$
בארץ

טבע לוועדת אנדורן: "חוק עידוד ההשקעות הקיים מוביל להקצאת משאבים מעוותת"

הוועדה שהוקמה במטרה לבחון את היקף הטבות המס שמקבלות החברות מול תרומתן למשק הישראלי החלה לקבל פניות בכתב מהגופים השונים. גם בתעשייה האווירית מתלוננים: "החוק מפלה אותנו לרעה"

עמרי מילמן 10:0410.03.14

"התמריצים בחוק עידוד ההשקעות הקיים מובילים להקצאת משאבים מעוותת", כך כותבת חברת טבע בפנייתה לוועדת אנדורן.

 

הוועדה הוקמה לאחר הסערה הציבורית שהתעוררה לאחר שרשות המיסים חשפה את היקף הטבות המס שמקבלות חברות גדולות. מטרת הוועדה היא לבחון האם מתקיים איזון בין היקף ההטבות הניתנות לחברות מתוקף חוק עידוד השקעות הון, לבין תרומתן למשק הישראלי. כמו כן, תבחן הוועדה את מסלולי התמיכה שמוצעים לחברות ואת התאמתם למטרות החוק המקוריות שהן למנוע מחברות לברוח מישראל ולהביא חברות נוספות לפעול בישראל. אל הוועדה פנו בשלב זה גורמים מקצועיים וגופים רבים, קטנים וגדולים, שחוק זה עתיד להשפיע עליהן ועל ההטבות שיקבלו.

 

אחת הפונות הבולטות לוועדה היא חברת טבע, אשר בין השנים 2011-2006 קבלה הטבות מס בהיקף של 11.77 מיליארד שקל מהמדינה. במכתבה, פרטה החברה כי החוק אמנם סייע לה להרחיב משמעותית את השקעותיה בישראל, אך יחד עם זאת, אמצעי הסיוע בחוק מוגבלים. בטבע הצביעו על כך שהחוק מעודד השקעה בתעשיות מסורתיות בלבד וכתוצאה מכך לא נוצרים באמצעותו תנאים המתאימים להכשרת כוח אדם איכותי. כמו כן, מנגנוני הסיוע בחוק אינם מתמודדים עם סוגיות הנוגעות לקניין רוחני ואינם הופכים את הפעילות בישראל לאטרקטיבית ביחס למדינות אחרות. החברה טוענת כי אי לכך, המנגנונים הקבועים בחוק אינם משקפים ערכים ומטרות נוכחיות של מדיניות הממשלה.

 

ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע. "לא נוצרים תנאים להכשרת כוח אדם איכותי" ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע. "לא נוצרים תנאים להכשרת כוח אדם איכותי" צילום: תומי הרפז

 

רשות המיסים צפויה להמליץ בקרוב על דרך חישוב חדשה של הטבות מס שמעניק החוק. אם המלצתה של רשות המיסים תתקבל המס שמשלמות טבע וחברות ענק אחרות על ההכנסות מתמלוגים יפחת עד לשיעור של 0%.

 

התעשייה האווירית: החוק מפלה אותנו לרעה

 

גוף בולט נוסף שפנה לוועדת אנדורן הוא התעשייה האווירית (תע"א). תע"א אינה זכאית להטבות מס לאחר שינוי שנעשה בחוק ב-2011 והוציא את החברות הממשלתיות. הסיבה לכך היא כי אין כל חשש שהחברות תברחנה למדינה אחרת. לטענת החברה היא נמצאת בתחרות קשה מול חברות ענק בינלאומיות שזוכות לתמיכה מסיבית ממשלותיהן. החברה שהיא אחד המעסיקים הגדולים במשק, טוענת כי במצב הקיים היא מופלת לרעה ויש להביא לחברות ממשלתיות הטבות מס גם כן, תחת קריטריונים מחריגים. כך למשל מציינת תע"א כי 50% מהכנסות החברה הן מחוץ לישראל, כי החברה אינה מחזיקה במונופול על משאב של המדינה (כמו מקורות או חברת החשמל), עיקר הכנסות החברה הן מפיתוח, ייצור ומכירה של מוצרים בתחום הביטחון ולא מתן שירותים.

 

מזל"ט של התעשייה האווירית. מתחרים בשוק הבינלאומי, ומופלים לרעה בארץ מזל"ט של התעשייה האווירית. מתחרים בשוק הבינלאומי, ומופלים לרעה בארץ

 

איגוד לשכות המסחר טען בפני הוועדה כי החוק הקיים אולי עוזר בטווח הקצר, אך בטווח הארוך הוא לא פועל נגד כוחות השוק. עוד מציין האיגוד כי הפערים בין 4 החברות הגדולות שזוכות להטבות (ובניהן טבע) לבין יתר מקבלות ההטבות הלכו וגדלו לאורך השנים ויצרו עיוותים במתן ההטבות. האיגוד קורא להגדיל את שיעור היצוא כתנאי בסיס לקבלת הטבות המס לשיעור של 40%, קביעת תקרה להטבת המס (כך שחברה לא תוכל לקבל מעל אחוז מסוים מסך הטבות המס), הרחבת מסלול התעסוקה הקיים לחברות המוכיחות הרחבת תעסוקה ועוד.

 

גוף נוסף שניצל את האפשרות להביע את דעתו בפני הוועדה הוא איגוד התעשייה הקיבוצית, אשר מבקש להחיל את החוק גם על בתי אריזה לתוצרת חקלאית. בתי אריזה אלה אינם כלולים בחוק כיום כיוון שמעט מפעילותם עוסקת בעיבוד התוצרת החקלאית, אך לטענתו של האיגוד, לאור הדרישות האירופאיות שהולכות ונהיות קפדניות יותר, הפער בין מפעל שאורז אבוקדו, למשל, ונאלץ להעביר הבחלה, שטיפה, דינוג, עיקור מנבגים, קירור ועוד לעומת מפעל המייצר שמן מזיתים (שזה זכאי להטבות מס) הולך וקטן. עוד ציין האיגוד כי מפעלים אלה, על אף שהם ממוקמים בפריפריה נופלים בין הכסאות ואינם מקבלים סיוע ממשרד התמ"ת או ממשרד החקלאות.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x