$
בארץ

פרסום ראשון

בנק ישראל רכש בחודש מרץ 900 מיליון דולר נוספים

הבנק ממשיך לרכוש כמויות גדולות של דולרים במטרה להחליש את השקל. הרכישה בחודש מרץ בוצעה לאחר שבחודש ינואר נרכש סכום שיא של 1.8 מיליארד דולר ובחודש פברואר - כ-350 מיליון דולר

אמנון אטד 08:5806.04.14

בנק ישראל ממשיך לרכוש כמויות גדולות של דולרים בניסיון להחליש את השקל. ל"כלכליסט" נודע כי בחודש שעבר רכש הבנק כ-900 מיליון דולר נוספים, בהמשך לקניית השיא של כ-1.8 מיליארד דולר שביצע בינואר, ולכ-350 מיליון דולר שנרכשו על ידו בחודש פברואר. את כמות הרכישות המדויקת שביצע בחודש שעבר צפוי בנק ישראל לפרסם באופן רשמי רק מחר. יחד עם קניית הדולרים בחודש שעבר מסתכמות כבר רכישות הדולרים שהספיק בנק ישראל לבצע מתחילת השנה בקרוב ל- 3 מיליארד דולר. מאז חידוש רכישות המט"ח, בחודש אפריל בשנה שעברה, רכש בנק ישראל כמות מצטברת של כ- 8.4 מיליארד דולר.

 

בחודש אפריל 2013 חידש בנק ישראל את ההתערבות שלו במסחר במט"ח, אחרי הפסקה של כמעט שנתיים שבהן הוא אפשר לשער החליפין להתנהל בחופשיות. לדברי בנק ישראל, להתערבות המחודשת שלו במסחר במט"ח יש מטרה כפולה: לפעול בשוק מטבע החוץ "במקרה של תנודות חריגות בשער החליפין אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים, או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות", ולרכוש מטבע חוץ במטרה לקזז את ההשפעה של הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על שער החליפין ("המחלה ההולנדית").

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג. הנסיונות להחלשת השקל לא עלו יפה עד כה נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג. הנסיונות להחלשת השקל לא עלו יפה עד כה צילום: בלומברג

 

 

תוכנית רכישות המט"ח לקיזוז השפעת הגז הטבעי היא תוכנית שיטתית ומוגדרת היטב, שאמורה להימשך עד שנת 2018, שבה צפויה להתחיל לפעול "קרן העושר" שתקים הממשלה להשקעת כספי תגמולי הגז בחו"ל. במסגרת תוכנית זו רכש כבר בנק ישראל בשנה שעברה 2.1 מיליארד דולר, והשנה הוא צפוי לרכוש במסגרתה 3.5 מיליארד דולר נוספים.

 

אולם בינתיים נראה ששנת 2014 אינה מאירה פנים לבנק ישראל במאבקו להחלשת השקל מול המטבעות החשובים בעולם. כאמור, אחרי הרכישות המוגברות של כ-3 מיליארד דולר שביצע הבנק בשלושת החודשים הראשונים של השנה, ואחרי שבחודש מרץ הופחתה הריבית ב- 0.25% לשפל של 0.75% בלבד, השקל נותר פחות או יותר ברמה שבה היה בסוף השנה שעברה. מול הדולר התחזק השקל מתחילת השנה בשיעור זניח של 0.1% בלבד, ואילו מול סל המטבעות ("שער החליפין האפקטיבי") נחלש המטבע המקומי בפרק זמן זה ב- 0.5%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x