הדסה: "הדו"ח - בבחינת 'הרצחת וגם ירשת'"

מיקי פלד 11:4608.04.14

צוות מיוחד שמינתה שרת הבריאות יעל גרמן, ממליץ לקחת מארגון נשות הדסה את הבעלות על בית החולים הדסה בירושלים. אם תממוש ההצעה הדרמטית זו תהיה התערבות של המדינה בבעלות על בית החולים, אם כי לא מדובר בהלאמה, אלא בהקמת עמותה ציבורית בלבד שתהיה תחת פיקוח הדוק יותר של המדינה.

אבי גבאי אמר ל"כלכליסט": "הדסה היה גוף שנוהל על ידי הרופאים ולא על ידי ההנהלה. בהדסה היתה תחושה של שפע מבחינה כספית. היו יושבים על התקציב ואומרים לנשות הדסה כמה הן צריכות להביא והן היו מביאות. כאשר הבעלים הוא ממשלה או פרטי הוא אומר 'אין לי' אבל בהדסה היתה אווירה של שפע".

 

הצוות מסנדל את המדינה

 

ההמלצות נכתבו על ידי צוות בראשות מנכ"ל בזק לשעבר, אבי גבאי. עיקר המלצות הצוות הן כי נשות הדסה ישמרו על נציגותן בדירקטוריון הארגון, אך הדירקטוריון יהיה עצמאי. כמו כן, הצוות למעשה מסנדל את המדינה במשא ומתן מול ארגון נשות הדסה על הסדר המימון לאחר תקופת הקפאת ההליכים של בית החולים בכך שהוא מגדיר כי על המדינה לקבל נכסים, הן מבית החולים והן מנשות הדסה, מול כל הזרמת כספים, שנעשית לבית החולים. המדינה אמורה להזרים כחצי מילארד שקל לבית החולים שנמצא בגרעון מצטבר של 1.3 מיליארד שקל. נשות הדסה יוכלו להוביל את מערך ההתרמה לבית החולים בארה"ב, לצד הקמת ארגון ידידים, שיאפשר לגייס משאבים נוספים מתורמים ישראלים.

 

בי"ח הדסה בי"ח הדסה צילום: מיקי נועם אלון

 

צוות גבאי קובע עוד כי גם עובדי בית החולים יצטרכו לוותר על חלק גדול משכרם ובמקרה של הרופאים הם גם יצטרכו להגדיל את החלק מהכנסות השר"פ שהם מעבירים לבית החולים וכאן גם נכנס חלק דרמטי אחר של המלצות הצוות שממליץ להכפיף את הדסה להסדר השר"פ שייקבע בועדת גרמן שאמור לחול על בתי חולים ציבוריים כמו אלו של המדינה ושירותי בריאות כללית בלבד ולא בהכרח על בתי החולים של העמותות.

 

הצוות נמנע מהטלת אחריות ספציפית למשבר בית החולים על אדם כזה או אחר ונמנע גם מלהטיל אחריות על משרדי האוצר והבריאות שנמנעו מפעולה חד משמעית כדי להציל את בית החולים, למרות שמצבו היה ידוע עוד מהשנה שעברה. בעניינם של משרדי הבריאות והאוצר קובע הדו"ח כי "לא התקיים פיקוח על ההיבטים הפיננסים בבתי החולים הציבוריים שבבעלות פרטית, בין השאר בגין היעדר תשתית חוקית לכך. המשרדים סברו, קובע הדו"ח, כי התמודדות זו הינה מחוץ למנדט שלהם".

 

באותו הקשר מציע הדו"ח לתת למדינה יכולת פיקוח פיננסית על בתי החולים שבבעלות עמותות ואף לאפשר הדחה של הנהלה ודירקטוריון במקרים חריגים ולהפריד בין הפעילות הפרטית כמו שר"פ ותיירות מרפא לבין הפעילות הציבורית שלהם.

 

"חוסר אמון של נשות הדסה בארגון הישראלי"

 

גבאי, בעבר איש אגף התקציבים ומנכ"ל בזק, מתאר גבאי את האבסורד של מנגנון ההפרטה של השירותים החבריים בישראל: "סוף דבר בעניין בתי החולים הציבוריים הנמצאים בבעלות פרטית יש להתייחס לאמירה כללית בעניין דרך התנהלות המדינה במקרים מסוימים של מתן שירותים ציבוריים באמצעות עמותות וארגונים סמי ציבוריים אחרים (לדוגמא, מגן דוד אדום, 'יד שרה', רשתות בתי ספר עצמאיות וכו'). המדינה מעבירה כביכול את האחריות למתן השירותים לעמותות וחברות לטובת הציבור ובסופו של יום נותרת עם עמותות שנהנות מחופש ניהולי מלא אבל לאו דווקא יעילות ועם אחריות של המדינה למצב שבו הן נכשלות".

 

"אחת הטענות שנשמעה מצידן היא שהן לא ידעו על הבעיות. אולם הוועדה התרשמה להיפך, הדברים היו מובנים כבר בשנת 2010 ולא נתגלו ממצאים חדשים משמעותיים בדו"חות שהוגשו לאחר מכן. הבעיה היתה... בדרך הטיפול במשבר שיכלה להתבצע באופן שונה לרבות מינוי המנהלים הנכונים, תיאום ציפיות מדויק, יצירת אווירה ומוטיבציות אצל העובדים שיתמכו בשינוי ובהבראה.

 

"העדויות מתארות בין השורות חוסר אמון של נשות הדסה בארגון הישראלי. עדויות אלה נתמכות בהשתלשלות אירועים: החל מהקמת מערכת צל של אנשי כספים ואחרים מעל בית החולים, המשך ביצירת נתיב עוקף דירקטוריון בו פעלו ישירות מול מנכ"ל בית החולים ולעיתים אף ישירות מול מנהלי מחלקות בבית החולים, המשך בגיוס חברות יעוץ זרות ויקרות שאינן מחויבות המציאות לחלוטין, המשך בהחזקת ייעוץ משפטי נפרד שמלווה תהליכים פשוטים של מו"מ עם מנכ"ל על גיוס ו/או פרישה, למרות שלדירקטוריון יש יועץ משפטי וכלה בהקמת מנגנוני בקרה נפרדים וכפולים על בניית מגדל האשפוז החדש. לאורך העדויות נבנה לנגד עינינו ארגון שבו פותרים בעיות באמצעות עוד תקציבים ולא באמצעות תהליכים, מערכות מידע אפקטיביות וניהול צמוד ופרטני", כתב גבאי. 

 

השרה יעל גרמן מסרה: "הפתרון למשבר צריך להתבסס על התגייסות כל הצדדים לעזרת בית החולים כדי לאפשר לו לחזור לפעילות שוטפת ולהמשיך ולפעול לטובת תושבי ירושלים והאזור".

 

מוועדי הרופאים של הדסה נמסר בתגובה: "מסקנות ועדת גבאי מוכיחות באופן חד משמעי כי משבר הדסה הוא משבר לאומי שפתרונו נמצא רק בידי ראש הממשלה, שר האוצר ושרת הבריאות. כל פתרון אחר יהיה בבחינת מתן אקמול לחולה סופני".

 

"הדוח הזה הוא הרצחת וגם ירשת", כך אמרה היום ל"כלכליסט" נציגת ארגון נשות הדסה בישראל, אודרי שמרון. לדבריה, עד כה היא לא קיבלה את הדו"ח ונאלצה ללמוד עליו מהתקשורת: "אני מרגישה עלבון מאוד גדול. אני לא חושבת שארגון נשות הדסה צריך לקבל מידע על הדוח דרך התקשורת. זו בושה וחרפה לצוות ולממשל".

 

לדבריה היא לא הופתעה מהמסקנות שכן "ברגע שהבנתי שבצוות יישבו נציגי משרדי האוצר והבריאות הבנתי שהמסקנות שאנחנו קוראים היום כתובות מראש. כשאנשים שצריכים גם לבחון את עצמם נמצאים בצוות הדברים לדעתי מאוד ברורים". שמרון הוסיפה כי "נשיאת הדסה קיבלה בתחילת הדרך הבטחה ממשרד הבריאות והאוצר שהם רואים בארגון שותפים, שזה רצון הממשלה ואני רואה שהיושר הזה הוא לא עומד במבחן המציאות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x